Skocz do zawartości

[strona internetowa] jak zrobić najprosztą metodą ?

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Witam

stanąłem przed pewnym zadaniem nie z mojej bajki :P chodzi o zrobienie strony www :P

mam kilka pytań do osób które sie coś orientują ...

- czy to trudne czy da sie wykonać na zasadzie "plug and play' ?

- czy są jakieś pogramy kóre np stworzą środowisko szte est, ja tylko graficznie umieszczę to co będzie potrzebne i program sam to przemieli na specjalny kod czy co tam ezie potrzebne ?

- ile by kosztowało takie zadanie u przeciętnego człowieka który sie tym zajmuje?

ewentualne sugestie mile widziane bo jestem zielony :D

Zależy jaką stronę chcesz zrobić. Czy to ma być jakaś statyczna mała stronka dla firmy z jakimiś informacjami itp czy np. strona z system zarządzania treścią (CMS) dzięki któremu będziesz mógł w łatwy sposób szybko dodawać nowe treści na stronie i edytować stare.

Jeśli druga opcja, to najłatwiej wrzucić na serwer gotowy system CMS jak Wordpress albo Joomla i w łatwy sposób wszystko stworzysz. Będziesz mógł wybrać sobie darmowy lub kupić jakiś płatny szablon i strona będzie wyglądać lepiej :-) 

http://themeforest.net/ - na tej stronce możesz sobie kupić jakiegoś gotowca pod WordPress. Najlepiej jednak dać to do ręki fachowcowi aby zoptymalizował, bo te gotowe szablony mają zazwyczaj mnóstwo niewykorzystywanych pierdół, które strasznie przymulają całość (ładowanie miliona skryptów, styli itp.). I bez tego będzie działać, pytanie o ile wzrośnie zużycie transferu i spadnie przepustowość w krytycznych momentach ;)

• 3 tygodnie później...

Cholera, mogłem się spodziewać, że wywołam flejm.

Chciałem po prostu koledze uświadomić, że ma więcej możliwości, nie zaczynać debate nt najlepszy open sourcowy cms/platforma blogowa, która się przekształciła(ca?) w cmsa. :P

Zrobić stronę internetową jest prosto. Uczyłem się tego w liceum i jest to naprawdę proste.
Robisz sobie grafikę na photoshopie lub gimpie który jest darmowy, następnie tniesz ją na kawałki (photoshop ma do tego narzędzie odpowiednie). Gdy masz już grafikę za pomocą programu frontpage składasz ją z pociętych elementów dodajesz tekst itp, jest to o tyle fajnie że ty robisz wszystko w sposób graficzny a program sam piszę Ci kod strony.
To tak w największym uproszczeniu

znaczna ilość kodu, często niekompatybilnego z przeglądarkami, jakieś zmiany czy poprawki zaczynają wymagać znajomości css i/lub htmla, a do tego nie da się łatwo dodać czegoś dynamiczniejszego typu licznik, księga gości, forum, komentarze, galeria zdjęć. 

Mając 10 podstron dodanie pozycji w menu wymaga edycji 10 plików etc etc etc.

O ile ktoś nie chce uczyć się html/css (a może i php) to gotowe systemy są najlepsze pod kątem prostoty i relacji poświęconego czasu na stabilność efektu. 

• 4 tygodnie później...

Cześć

Chciałbym sobie zrobić podobną stronę

http://www.roweryol.net/

Gdzie bym dodawał trasy rowerowe, ślady GPX, swoje wyprawy rowerowe, zdjęcia , jakieś recenzje swojego sprzętu, tutoriale.

Tylko nie bardzo wiem jak za to się zabrać. Ok może ten WordPress... Czy co tam piszecie byłby dobry i intuicyjny ?

+ gdzie najlepiej hosting wybrać i np darmowy ?

Może ktoś się spotkał z jakimś dobrym tutorialem jak to ugryźć ?

chyba że ktoś byłby życzliwy i pomógł co nieco :)

Wysłane z Tapatalk za pomocą Samsung Galaxy Note 2

Jak chcesz mieć stronę na "swoim" żeby nikt Ci jej bez pytania nie usunął, to tak - musisz kupić hosting czyli miejsce na dysku serwera gdzie będą pliki Twojej strony. Do tego domena czyli adres strony. Dla malych,projektów w pelno starczy Ci np najmniejszy pakiet w większości hostingów jak linuxpl.com

Serio nie możecie znaleźć odpowiedzi na Wasze pytania na stronach o takiej tematyce? :) wszelkich poradników jest coraz więcej

Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...