Spyb Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Witam. Po raz kolejny truję wam dupę ale teraz mam już poważniejszy problem. Otóż mam bardzo duży dylemat jaki rower kupić. Mam do wyboru Unibike'a Fusion Disc 27.5" i Krossa Black Edition 3 na kołach 26". Cena tych obu rowerów to około 2000zł. Specyfikacja Krossa jest tutaj: http://www.kross.pl/pl/2012/level-a4 - nie myślcie że się pomyliłem, ten Kross jest tylko i wyłącznie w Martes Sporcie i ma on parametry bardzo zbliżone do Levela A4 z 2012r. A teraz przejdę do Unibike'a. W oryginalnym osprzęcie wygląda on gorzej niż Kross, ale mam możliwość przerobienia go i wymienienia w nim kilku rzeczy. Mianowicie: - przerzutka przód z Acery na Alivio, - przerzutka tył z Alivio na Deore Shadow, - manetki z Altus na Deore/Altus (nie jestem pewien) - z możliwością zmiany przerzutek na wyższą z tyłu i niższą z przodu w obie strony(ta dźwignia zmieniająca np. tylną przerzutkę z 5 na 6 można popchać lub pociągnąć i da to taki sam efekt - zmianę przełożenia do góry) - korba na lepszą - obecnie jest Acera, - łańcucha na lepszy - obecnie jest SHIMANO HG40, - kasety na 9 albo 10 rzędową, - suportu - jeszcze nie wiem tego na 100%. I jeszcze jedno, w tym Unibiku jest podobno lepsze koło - w sensie obręcze, piasty, szprychy, dętki i opony, czy co prawda? Kolejną różnicą miedzy tymi rowerami jest to, że Unibike ma 27.5" koła, a Kross 26", ale za to Kross ma lepsze hamulce niż Unibike. I cena tak przerobionego roweru była by w okolicach 2000zł i tu moje pytanie: czy opłaca się to robić czy lepiej kupić tego Krossa Black Edition 3 w stanie oryginalnym? Nie mogę się zdecydować i mam mętlik w głowie, dlatego proszę kogoś o pomoc i doradzenie mi który z tych rowerów byłby lepszy. Tu w razie czego link do specyfikacji oryginalnej tego Unibike'a: http://www.unibike.pl/fusiondisc.html Z góry dziękuje za odpowiedzi . Pozdrawiam .
mbaranek Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Przymierzales sie do tych rowerów? Maja inna geometrie i nie każdy moze Ci pasować. To jest najwazniejsze a nie cyferki i nazwy osprzętu na papierze. Po co Ci super przerzutka jak będą Cię Np bolec nadgarstki albo plecy... From Lumia 820 with Tapatalk
Spyb Napisano 8 Marca 2014 Autor Napisano 8 Marca 2014 Nie, nie przymierzałem się jeszcze, ale zrobię to w najbliższym czasie. Chciałbym dowiedzieć się jeszcze który z tych rowerów ma lepszy osprzęt i jakie są różnice między kołem 26" i 27.5"? Trochę o tym czytałem ale chciałbym jeszcze żebyście mi powiedzieli jakie macie doświadczenia związane z 27.5 calowym kołem, bo ja od zawsze na 26" jeździłem i nie wiem czy mi 27.5 przypadnie do gustu :/
PjeseczeQ Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Wzrost ? Nie startujesz w maratonach, to sobie odpuść IMHO 650B. 185 cm & up - 29er <185 cm - 26 Nie lubię obu marek (jak każdej niskobudżetowej, taki już jestem, o. + totalnie w####### na klienta jeśli chodzi o kross'a), ale jeśli koniecznie z tych dwóch, brałbym BE3 jeśli już + od razu zmiana opon na jakieś normalne Conti RK/Racing Ralph'y, bo te stockowe badziewie co tam siedzi (Impac Trailpac czy takie jakieś inne dziadostwo) się nawet do miasta nie nadaje... Chociaż tradycyjnie i tak dodam typ od siebie : http://author.pl/rowery/gorskie/cross-country-26/dexter-0 osprzęt może i gorszy, ale szczerze mówiąc to bym sobie odpuścił tą przerzutkę czy inną pierdołę zyskując normalny serwis, a nie pierdoły ze zmiana amora/sztycy na lepszą o tych samych wymiarach, ale z lepszego materiału (amor ten sam skok, ale tłumienie np. powietrzne zamiast sprężyny) to powód pęknięcia g####### ramy u kross'a (polecam lekturę i skany pism od nich - ja się mogę pośmiać, właściciele tych właśnie pism i ich produktów już nie bardzo) - sporo tego się już naczytałem.
Spyb Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 PjeseczeQ, w tym Krossie BE3 jest inna opona niż w tym z linku bo to troszkę inny rower a nigdzie nie ma pełnego opisu Blacków dlatego podałem ten opis Levela A4 bo jest on najbardziej zbliżony. A co do serwisu i gwarancji to jest tak, że to wszystko jest wykonywane w Martes Sporcie, bo ten rower tylko tam można kupić i oni robią wszystko czyli serwis, gwarancję itp.A co do wzrostu to w okolicach 175cm i nie startuje w maratonach. A te opony 27.5" nie nadają się do normalnej jazdy po lesie, szutrze itp? Bo 29" na pewno nie chce bo po prostu mi się to nie podoba, zawsze jeździłem na 26" i mi się w miarę dobrze jeździ, dlatego średnio jestem przekonany do tych 27.5", tylko w tym Unibike'u są podobno lepsze obręcze, szprychy i opony, ale nie wiem czy te 2 pierwsze rzeczy będą miały aż taki wpływ na jazdę dla mnie żebym to czuł... Bo oponę to zawsze mogę wymienić a z resztą już troszkę więcej zabawy i wydatków :/. Co o tym sądzicie?
PjeseczeQ Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Ja wiem co ma w sobie BE3 i dlatego napisałem o oponach, bo tam nie siedzą żadne schwalbe.
Spyb Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Aha . A co do tego ostatniego pytania to co o tym myślisz?
PjeseczeQ Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Na 650b ofc da się jeździć, ale dla amatora to nie daje wyraźnych korzyści w porównaniu z 26 = nie warto dopłacać za sam rozmiar kół kilka stów.
Spyb Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Aha, a mam jeszcze jedno pytanie. Czym różni sie przerzutka tylna Shimano Deore Shadow od zwykłej Deorki(takiej srebrnej)
PjeseczeQ Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Shadow jest węższa - trudniej ją rozdupcyć o korzeń etc.
Spyb Napisano 9 Marca 2014 Autor Napisano 9 Marca 2014 Oki wielkie dzięki . Mam jeszcze jedno, ostatnie pytanie. Co ogolnie sądzisz o tym rowerze? Bedzie on dobry na takie srednio dlugie wycieczki w miarę amatorskim tempie i średnim terenie?
PjeseczeQ Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Już napisałem co sądzę... Tym bardziej przy tym obstaję, skoro nie zamierzasz katować całego roweru w ciężkim terenie (osprzęt w takim razie nie gra aż takiej roli) to ja brałbym Author'a Dexter i tyle w temacie jeśli o mnie chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.