Skocz do zawartości

[rower] Mtb 29 marki ROCK MACHINE

brewdog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, planuję zakup nowego roweru MTB na kołach 29 maksymalnie do 2200-2300...z racji, ze nie posiadam sklepu rowerowego w okolicy przeglądam aukcje allegro i wpadła mi marka Rock Machine. Szukam jakichkolwiek informacji, ale niestety jest ich bardzo mało po polsku (stąd poniekąd moja rejestracja na tym forum).

Czy ktoś miał okazję się zetknąć z tą marką rowerów? I czy warto?

W grę wchodzi model  http://www.rockmachine.us/pl/collection-2014/xc-fun/elnino/el-nino-70.html cena 2100zł

Lub http://www.rockmachine.us/pl/collection-2014/xc-fun/thunder/thunder-70.html cena 2000zł

Będę wdzięczny za opinie. 

Pozdrawiam, brewdog.

Napisano

Znana., dla niektórych kultowa, amerykańska marka.

Robi świetne rowery, które mają to do siebie, że przynajmniej w Polsce są dość drogie.

Dlatego przy takim budżecie trzeba szukać zupełnie innych rowerów, bo te które pokazałeś mają bardzo cienki osprzęt.

Napisz ile masz wzrostu i jak i gdzie na tym rowerze chcesz jeździć.

Napisano

We Wrocławiu znajdziesz jeszcze parę innych sklepów, choćby w okolicy uniwersytetu, sklep Scotta i Gianta (Robex - nie wiem czy nadal tam jest).

Napisano

Panowie sytuacją wygląda tak, że jestem spod Wrocławia i owszem szukając na allegro - zwracam uwagę na Wrocław. 

Bez problemu niby mógłbym kupić rower w sklepie, ale nie mam środka transportu, więc i tak wysyłkowo tylko. Dodatkowo dochodzi praca w nietypowych porach.

Początkowo miała to być Merida ale wychodzi trochę drożej od tych Rock Machine - no i te Rock Machine chyba ładniej wyglądają. 

Stąd było moje pytanie czy ktoś się zetknął...o rowerach są szczątkowe artykuły, na YT są jakieś filmiki... i wynika z tego że Czechy, a marka związana jest z Superiorem. Ale to tyle co wyczytałem z allegro sprzedawcy. 

Dzięki Panowie za info.

Edycja:

pozostaje mi chyba wygospodarować czas i pojeździć po sklepach najpierw :)

Napisano

Nie mając doświadczenia z rowerami, szczególnie na dużym kole wg mnie konieczne jest zobaczenie tego na żywo i choćby ogólna przymiarka. Gdybyś mieszkał na jakimś zadupiu, 100 km od większego skupiska ludzkiego to bym jeszcze zrozumiał ale mieszkasz w kilkusettysięcznym mieście :)

Sklepy są otwarte przynajmniej od 10 do 18tej, do tego również w soboty.

Jaki środek transportu potrzebny jest Ci do zakupu roweru? Chodzi o przetransportowanie go do domu ze sklepu? Jeśli tak to umożliwi Ci to właśnie... nabyty rower :)

Napisano

No, tak ale piszesz z perspektywy kogoś kto jeździ ;) 

Jak ja będę musiał zrobić 30km dodatkowo po mieście to trochę stres, hehe.

Jadę w sobotę do sklepów, dam znać co wybrałem.

Napisano

Od siebie zaproponuję rometa, tylko 100zł droższy niż budżet (katalogowo), ale lepszy od obu. Masz lepszą kasetę, lepszą korbę i napęd 8s, który wg mnie jest dobry, ze względu na większą wytrzymałość łańcucha niż 9tki oraz tańsze podzespoły w razie naprawy. http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_40,10,485,13751,2014.html

Tu masz ofertę z wysyłką za darmo i gratisami: http://allegro.pl/rower-romet-mtb-rambler-29er-4-0-2014-4-gratisy-i4032418388.html

Napisano

Moim zdaniem jest gorszy od rometa ze względu na słabe podzespoły 9s (kaseta niżej deorki to trochę cienizna) i brak blokady skoku na kierownicy tylko ma na goleni. Mocno przystajesz przy tym RM, masz jakieś uprzedzenia do polskiej marki z pegazem w logo? ;)

EDIT:

Chociaż jak się przyjrzałem to w sumie na bardzo podobnym poziomie te rowery, rzecz gustu i Twoich przekonań 8s i 9s.

Napisano

Wiem, że to trochę infantylne, ale w sumie o design chodzi już chyba w tym momencie. 

Canyon jest zwyczajnie brzydki, mimo najlepszego osprzętu, z tego co czytam. 

Zdam relację jutro lub w sobotę z zakupów. Chyba, że nic nie wpadnie do gustu to Romet od kolegi wyżej.

Nie mam nic do Rometów, tylko tak jakoś niezbyt Mtbowsko mi się to logo kojarzy ;) A jak miałbym się czegoś czepiać (bo rower jest bardzo ładny) to tylko tego napisu na obręczach euroline, no ale to są szczegóły estetyczne - kwestia gustu.

Napisano

Właściwie to nie wiem po co założyłeś ten temat, napaliłeś się na Rockmachine to sobie go kup, nie wszyscy muszą podzielać twoje zafascynowanie, ale przecież nie potrzebujesz błogosławieństwa .

Napisano

Założyłem po to, żeby się czegoś dowiedzieć i się dowiedziałem. 

Wybieram między Rometem a RM 

Więc nie powiem po co piszesz w taki sposób...nie obrażaj się z tym Canyonem - wyraziłem swoje zdanie.

Napisano

Mnie tam Northtec ani ziębi ani parzy, napisałem, że możesz brać co uważasz za stosowne, w końcu to rower dla ciebie, tylko zastanów się ile faktycznie chcesz/możesz na niego przeznaczyć, i co jest alternatywą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...