Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Witam stanąłem przed pewnym zadaniem nie z mojej bajki chodzi o zrobienie strony www mam kilka pytań do osób które sie coś orientują ... - czy to trudne czy da sie wykonać na zasadzie "plug and play' ? - czy są jakieś pogramy kóre np stworzą środowisko szte est, ja tylko graficznie umieszczę to co będzie potrzebne i program sam to przemieli na specjalny kod czy co tam ezie potrzebne ? - ile by kosztowało takie zadanie u przeciętnego człowieka który sie tym zajmuje? ewentualne sugestie mile widziane bo jestem zielony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 8 Marca 2014 Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Zależy jaką stronę chcesz zrobić. Czy to ma być jakaś statyczna mała stronka dla firmy z jakimiś informacjami itp czy np. strona z system zarządzania treścią (CMS) dzięki któremu będziesz mógł w łatwy sposób szybko dodawać nowe treści na stronie i edytować stare. Jeśli druga opcja, to najłatwiej wrzucić na serwer gotowy system CMS jak Wordpress albo Joomla i w łatwy sposób wszystko stworzysz. Będziesz mógł wybrać sobie darmowy lub kupić jakiś płatny szablon i strona będzie wyglądać lepiej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Marca 2014 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Dokładnie jeszcze nie wiem bo to nie moja inicjatywa ogólnie dla małej firmy strona będzie, czy cos koło tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Na wordpressie możesz tworzyć proste ale ciekawe stronki. Wybierasz sobie jakś szablon a później tylko dodajesz treści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 W moim profilu masz link do portfolio, może zainteresuje Cię ta opcja /wytapatalkowane z soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 http://themeforest.net/ - na tej stronce możesz sobie kupić jakiegoś gotowca pod WordPress. Najlepiej jednak dać to do ręki fachowcowi aby zoptymalizował, bo te gotowe szablony mają zazwyczaj mnóstwo niewykorzystywanych pierdół, które strasznie przymulają całość (ładowanie miliona skryptów, styli itp.). I bez tego będzie działać, pytanie o ile wzrośnie zużycie transferu i spadnie przepustowość w krytycznych momentach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temen Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Dodam jeszcze: najtańsza opcja do zainstalowanie wordpressa/drupala/joomli + wybranie darmowego szablonu. ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maped Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Oboma ręcyma za wordpressem (zetknąłem się nie tylko z nim) bo: chociaż nie jest najbardziej intuicyjny, nauczyć się go łatwo, jest masa tutoriali no i dzięki niemu nie stworzysz strony, która będzie wymieniana jednym tchem z takimi potworkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jeśli WordPress nie jest intuicyjny to co powiesz o Joomli dopiero ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temen Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Cholera, mogłem się spodziewać, że wywołam flejm. Chciałem po prostu koledze uświadomić, że ma więcej możliwości, nie zaczynać debate nt najlepszy open sourcowy cms/platforma blogowa, która się przekształciła(ca?) w cmsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin66612 Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Zrobić stronę internetową jest prosto. Uczyłem się tego w liceum i jest to naprawdę proste.Robisz sobie grafikę na photoshopie lub gimpie który jest darmowy, następnie tniesz ją na kawałki (photoshop ma do tego narzędzie odpowiednie). Gdy masz już grafikę za pomocą programu frontpage składasz ją z pociętych elementów dodajesz tekst itp, jest to o tyle fajnie że ty robisz wszystko w sposób graficzny a program sam piszę Ci kod strony.To tak w największym uproszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temen Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 @marcin66612, doceniam intencje, ale.. hahahaha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonKiszot Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 program sam piszę Ci kod strony. Tylko, że wtedy powstaje chyba znaczna ilość zbędnego kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Marcin, to jest śmietnik a nie kod, już cmsy robią mniejszy bałagan w kodzie. A grafikę też trzeba umieć zrobić, dla kogoś kto nie miał z tym styczności to wcale nie jest takie proste zadanie. /wytapatalkowane z soli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temen Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 znaczna ilość kodu, często niekompatybilnego z przeglądarkami, jakieś zmiany czy poprawki zaczynają wymagać znajomości css i/lub htmla, a do tego nie da się łatwo dodać czegoś dynamiczniejszego typu licznik, księga gości, forum, komentarze, galeria zdjęć. Mając 10 podstron dodanie pozycji w menu wymaga edycji 10 plików etc etc etc. O ile ktoś nie chce uczyć się html/css (a może i php) to gotowe systemy są najlepsze pod kątem prostoty i relacji poświęconego czasu na stabilność efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Cześć Chciałbym sobie zrobić podobną stronę http://www.roweryol.net/ Gdzie bym dodawał trasy rowerowe, ślady GPX, swoje wyprawy rowerowe, zdjęcia , jakieś recenzje swojego sprzętu, tutoriale. Tylko nie bardzo wiem jak za to się zabrać. Ok może ten WordPress... Czy co tam piszecie byłby dobry i intuicyjny ? + gdzie najlepiej hosting wybrać i np darmowy ? Może ktoś się spotkał z jakimś dobrym tutorialem jak to ugryźć ? chyba że ktoś byłby życzliwy i pomógł co nieco Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EnJoy89 Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Jak dla początkującego polecałbym jakiś CMS. Ktoś wspomniał o WordPressie. Mega dobry CMS . Ale prócz WordPressa są jeszcze dobre takie jak Joomla czy Mambo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 No dobra wybrałbym Wordpress i co dalej? Gdzieś czytałem że chyba jeszcze jakiś hosting potrzebny czy coś... Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Jak chcesz mieć stronę na "swoim" żeby nikt Ci jej bez pytania nie usunął, to tak - musisz kupić hosting czyli miejsce na dysku serwera gdzie będą pliki Twojej strony. Do tego domena czyli adres strony. Dla malych,projektów w pelno starczy Ci np najmniejszy pakiet w większości hostingów jak linuxpl.com Serio nie możecie znaleźć odpowiedzi na Wasze pytania na stronach o takiej tematyce? wszelkich poradników jest coraz więcej Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
widlowy Napisano 14 Maja 2014 Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Równieżpolecam wordpress, ewentualnie gotową platforme np. blog.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.