Dudi353 Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Łelkam tu Połlend ewrybady! Szanowni koledzy! Mam do was pytanko, czy mosso (41,5 cm od uchwytów osi do korony) zmieści koło 28" z szosową oponą, np. 28c albo coś w ten deseń. Moje pytanko zrodziło się z mojego przemyślenia na temat marnowania się meridki na asfaltach i chciałbym się przerzucić na coś bardziej uszosowionego Rozglądałem się za accentem shannonem. Jeśli wszystko dojdzie do skutku to rowerek będzie pomiędzy czymś miejskim i przełajowym Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Marca 2014 Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Oblicz sobie: Obręcz pod 28' ma 622 mm średnicy, czyli 31 cm promienia + wysokość opony, 28c o którą pytasz ma niecałe 3 cm jak sam rozmiar wskazuję Taka teoria, a praktyka jest taka, że w klasyczny stalowy wideł od koła 26' zmieściło mi się koło 28' z oponą 700x40c i został delikatny luz (45c już by weszło, albo i nie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Dzięki, nie będę musiał widła wymieniać (Jeśli oczywiście wszystko wypali z wymianą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie znam tej ramy Accenta, ale najpierw to Ty sprawdź pod jakie długie widelce ona jest. Bo zmieścić koło to pod dany wideł to jedna sprawa, a zrobienie sobie krzywdy w geometrii roweru zbyt krótkim/długim widelcem to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudi353 Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 jest ona pod amortyzowany widelec, aczkolwiek widziałem "sztywne" projekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 4 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 No skoro widziałeś już projekty ze sztywnymi widelcami o tej samej długości co Twój, to widocznie sie nadaje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 podepne sie pod tego mosso. wejdzie tam kolo z opona 28x2,35 ? plus heble hydrauliki ? chce wymienic xcr 29era na sztywny widel. . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 A nie wypadnie Ci za nisko przód? XCR ma nawet z SAGiem od osi koła do szczytu korony koło 0,5 m i taki powinien być sztywny wideł, inaczej to geometria roweru pójdzie się kochać - i nie chodzi nawet o kierownicę gdzieś na ziemi, ale i o suport zwisający jak rękaw czarodzieja Do dedykowanego pod 29er opona wejdzie nawet szersza, a do takiego to trochę strach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 poprosze o propozycje sztywniakow pod kolo 29/28 cali. z opona 2,35 najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.