Skocz do zawartości

[widelec] Czy Mosso zmieści koło 28" z szosową oponą?

Dudi353

Rekomendowane odpowiedzi

Łelkam tu Połlend ewrybady!

Szanowni koledzy! Mam do was pytanko, czy mosso (41,5 cm od uchwytów osi do korony) zmieści koło 28" z szosową oponą, np. 28c albo coś w ten deseń. Moje pytanko zrodziło się z mojego przemyślenia na temat marnowania się meridki na asfaltach i chciałbym się przerzucić na coś bardziej uszosowionego :) Rozglądałem się za accentem shannonem. Jeśli wszystko dojdzie do skutku to rowerek będzie pomiędzy czymś miejskim i przełajowym :) Z góry dziękuję i pozdrawiam :D

Oblicz sobie:

Obręcz pod 28' ma 622 mm średnicy, czyli 31 cm promienia + wysokość opony, 28c o którą pytasz ma niecałe 3 cm jak sam rozmiar wskazuję :sweat:

Taka teoria, a praktyka jest taka, że w klasyczny stalowy wideł od koła 26' zmieściło mi się koło 28' z oponą 700x40c i został delikatny luz (45c już by weszło, albo i nie).

• Mod Team

Nie znam tej ramy Accenta, ale najpierw to Ty sprawdź pod jakie długie widelce ona jest. Bo zmieścić koło to pod dany wideł to jedna sprawa, a zrobienie sobie krzywdy w geometrii roweru zbyt krótkim/długim widelcem to drugie. :)

A nie wypadnie Ci za nisko przód?

XCR ma nawet z SAGiem od osi koła do szczytu korony koło 0,5 m i taki powinien być sztywny wideł, inaczej to geometria roweru pójdzie się kochać - i nie chodzi nawet o kierownicę gdzieś na ziemi, ale i o suport zwisający jak rękaw czarodzieja :sick:

Do dedykowanego pod 29er opona wejdzie nawet szersza, a do takiego to trochę strach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...