Skocz do zawartości

[rower] Przerobiony Unibike Fusion Disc 27.5" czy Kross Black Edition 3 26"

Spyb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Po raz kolejny truję wam dupę ale teraz mam już poważniejszy problem. Otóż mam bardzo duży dylemat jaki rower kupić. Mam do wyboru Unibike'a Fusion Disc 27.5" i Krossa Black Edition 3 na kołach 26".

Cena tych obu rowerów to około 2000zł. Specyfikacja Krossa jest tutaj: http://www.kross.pl/pl/2012/level-a4 - nie myślcie że się pomyliłem, ten Kross jest tylko i wyłącznie w Martes Sporcie i ma on parametry bardzo zbliżone do Levela A4 z 2012r.

A teraz przejdę do Unibike'a. W oryginalnym osprzęcie wygląda on gorzej niż Kross, ale mam możliwość przerobienia go i wymienienia w nim kilku rzeczy.

Mianowicie:

- przerzutka przód z Acery na Alivio,

- przerzutka tył z Alivio na Deore Shadow,

- manetki z Altus na Deore/Altus (nie jestem pewien) - z możliwością zmiany przerzutek na wyższą z tyłu i niższą z przodu w obie strony(ta dźwignia zmieniająca np. tylną przerzutkę z 5 na 6 można popchać lub pociągnąć i da to taki sam efekt - zmianę przełożenia do góry)

- korba na lepszą - obecnie jest Acera,

- łańcucha na lepszy - obecnie jest SHIMANO HG40,

- kasety na 9 albo 10 rzędową,

- suportu - jeszcze nie wiem tego na 100%.

I jeszcze jedno, w tym Unibiku jest podobno lepsze koło - w sensie obręcze, piasty, szprychy, dętki i opony, czy co prawda?

Kolejną różnicą miedzy tymi rowerami jest to, że Unibike ma 27.5" koła, a Kross 26", ale za to Kross ma lepsze hamulce niż Unibike.

I cena tak przerobionego roweru była by w okolicach 2000zł i tu moje pytanie: czy opłaca się to robić czy lepiej kupić tego Krossa Black Edition 3 w stanie oryginalnym?

Nie mogę się zdecydować i mam mętlik w głowie, dlatego proszę kogoś o pomoc i doradzenie mi który z tych rowerów byłby lepszy.

Tu w razie czego link do specyfikacji oryginalnej tego Unibike'a: http://www.unibike.pl/fusiondisc.html

Z góry dziękuje za odpowiedzi :D.

Pozdrawiam :).

Napisano

Przymierzales sie do tych rowerów? Maja inna geometrie i nie każdy moze Ci pasować. To jest najwazniejsze a nie cyferki i nazwy osprzętu na papierze. Po co Ci super przerzutka jak będą Cię Np bolec nadgarstki albo plecy...

From Lumia 820 with Tapatalk

Napisano

Nie, nie przymierzałem się jeszcze, ale zrobię to w najbliższym czasie.

Chciałbym dowiedzieć się jeszcze który z tych rowerów ma lepszy osprzęt i jakie są różnice między kołem 26" i 27.5"? Trochę o tym czytałem ale chciałbym jeszcze żebyście mi powiedzieli jakie macie doświadczenia związane z 27.5 calowym kołem, bo ja od zawsze na 26" jeździłem i nie wiem czy mi 27.5 przypadnie do gustu :/

Napisano

Wzrost ? Nie startujesz w maratonach, to sobie odpuść IMHO 650B.

185 cm & up - 29er

<185 cm - 26

Nie lubię obu marek (jak każdej niskobudżetowej, taki już jestem, o. + totalnie w####### na klienta jeśli chodzi o kross'a), ale jeśli koniecznie z tych dwóch, brałbym BE3 jeśli już + od razu zmiana opon na jakieś normalne Conti RK/Racing Ralph'y, bo te stockowe badziewie co tam siedzi (Impac Trailpac czy takie jakieś inne dziadostwo) się nawet do miasta nie nadaje... 

Chociaż tradycyjnie i tak dodam typ od siebie : http://author.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/dexter-0 osprzęt może i gorszy, ale szczerze mówiąc to bym sobie odpuścił tą przerzutkę czy inną pierdołę zyskując normalny serwis, a nie pierdoły ze zmiana amora/sztycy na lepszą o tych samych wymiarach, ale z lepszego materiału (amor ten sam skok, ale tłumienie np. powietrzne zamiast sprężyny) to powód pęknięcia g####### ramy u kross'a (polecam lekturę i skany pism od nich - ja się mogę pośmiać, właściciele tych właśnie pism i ich produktów już nie bardzo) - sporo tego się już naczytałem.

Napisano
PjeseczeQ, w tym Krossie BE3 jest inna opona niż w tym z linku bo to troszkę inny rower a nigdzie nie ma pełnego opisu Blacków dlatego podałem ten opis Levela A4 bo jest on najbardziej zbliżony. A co do serwisu i gwarancji to jest tak, że to wszystko jest wykonywane w Martes Sporcie, bo ten rower tylko tam można kupić i oni robią wszystko czyli serwis, gwarancję itp.

A co do wzrostu to w okolicach 175cm i nie startuje w maratonach.

A te opony 27.5" nie nadają się do normalnej jazdy po lesie, szutrze itp? Bo 29" na pewno nie chce bo po prostu mi się to nie podoba, zawsze jeździłem na 26" i mi się w miarę dobrze jeździ, dlatego średnio jestem przekonany do tych 27.5", tylko w tym Unibike'u są podobno lepsze obręcze, szprychy i opony, ale nie wiem czy te 2 pierwsze rzeczy będą miały aż taki wpływ na jazdę dla mnie żebym to czuł... Bo oponę to zawsze mogę wymienić a z resztą już troszkę więcej zabawy i wydatków :/. Co o tym sądzicie?

Napisano

Aha, a mam jeszcze jedno pytanie. Czym różni sie przerzutka tylna Shimano Deore Shadow od zwykłej Deorki(takiej srebrnej)

Napisano

Oki wielkie dzięki :).

Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie. Co ogolnie sądzisz o tym rowerze? Bedzie on dobry na takie srednio dlugie wycieczki w miarę amatorskim tempie i średnim terenie? :D

Napisano

Już napisałem co sądzę...

Tym bardziej przy tym obstaję, skoro nie zamierzasz katować całego roweru w ciężkim terenie (osprzęt w takim razie nie gra aż takiej roli) to ja brałbym Author'a Dexter i tyle w temacie jeśli o mnie chodzi. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...