Skocz do zawartości

[buty] Buty SPD do chodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy też gdzie i ile chcesz w nich chodzić.

Po lesie, po górach, po mieście (dojazd do pracy rowerem i potem dojście).

Na pewno jak kolega wyżej wspomniał musisz szukać wśród wersji turystycznych, są nawet dostępne sandały z blokami SPD :)

http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-spd-sh-mt34-niebieskie-shimano,280191.html?_pli=5ccb1a

http://www.centrumrowerowe.pl/buty-rowerowe/meskie/turystyczne/p,buty-i0-sdl-lake,44345.html?_pli=5ccb1a

http://allegro.pl/nowosc-obuwie-rowerowe-shimano-sh-xc50n-roz-45-i3956050262.html

Ja do chodzonego użytku bez problemu polecę nawet takie. W chwili obecnej nie, ale wcześniej dużo chodziłem w butach rowerowych i nie odczuwałem dyskomfortu z powodu używania powyższych. Z podobnych miałem też Specialized Comp, Sidi Eagle (te były w takim zastosowaniu najsłabsze ponieważ bieżnik miały plastikowy, śliski).

Z bardziej turystycznych używałem dwóch modeli Shimano 3/4 i dwóch Adidasa (El Moro mid). Buty te trochę gorzej sprawdzają się w czasie rowerowania - mają dosyć mocno wyściełany środek przez co stopa ma pewien luz, co przy agresywnieszej jeździe może być odczuwalne jako dyskomfort.

Osobiście mam shimano mt33 i powiem  jedno,chodzi sie w tym wygodnie,ale nie na tyle wygodnie żebym je wymienił na pierwsze lepsze "adidasy",a co do samej funkcji buta spd-tragedia,buty sznurowane nie mają prawa dobrze trzymać stopy,przykro mi to stwierdzić ale wydajniejsze dla mnie są platformy+noski,tyle że spd jest bezpieczniejsze.

Także lepiej mieć buty stricte "spd" sztywne z paskami/rzepami/klamrami albo platforma+drugorzędny lać i ew.noski.

Co do tego, że komfort w porównaniu do adidasów jest słaby to oczywiste.

Mam od niedawna Shimano MT-43 (sznurowadła plus jeden rzep na górze) i wg mnie jest bardzo dobrze.

Tak naprawdę są niewiele mniej sztywne niż standardowe SPDy MTB.

Kupiłem właśnie dlatego, że często mam tak, że muszę gdzieś podjechać rowerem, a później gdzieś przejść.

Póki co jestem bardzo zadowolony (zwłaszcza, że udało mi się je dorwać nowe za 180 czy tam 190 zł.

Bądźmy poważni  gdzie w takich butach jak te shimano m087 mozna spedzic 8 godzin w pracy ? chyba siedząc na tyłku i się nie ruszajac

Mam Shimano m088 i nie wyobrażam sobie w nich normalnie chodzić. Kolega pyta o buty DO CHODZENIA spd więc podawanie tego typu butow wydaje mi sie bez sensowne

Co do tego, że komfort w porównaniu do adidasów jest słaby to oczywiste.

Mam od niedawna Shimano MT-43 (sznurowadła plus jeden rzep na górze) i wg mnie jest bardzo dobrze.

Tak naprawdę są niewiele mniej sztywne niż standardowe SPDy MTB.

Kupiłem właśnie dlatego, że często mam tak, że muszę gdzieś podjechać rowerem, a później gdzieś przejść.

Póki co jestem bardzo zadowolony (zwłaszcza, że udało mi się je dorwać nowe za 180 czy tam 190 zł.

Czyżby 1 głupi,malutki rzep tyle zmieniał???czy może ja mam zbyt wyśrubowane wymagania..?

Dokładnie, to nie jest malutki rzep.

Nie zmienia może aż tak dużo, że bez niego nie dałoby się żyć, ale...

1) Zawsze to lepsze wzmocnienie i ściśnięcie stopy na górze.

2) Możesz czasem jak się spieszysz wrzucić sznurówki do buta i na samym rzepie przejechać bezproblemowo.

3) Możesz schować pod niego sznurówki żeby mieć pewność, że nawet jeżeli się rozwiążą, to zostaną pod rzepem i nie wkręcą się w korbę.

Także jeden mały rzep, a tyle daje :-).

Wczoraj zakupiłem model SH-CT45 i chodzi się w nich rewelacyjnie wygodnie. Wcześniej miałem turystyczny model Lake MX90 i jest bez porównania lepiej. Oglądałem jeszcze kilka innych butów i generalnie Shimano z serii click'r wypadały najlepiej w kwestii chodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...