Skocz do zawartości

[koła] Jakie wybrać koło

miyagi1985

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jest to mój pierwszy post na forum.Poszukuje koła tylniego do mojego Authora Dextera.Interesuje mnie koło 26 posiadające otwory na tarcze.Mam też dylemat czy kupić z piastą z łożyskami kulkowymi czy meczanicznymi, może ktoś pomoże coś dobrać i doeadzić.pozdro.

Napisano

Chodzi mi o coś w miare niedrogiego nie jestem żadnym profesjonalistą.A jak wygląda sprawa z łożyskami które lepsze maszynowe czy kulkowe??

Napisano

Każde z nich mają plusy i minusy, i można jeździć spokojnie na jednych czy drugich. Nie ma aż takiej kolosalnej różnicy.  W serwisie tak :) przy maszynowych bardzo łatwo wyczyścić nasmarować i nie trzeba regulować. Przy kulkowych trzeba nabrać wyczucia przy dokręcaniu konusów żeby nie było za dużego luzy, a z drugiej strony nie skręcić ich za mocno, bo będą za duże opory i słabo będzie się obracać. W bardziej techniczne szczegóły nie będę wchodził :) Shimano  od wieków robi piasty tylko na kulki tłumacząc to tym, że przy mocnym pochyleniu koła w zakrętach same kulki lepiej pracują i jest mniejsze tarcie niż przy łożyskach maszynowych. Może coś w tym jest. Ja osobiście używam teraz już tylko piast z łożyskami maszynowymi.  

Napisano

Też własnie troche czytałem na temat łożysk maszynowych jak i kulkowych i po twoim poście się utwierdzam do maszynowych, teraz tylko dobór koła.Co byś mógł polecić w miare dobrej cenie ??

Napisano

Na alledrogo jest/był do kupienia komplet kół Rodi biały lub czarny na łożyskach Novateca D041/D/042 za 399 zł co moim zdaniem jest rozsądną propozycją. 

Napisano

@provid:

Autor szuka tylko koła na tył.

Ja od kilku lat jeżdżę na piastach novatec'a i z czystym sumieniem mogę je polecić.

Napisz do jakiego stylu jazdy potrzebujesz koło. Chodzi głównie o szerokość i "pancerność" obręczy, a co za tym idzie rozmiar opony, jaką można do niej założyć.

Napisano

Wszystko zależy od tego ile chcesz przeznaczyć na te kółko...

Ludzie, nie na TE kółko, tylko na TO kółko. Chłopie nie używaj "te" w odniesieniu do liczby pojedynczej. Mówisz też TE telewizor ???

Prawidłowo: to kółko, to dziecko, itd. Tak samo : TEN telewizor..... Natomiast : TE kółka, TE dzieci, TE telewizory, itd.

Napisano · Ukryte przez mrmorty, 8 Marca 2014 - Brak powodu
Ukryte przez mrmorty, 8 Marca 2014 - Brak powodu

Chłopie nie używaj "te" w odniesieniu do liczby pojedynczej
  A wiesz chłopie co to jest slang? :D i się tak nie unoś bo szkoda zdrowia :)

No się rozbawiłem - slang - chyba z okolic Popierdówka Gornego, bo w Dolnym już mówią prawidłowo po polsku.

Na rower też mówisz TE rower???

Nie chodzi o unoszenie się, tylko o zasadę.

Po prostu przyznaj się do błędu i zacznij używać prawidłowej formy, bo tak zrobi każdy gość z klasą.

Pozdrowienia i bez urazy.

No w tym sęk, że "pedała" w określonym środowisku są do przeżycia z przymrużeniem oka. Natomiast "te" w odniesieniu do liczby pojedynczej, to ewidentny błąd językowy, na dodatek zupełnie niewytłumaczalny, bo mamy "to", "ten". I na dodatek coraz bardziej słyszalny w mowie codziennej.

Nie chodzi o unoszenie się, tylko o zasadę.

Ja tam nie widzę błędu. Ty tak zawsze? ;)  Siedzisz z kuplami przy piwie i tak jak profesor na wykładzie z nimi rozmawiasz?  Luz w .... jak to napisał Janek Ziobro :) a w sumie tu nie miejsce i czas na takie wykładnie językoznawcze. A jak już się tak udzielasz to pomóż wyborze TEGO kółka autorowi, a nie czepiasz się mało istotnych szczegółów.

To, że Ty nie widzisz błędu dobrze o Tobie nie świadczy. Proponuję się troszkę douczyć, czy też znaleźć troszkę wiedzy w sieci - to chyba Ci nie obce ? I w sumie, luz, masz rację, z tym, że Tobie go ciutkę brakuje. Jakbyś był taki wyluzowany, to sprawdziłbyś najpierw o co chodzi, a następnie przyznał rację w formie wyluzowanej. Ale, cóż ciężko przyznać się do błędu, czyż nie?

Napisano

No w tym sęk, że "pedała" w określonym środowisku są do przeżycia z przymrużeniem oka. Natomiast "te" w odniesieniu do liczby pojedynczej, to ewidentny błąd językowy, na dodatek zupełnie niewytłumaczalny, bo mamy "to", "ten". I na dodatek coraz bardziej słyszalny w mowie codziennej.

Raczej nie są do przeżycia, co już nie raz można było tu przeczytać.

Szybkilopez, jednak powinieneś go dostrzec, bo to słowo pisane - wystarczy rzucić okiem. 

I rzuć okiem na definicję wykładni.

Napisano

Jasne, że poszliśmy w bocznicę, aczkolwiek poszukaj sobie, jak prawidłowo powinno się używać zaimków rzeczownych w odniesieniu do liczby pojedynczej i mnogiej.

Pozdrowienia

• Mod Team
Napisano

Kolega  szybkilopez został wysłany na szybki kurs dokształcający i wróci za 3 tygodnie... 

wracając do tematu - wybacz za to określenie, ale kółko na "maszynach" będzie lepszym wyborem dla laika ze względu choćby na bezobsługowość a w razie konieczności również ze względu na łatwość serwisu. Nie bierz tylko piast z aluminiowym bębenkiem bo zwykła kaseta potrafi szybko go skasować(aluminiowy bębenek wymaga kaset na pająku)

Napisano

Witam

Jeśli można podłączę się do tematu :)

Posiadam rower whyte malver ( http://whyte.bike/20...5d83ec3894454).

W przeciągu 3 tygodni 2 razy wymieniałem już szprychę w tylnej obręczy, zaczyna być to dla mnie trochę uciążliwe i dlatego zastanawiam się nad wymianą całego tylnego koła na coś mocniejszego, lepszej jakości. (Nie orientuje się jakiej klasy są koła, które obecne są w rowerze od nowości), rower posiadam ponad rok i 1 raz zaczął występować problem z pękającymi szprychami. Nwm gdzie jest problem. Serwisanci nie mogą wskazać mi konkretnego powodu występowania u mnie tej usterki, a mam do nich dość dobre zaufanie (także z czyjegoś polecenia i po przeprowadzeniu przez nich paru napraw i regulacji w moim rowerze).

Rozważam zatem wymianę tylnego koła (może obu) jeśli sytuacja ze szprychami znowu zacznie się powtarzać.

Co mogli byście mi polecić - jakieś szczególne typy i modele rawek (kół)? o niezbyt wygórowanej cenie, a w dobrym stosunku do jakości?

Nie będę używał tego sprzętu do wyczynu, tylko rekreacyjne wypady za miasto. Interesują mnie koła tylko czarne.

Jest coś szczególnie wartego uwagi?

Model i rozmiar rawki to: WTB SX-17 700c  

Dzięki Pozdrawiam

Obciążenie jakie koło musi znosić to dobre 110 kg +  :):) :)

• Mod Team
Napisano

hej

ze specyfikacji roweru wynika, że obręcze które posiadasz są kapslowane więc nie skreślałbym ich całkowicie. Na Twoim miejscu zainwestowałbym w mocne nierdzewne szprychy i koniecznie mosiężne nyple. Owszem w specyfikacji masz nierdzewne szprychy WTB z mosiężnymi nyplami, ale o ile obręcze WTB mają w miarę dobrą opinię, o tyle nigdy nie słyszałem o szprychach WTB, więc siłą rzeczy musi być to jakiś chiński "no name".

Tylne koło wymaga dobrego naciągu, zwłaszcza jeśli jeździ na nim osoba trochę cięższa niż kategoria półciężka :) Z tyłu masz z jeden strony kasetę, a z drugiej tarczę, dodaj do tego niemałą wagę i resztę masz jak opisałeś.

Nie chcę obrażać wspomnianych przez Ciebie serwisantów, bo być może są to Twoi koledzy, ale skoro nie mogą wskazać w czym tkwi problem(a jest ewidentny), to do tego serwisu jeździłbym tylko na wymianę drobiazgów.
Mogę Ci polecić albo DT champion, albo Mach1 obie o średnicy 2.0 - sprawdzone u mnie jak i w XC tak i w DH/FR, a również jestem zawodnikiem wagi ciężkiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...