soraapex Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Problem jest następujący : W ubiegłym tygodniu do ojca roweru kupiłem na all....amortyzator Spinner SW7 od sprzedawcy rowerowy raj czy jakos tak Nowy ale teraz pewny nie jestem. W końcu amortyzator został zamontowany i testowo przejechałem nim jakieś 50 km aslfalt teren pół na pół. Wrażenia są takie że amortyzator jest twardy, słabo się ugina coś mi nie gra. W swoim rowerze mam dokładnie ten sam amortyzator i ugina się bezproblemu. Sprawdzałem przy tym samym PSI i różnica jest zasadnicza. Podobnie ma się sprawa z regulacją. W moim starym ( rocznym ) Spinerze kręcę regulacją z prawej strony w lewo amortyzator robi się miękki , jak w prawo odwrotnie ,Żadnych oporów przy regulacji , pełen zakres obrotu. W tym ,,nowym'' jest jakiś opór przy kręceniu regulacją. Gdzieś w sieci wyczytałem, że to mogą być jakieś kilkuletnie ,,leżaki'' ale teraz nie moge tego tekstu znaleźć. Nie wiem teraz co powinienem zrobić. a) dzwonić do sprzedwcy i próbować reklamować. A jak mi powie np. że taki twrdy ma być , a ten stary co mam to jest za luźny. b)dać do serwisu żeby sprawdzili -ale z jakiej racji ja mam za to płacić .(Ile takie sprawdzenie ewentualnei kosztuje ( jestem z Jel.Góry)) c) sam rozebrać - ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać więc ta opcja prawd. odpada. Edytowane 9 Marca 2014 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Ja bym odkręcił? Dwa imbusy od dołu 5mm i 6mm i sprawdził jak się ma i przesmarował. Nawet jak odkrecisz to nikt nie pozna czy było odkrecane czy nie. Sam kupowałem go w lipcu i po 2 tygodniach rozebrałem(profilaktycznie i przesmarowałem) a w grudniu dołozyłe zimeringi i dałem olej w dolne golenie i to znacznie poprawiło pracę tego widelca. Zobacz w dziale amortyzatory/spinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soraapex Napisano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Kupując nowgo rysora liczyłem na coś trochę innego.Inna filozofia-''jak najmniej rozkręćania'' może bzdurna ale we wszytskich moich rowerach się sprawdza. Ten rower to stary http://www.btt.com.ar/mtb/283021-dbr-impecalbe-vendo-x6 z amoryzatorem Rock Shox Judy 100, 4.0" travel. Niezbyt intensywnie używany ale swoje km zrobił i jak sobie przypominam zjazd po kocich łbach np ze Śnieżki allbo Szrenicy nie robił na nim wrażenia w sensie pełny komfort .A dziś to było telepanie. Przez te 15 lat kompletnie nic przy amortyzatorze nie robiłem i taką miałem nadzieję w tym wypadku. Luzy dostał dopiero w zeszlym roku. Serwisy nie były zainteresowane naprawą dlatego ten nowy Spinner ( bo jestem ze swojego zadowolony) Pamiętam jak raz dałem koło do ,, jakiegoś tam serwisu '' to zaraz znowu musiałem robić serwis a stare koła z 1996 kręcą się do tej pory bez żadnych luzówi serwisów itp. Dlatego teraz jedyne co samruje to linki ,pancerze , łańcuch- reszty o ile to możłiwe staram się nie ruszać w myśl zasady że to może co najwyżej zaszkodzić. Czyli odkręcić te dolne śrubki w spinnerze i powinno być coś widać ???? Edytowane 8 Marca 2014 przez soraapex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gello1 Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Lekko poluzuj, zostaw wkręcone ze 2-3 obroty. Uderz w śruby gumowym młotkiem lub zwykłym przez drewienko i wykręć śruby do końca. Oddziel golenie dolne od górnych i wszystko będziesz wiedział. Jak wszystko jest gładkie to posmaruj najlepiej wazeliną techniczną i skręć. i Powinno pomóc jak nie to może być blokada skoku. Trzeba przestawić sam kapturek od regulacji. Zdjąć naklejkę odkręcić śrubkę ustawić w takim położeniu blokadę jak już blokuje wtedy zrobić korektę samego kapturka i skręcić. Ale na początek przesmaruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi