Skocz do zawartości

[Bełchatów] i okolice. Wycieczka do Załęczańskiego Parku Krajobrazowego

Piastun

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że mamy już czwarteczek należy poważnie zastanowić się nad nadchodzącym weekendem. W planach Załęczański Park Krajobrazowy czyli parędziesiąt km na rowerze po dziewiczym terenie! W tym atrakcje takie jak m.in. "Szlak Kurhanów Książęcych".
Trasa: http://www.endomondo.com/routes/303324654
Plan wyjazdu: sobota 8.03.2014r., w godzinach porannych.
2 miejsca wolne, dojazd samochodem do miejscowości Raducki Folwark skąd zacznie się wycieczka rowerowa.

Teren: zróżnicowany
Sugerowane, ogólne wyposażenie: odpowiedni ubiór, prowiant, sprawny rower, pompka, dobry nastrój, chęć i zamiłowanie do podróży rowerowych :)

Wycieczka udana? sam zastanawiam się nad wypadem do załęcza i szukam pomysłu na trase. Czy ta trasa z linku do endomondo fajna jest? Bo początkowo planowałem trasę wewnątrz tego półkola rzeki i start z okolic działoszyna, ale jako że tereny mi nieznane to nie mam pojęcia jak dobrać trasę. Może coś kolega doradzi :) jak na tej trasie z atrakcjami krajobrazowymi?

• 3 tygodnie później...

No witam :) przepraszam, że dopiero teraz odpisuję ale wycieczka się przesunęła i zaliczyłem trasę dopiero w poprzednią sobotę tj. 22.03. Trasa jak najbardziej na plus! Rzeźba terenu dość urozmaicona, rodzaj podłoża w większości stanowią leśne dukty. Trasy dobrze oznakowane, wyznaczona przeze mnie trasa w większości pokryła się z żółtym szlakiem.  Żółty szlak natomiast połączony jest w znacznej mierze z szlakiem konnym. Bywają więc momenty dość grząskiego piachu ale nie są one długie i zbyt częste. Jedyne co bym polecał to rozpoczęcie wycieczki co najmniej od miejscowości Krzeczów, tak by rozciągnąć trasę po parku jeszcze trochę na wschód. Ja miałem czas ograniczony, bo do miejsca docelowego dotarłem dopiero koło południa no i trasę zaliczałem z żoną, która nie jest przyzwyczajona do tras 40+km :) Jednakże wycieczka jak najbardziej udana :) cudne widoki, piękne tereny. Jak najbardziej polecam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...