Skocz do zawartości
  • 0

Problem ze zbyt luźnym łańcuchem

Gość jurek

Pytanie

Gość jurek
Napisano

witam ostatnio zakupiłem rower w którym spadał  łańcuch i myślałem że to jest jakiś problem z przerzutkami i dam sobie spokojnie radę ale niestety poległem  ;/

problem polega na tym że często spada łańcuch   przerzutki to standardowo  21 czyli  3 przy pedałach oraz 7 z tyłu

przerzutki działają bez zażutu ładnie się zmieniają  kiedy rower jest do góry nogami  jak go się sprawdza .

jak na nim jadę to  łańcuch praktycznie od razu spada tak po około 3-5 metrach lub prubuje się przemieścić i następuje przeskok na przerzutkach koło pedałów .

łańcuch jest  na moje oko zbyt luźny więc próbowałem go naciągnonć  przemieszczając tylnie koło trochę do tyłu , dodatkowo jak łańcuch wchodzi na przerzutki przy pedałach to na górnej stronie ledwo wchodzi po między zemby nie zależnie  od tego na jakiej przeżudce jadę  jak już jest tak w połowie  tak do połowy a na dolnej części już łądnie wchodzi między zęby .

zastanawiam się nad zmianą łańcucha na mniejszy bo już nic innego mi nie przychodzi do głowy , jak ktoś ma jakieś pomysły lub sugestję jak można  sobie z takim łańcuchem poradzić to proszę śmiało pisać .

z góry dzięki za pomoc , jest pogoda to chciałem pośmigać na rowerze ;]

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Ortografia nie jest Twoją wizytówką. :down:

przerzutki to standardowo 21 czyli 3 przy pedałach oraz 7 z tyłu

To już dawno nie jest standard.

łańcuch jest na moje oko zbyt luźny więc próbowałem go naciągnonć przemieszczając tylnie koło trochę do tyłu

Jeżeli jest za luźny to należy skrócić a nie grzebać z kołem.

Gość Jurek
Napisano

rower został naprawiony  , wymieniłem łańcuch  ponieważ okazało się że stary się naciągnoł  przez co były luzy i nawet jego skrucenie nie pomogło . dzięki za pomoc , temat do zamknięcia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...