SovaLTD Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Witam, posiadam hamulce Formula RX przy rowerze Cube LTD 2012r. i mam problem z klockami. Mój problem polega na tym, że klocki się "szklą" (tak mi się wydaje), wydają straszne dźwięki (nie piszczą, raczej "charczą"), szarpią kierownicą i kiepsko hamują. Co jakiś czas ( ok. 2 razy w miesiącu) wyciągam klocki i czyszczę je drobnym papierem ściernym a także czyszczę tarcze. Po tym zabiegu są jak nowe przez jakiś czas. Po wyjęciu klocków widać świcącą i śliską w dotyku powierzchnię. Jeżdżę raczej rekreacyjnie i nie katuje hamulów, a mimo wszystko są problemy. Klocki i tarcze mam od nowości i przejechałem na nich 3600 km. Nie wiem jakie mam klocki w moich hamulcach, ale podejrzewam, że organiczne (idzie to jakoś sprawdzić?). Da się coś z tym zrobić, czy zostaje wymiana klocków na nowe lepsze, a jak tak to na jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Czy to te klocki? http://www.bikecenter.pl/galerie/a/alligator-organic-formul_7901.jpg Jeśli tak to one sa organiczne i raczej sie ich nie naprawi. Poradnik o hamulcach wzięty z forum. Może pomóc: http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Tak, wyglądają bardzo podobnie, szczególnie okładzina. Czyli lepiej od razu wymienić? Tylko na jakie, metaliczne, półmetaliczne, ceramiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Marca 2014 Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Tanio : a2z półmetalik Na wypasie : A2Z metaliczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Tanio : a2z półmetalik Na wypasie : A2Z metaliczne Czyli rozumiem, że i półmetaliki i metaliki są dobre a to, które wybiorę zależy ode mnie? Zobaczę jakie są ceny tych klocków i coś zakupię, dzięki za odpowiedzi. Cyknąłem fotki moim klockom i wyglądają tak: Organiczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Te co masz są półmetaliczne, ja bym kupił metaliczne zreszta na takich jeżdżę tylko w shimano. Sprawdź czy nie sączy ci się płyn z zacisków. metaliczne da się wyczyścić i przy twojej jeździe starczą pewnie na bardzo długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 @@SovaLTD, Jeżeli dobrze odczytujesz objaw, to szkliwienie jest wynikiem przegrzania. Biorąc pod uwagę, że przejechałeś już 3600 km i jeszcze regularnie doszlifowywałeś materiał klocków musi być szczególnie podły - może podróbka? Poszukaj wycieków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Biorąc pod uwagę, że przejechałeś już 3600 km i jeszcze regularnie doszlifowywałeś materiał klocków musi być szczególnie podły - może podróbka? Poszukaj wycieków. Klocki są jeszcze ani razu nie wymieniane od nowości, takie jakie były przy tych hamulcach od nowości to takie są Przed chwilą sprawdziłem dokładnie zaciski i są suchutkie, nigdzie nie wydać żadnych nawet mikro wycieków. A może problem leży w tarczach? Czy je też można przejechać papierem ściernym lub jakoś inaczej je wyczyścić? Poniżej kilka fotek. Klocek po zeszlifowaniu papierem ściernym i nie używany: Klocek po kilkunastu kilometrach, jak się dotrze to jest cały taki szkliwy: Tarcza dawno nie czyszczona: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Wnioskując po wyglądzie tarczy klocki są zatłuszczone. w przyklejonym masz poradnik jak sie z tym uporać, jak ci sie nie uda ... to tylko nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Wnioskując po wyglądzie tarczy klocki są zatłuszczone. w przyklejonym masz poradnik jak sie z tym uporać, jak ci sie nie uda ... to tylko nowe. Ok dzięki, spróbuję coś z nimi zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSMP Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Odnośne tej tarczy, mam pytanie: czy takie smugi mogły powstać w wyniku nieszczelności zacisku? u mnie na tarczy powstały takie same smugi stad moje pytanie a nie zalałem ich niczym.i rozumiem klocki tez do piekarnika? I jeszcze dodając, mam hamulce tektro HDC300 z metalowymi okładzinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Smugi powstają kiedy coś, najczęściej nie rozpuszczalnego w wodzie, często tłustego dostanie sie na klocek. brud i wysoka temperatura robi czarne ślady. Mogło sie to stać z winy zacisku, jeżeli np zacisk gdzieś sie poci i choćby mała kropelka dostała sie na tarcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Przepraszam, że odkopuję temat, ale uporałem się z moim problemem, jak? Kupiłem nowe klocki UNEX Thermodissipator oraz kupiłem preparat do czyszczenia i odtłuszczania tarczy hamulcowych samochodowych, ale to akurat bez różnicy, bo tarcze to tarcze a preparat ma je po prostu odtłuścić. Wyjąłem stare klocki z zacisków, odkręciłem koła i solidnie potraktowałem tarcze kilka razy tym odtłuszczaczem, z jednej i drugiej strony. Powycierałem wszystko do sucha, zamontowałem nowe klocki, ustawiłem w miarę żeby nie ocierały (w hamulcu Formula RX klocki praktycznie dotykają tarczy i między klockiem a tarczą jest dosłownie mikroskopijny odstęp) i heja na test:) Przejechałem kilkadziesiąt kilometrów (w tym niestety dla klocków jeden maraton) klocki się dotarły, ustawiłem ponownie zacisk, żeby już nic nie ocierało i co? Błoga cisza!!! Klocki hamują podobnie może trochę lepiej, ale za to nie wydają żadnych dźwięków, słychać jedynie tarcie klocka o tarczę, ale jest to raczej przyjemny dźwięk bo poza nim nie słychać żadnych niepokojących dźwięków typu pisk czy jak wtedy jakieś dziwne charczenie. Jestem bardzo zadowolony z nowych klocków i nie mam już potrzeby co kilka dni ich szlifować, co i tak dawało mizerne skutki bo problem i tak stale powracał. Gorąco polecam klocki jak i preparat do odtłuszczania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.