mant3z Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Odpowietrzać umiem bo trenowałem na alivio które w końcu przestały wystarczać, zwłaszcza przy -16. Zakupiłem Deore BR M615 i oczywiście po założeniu na rowerek okazały się mieć za długi przewód z przodu jak i z tyłu. Znalazłem coś takiego http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/DiskBrakeSystem/SM-BH59/SI-8H20C-001-POL_v1_m56577569830694227.pdf Pytanie jak w temacie. Jak skrócić bez odpowietrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Normalnie Wyciągasz przewód z korpusu klamki, odcinasz tyle ile trzeba, zaprawiasz przewód, mocujesz do klamki. Odcinając kawałek przewodu staraj się trzymać zatkany drugi jego koniec, tak by zachować odrobinę oleju która jest w środku - to jeśli nie masz oleju rezerwowego. Przytrzymaj klamkę gniazdem przewodu prostopadle do ziemi, puść płyn z odciętego kawałka przewodu do gniazda. Osadź w tym przewód - minimalizujesz ryzyko że w układzie będzie powietrze. Dziesiątki razy skracałem przewody i na początku puszczałem jeszcze płyn - na wszelki wypadek. Okazywało się to niepotrzebne. Jeśli przy skracaniu nie będziesz zbytnio szarpał klamką to nie wytryśnie stamtąd płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A to celna uwaga, czyli lepiej żeby rower leżał na boku niż wisiał na stojaku. Mam jeszcze trochę płynu ale faktycznie można też użyć tego z odciętego przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Jeśli masz rezerwę to kapnij płyn na końcówkę przewodu i do gniazda w klamce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Zrobiłem jak napisałeś i się udało, klamki są twarde i reagują od razu. Jest tylko jeden mały problem, te małe złote tulejki były zaciśnięte na przewodzie a ja to skręciłem bez zaciskania. Z 10 min jeździłem i hamowałem, przewody nie wyskoczyły i zdają się mocno siedzieć. Mam jednak obawy czy na dłuższym wypadzie nie będę miał niespodzianki. Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Masz dokręcić je tak by sie zakleszczyły, to jest uszczelnienie. może zacząć cieknąć tego połączenia jak nie skręcisz dość mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Nie cieknie, tylko że te tulejki były luźne przed skreceniem. Czy po mocnym skreceniu one się zacisnęły? Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Marca 2014 Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Rewelacja, w takim razie wielkie dzięki za pomoc. Pierwsze podejście i od razu sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Czyli ewidentnie nie masz parkinsona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zacząłem od piwka Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiuk Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 możesz opisać dokładnie krok po kroku jak to zrobiłeś? płynu nie uciekło za wiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Nie uciekło praktycznie nic, troszkę przy wbijaniu końcówki. 1. Browar 2. Przygotowałem narzędzia, i wypakowałem wszystkie elementy shimano z pudełka 3. Zamontowałem klamki i zaciski 4. Przyłożyłem stary zestaw i zaznaczyłem miejsce cięcia 5. W miejscu cięcia założyłem dwa żółte klocki, masz je w pudełku i casinąłem paskiem 6. Zdjąłem gumową osłonkę przy klamce i odkręciłem przewód, wcześniej sprawdzając suwmiarką jak głęboko jest wkręcona śruba. 7. Uciąłem przewód przy założonych klockach, one pomagają uciąć równo, delikatnie wyrównałem miejsce cięcia 8. Założyłem na przewód złotą tulejkę 9. Nie mając imadła zacisnałem klocki na przewodzie francuzem po czym wbiłem gumowym młotkiem końcówkę przewodu 10. Kapnąłem kropelkę na końcówkę bo po wbiciu nie było w niej oleju, igłą pozbyłem się bombelka w tej końcówce 11. Kapnąłem kropelkę w gniazdo 12. Lekko wysmarowałem gwint śruby 13. Dociskając przewód do gniazda wkręciłem mocno śrubę tak głęboko jak była wkręcona pierwotnie. 14. Obróciłęm rower na drugą stronę i powtórzyłem czynność 15. Piwko 16. Test 17. Piwko Najważniejsze jest byś nie trącił roweru a tym bardziej klamki bo na bank wystrzeli olej z gniazda. Ja rower przycisnąłem workiem z ekogroszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiuk Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 dzięki wielkie za rzetelny opis... mam tylko jeszcze jedno pytanie.. rozumiem, że operację wykonałeś przy rowerze położonym na boku?..i jeszcze jedno jakie piwko użyłeś do przeprowadzenia w/w operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 7 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Ja rower przycisnąłem workiem z ekogroszkiem Ale można zastosować worek ziemniaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Tak oczywiście, rower musi leżeć. Piwko Kasztelan. Ziemniaki miałem w reklamówce Jak mi się gorąco zrobiło jak naciśnałem klamkę a pod tylnym zaciskiem nagle zauważyłem kałużę... okazało się że to woda z ramy po myciu roweru wyleciała, zapiłem ten stres żeby negatywnie nie wpłyną na dalsze czynności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Rower może stać. Może być w takiej pozycji w jakiej łatwo manipulować skracaczowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkadiuk Napisano 11 Marca 2014 Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) No i po zabiegu.. przewód ciachnięty bajecznie prosta robota, 15 min czasu a jaka satysfakcja. 45 zeta w kieszeni. pójdzie pewnie na przelew Edytowane 11 Marca 2014 przez arkadiuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mant3z Napisano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Do mnie? A dziękuję, na PW wyślę numer konta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi