Skocz do zawartości

Silvanoshei

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie. 

Jestem posiadaczem roweru Rockrider 8.1 (rocznik 2008). Chciałbym zmienić osprzęt, ponieważ przez te kilka lat mocno został nadwyrężony. Obecnie sprawa napędu wygląda następująco:

Przerzutka przód: Sram X7
Przerzutka tył: Sram X7
Manetki: Sram X7
Tarcze: Avid 180 (przód) Avid 160 (tył)
Korba: Shimano Deore FC-M590
Kaseta: Sram PG-950
Łańcuch: Sram PC-951 / PC-971

Rowerem przejeżdżam mniej więcej 3000km rocznie. Połowę z tego to dojazdy do pracy, reszta to trasy rowerowe przeważnie po górach. Staram się unikać asfaltu :) Chciałbym wymienić sprzęt na coś solidnego. Do wymiany idzie korba, łańcuch, przerzutka tylna i kaseta. Myślałem o sprzęcie Shimano Deore XT po całości. Co możecie doradzić?

Nie chcę także zbankrutować na tej inwestycji. Na Rockriderze jeździ mi się bardzo dobrze, jednak każdy podzespół się kiedyś psuje. Może kupić nowy rower zamiast tyle kasy wtapiać w starszy model? 

Ostatnia kwestia to pytanie o kompatybilność wyżej opisanych części, czy przy zakupie muszę dokładnie sprawdzać rozmiary czy są to rozmiary uniwersalne. Może zadaje banalne pytania, ale zależy mi na opinii bardziej doświadczonych użytkowników. 

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...