soraapex Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Czy hamulce v-brake Deore XT BRT780 nadają się do zwykłego MTB ?. Według opisu są to hamulce do rowerów trekkingowych. Jaka jest zasadnicza różnica między BRM780 a tymi BRT780. ( Zamówiłem M780 a przysłali T780 do tego w worku bez kartonika.Nie wiem czy odsyłać) Cytuj
Synergy Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Nie ma wcale br m780 jest tylko br t780 jak coś to błąd w opisie aukcji. Cytuj
soraapex Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Czyli te BR T780 nadają się do MTB ? Albo inaczej jaki model z tych XT jest do MTB ? . Na stronie shimano jest np. BR-M770 http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BR/EV-BR-M770-2690_v1_m56577569830625611.pdf ( O co chodzi z tym do roweru trekkingowego .Dla przykładu opis z jednej ze stron ''BR-T780 to hamulce zaprojektowane z myślą o rowerach trekkingowych. Zapewniają dobrą siłę hamowania i są lekkie. Ciekawy design sprawia, że komponują się dobrze zarówno z nowymi jak i starszymi konstrukcjami.'' W każdym razie różnicy w wyglądzie w stosunku do normalnych v-braków ne widzać. Cytuj
Synergy Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 (edytowane) Oczywiście, przecież to V-Brake. V-Brake zwyczajnie zostały wyrzucone z grup dla rowerów górskich i zastąpione przez tarczowe. Nie ma lipy. Poza tym. Trekking wymaga dobrych i niezawodnych hebli, ponieważ jeździ z bagażem błotnikami itp. Zazwyczaj jest cięższy od mtb. Edytowane 9 Marca 2014 przez Synergy Cytuj
rzezniol Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Jeżeli mówimy o V`kach to były m770 i t780 Konkrety wyciągniesz porównując bezpośrednio PDF`y ze strony shimano ... M770 od t780 różni się ... Zastosowanymi klockami hamulcowymi w T są klocki które trzpień mocujący mają na środku klocka a w M są asymetryczne. Oraz gumka ochronną/uszczelniającą na linkę... Pozdrawiam Cytuj
soraapex Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Ok thx. teraz jasne , nie będę się bawił w oddawanie hamulców. Czyli jak rozumiem można tak mnie więcej kalkulować. Ostatnie hamulce V-BRAKE nazwane ,, do MTB'' z grupy XT to BR M770 . Jakiegoś nowszego modelu xt v-brake -do,,MTB'' (np BR-780 Br-790 ) nie ma i prawd nie będzie bo teraz tarczówki w akcji. Te Br-T780 tak jak piszesz nazywają się teoretycznie do ''Trekkingu'' ale to pewnie prawie to samo co ostatnia z grupy M czyli M770. (Mam w górskim stare dla mnie wygodne klamki LX a teraz widzę też gdzieś napisane do Trekkinngu) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi