Skocz do zawartości

[Rower] do jazdy po mieście i trochę lesie

Krookos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Korba jest znacznie lepsza niż Altus. Mam obie i mam porównanie. Nie mam zaufania do ram Transrowera. Poza tym Alivio to lep na muchy. Pozostałe komponeny są najniższej możliwej klasy.

Napisano

Jakby byla tansza o 200-300 zl to mozna pomyśleć, co do orkana korba nie usprawiedliwia ceny wyzszej o 200 zl

Jakby byla tansza o 200-300 zl to mozna pomyśleć, co do orkana korba nie usprawiedliwia ceny wyzszej o 200 zl

Napisano

Korba Altus upośledza relatywnie niezłą przerzutkę z przodu. Przerzutkę zawsze jest taniej zmienić niż korbę.

Napisano

moze spowodowane to jest inna przerzutka linia lancucha i nim samym, stopniem zurzycia, jedna i druga korba ma profilowane zeby , rampy i piny podnoszace

Napisano

Rowery kupiłem mniej więcej w 3 miesięcznym odstępie i od razu jak zasiadłem na Alivio, to poczułem różnicę (mimo że przerzutka Alivio miała wadę). O różnicy w zużyciu nie było mowy. Mimo profilowanych zębów i pinów łańcuch potrafił spaść z zębatki podczas przełączania. Na Alivio zdarzało mi się to wyraźnie rzadziej. Nie ma co się doszukiwać efektu skrzydeł motyla, bo to będzie widać w terenie, gdy wahluje się często przednim napędem.

Poza tym nie chodzi tylko o korbę. Nie wiem jak siodełko Romet, ale Vader moim zdaniem jest do wymiany z miejsca (przynajmniej te, które montują w trekingowych).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...