render Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Jakie jest Wasze zdanie czy to dobry pomysł czy zbędny bezużyteczny bajer? Proponowane przez Adaptrac rozwiązanie to zestaw umożliwiający zmianę ciśnienia w kołach bez schodzenia z roweru i przerywania jazdy. W skład zestawu wchodzi zbiornik ze sprężonym powietrzem, umieszczony np. w miejscu bidonu, z wężykami doprowadzającymi powietrze do specjalnych piast http://gadzetomania.pl/2012/04/18/jak-zmienic-cisnienie-w-oponach-roweru-podczas-jazdy-adaptrac-ma-rozwiazanie
zekker Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Przydatne jak się jeździ po bardzo różnym terenie, ale nadal jest to gadżet dla snobów
tobo Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Żeby był dla snobów musiałbyś znać cenę. I pytanie: czy snob w Polsce i snob w USA to ta sama osoba? To trochę jak z czyimś zapytaniem na forum czy warto kupić dany rower a odpowiedzi skupiają się na bezsensowności wydania takiej kwoty. Problem dla zainteresowanych to bycie skazanym na np piasty tego producenta plus dodatkowe graty uwieszone na rowerze.
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Napisano 6 Marca 2014 Dokładając kompresorek do kół coś jak dynamo, można jechać na przebitej dętce
Mod Team Maniak Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Napisano 6 Marca 2014 Gadżet fajny. Nie wiem tylko do czego miałby się przydać?
Kowal1986 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Jeżeli chodzi o funkcje gadżetu to naprawdę super pomysł. Sam bym go używał, ponieważ, aby dojechać do najbliższego terenu muszę przebyć spory kawałek asfaltami, więc mógłbym sobie na ten kawałek wbić większe ciśnienie, a potem spuścić. Z drugiej strony rozwiązanie techniczne kompletnie bez perspektyw. Po pierwsze waga (690gr + waga sprężonego powietrza), po drugie potrzeba posiadania specjalnych piast, po trzecie zabiera miejsce na bidon. Podsumowując, pomysł świetny, ale nie ma przy dzisiejszej technologii możliwości wykonania go w sposób sensowny.
mklos1 Napisano 8 Marca 2014 Napisano 8 Marca 2014 Dla mnie gadżet trąca bezsensem, chociażby z faktu, że ma ograniczoną ilość użyć. Kompresor to byłaby zupełnie inna historia, tylko że masa zabiłaby pomysł.
Roonin Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Dokładając kompresorek do kół coś jak dynamo, można jechać na przebitej dętce :thumbsup: Taki od lodówki można by rozbebeszyć i na paseczku np: z korby zasilany . Miałem takie coś lata temu do akwarium zmontowane A tak na poważnie dla snobów czy nie na razie przy gabarytach tego pomysłu to tylko mało funkcjonalny gadżet.
Sonix Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Sam bym go używał, ponieważ, aby dojechać do najbliższego terenu muszę przebyć spory kawałek asfaltami, więc mógłbym sobie na ten kawałek wbić większe ciśnienie, a potem spuścić. No tak teraz nie masz takiej możliwości. Przecież pompki ręczne nie istnieją. Takie cuda to tylko z tym urządzeniem. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka
Kowal1986 Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 Ale pompki podczas jazdy nie użyję - o to chodzi. Ja mam zawsze mało czasu, więc jak jeżdzę to staram się nawet na chwile nie zatrzymywać, by go nie marnować.
tobo Napisano 9 Marca 2014 Napisano 9 Marca 2014 No tak teraz nie masz takiej możliwości. Przecież pompki ręczne nie istnieją. Takie cuda to tylko z tym urządzeniem. Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka Przecież można opuszczać sztycę - to tylko jeden ruch dźwigną od zacisku i masz manualnego myk-myka. To dlaczego tylu ludzi wydaje qupę kasy i dorzuca setki gramów do rowerów?
Sonix Napisano 10 Marca 2014 Napisano 10 Marca 2014 To dlaczego tylu ludzi wydaje qupę kasy i dorzuca setki gramów do rowerów? O to zapytaj ich. Odpowiedź pewnie brzmi dla wygody. Bo zaoszczędzenie czasu 1min. by to zrobić dla mnie mija się z celem przy wycieczce kilku godzinnej. Tak samo jest z tym pompowaniem. Ruszam z domu to prędzej sobie dobiję wyższe ciśnienie dojadę na miejsce spuszczam, wracam dobijam ile trwa dopompowanie koła?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.