Skocz do zawartości

[opony] Przesiadka z nobby nic na Saguaro

Ciapus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Posiadam w swoim rowerze opony nobby nic 2.25" wersja evo, które mają raczej bardziej terenowy bieżnik. Aktualnie jeżdżę po drogach szutrowych i ubitych, więc raczej nie wykorzystuje potencjału tych opon i myślę nad przesiadką na opony GEAX Saguaro. Chciałbym dowiedzieć się czy taka operacja ma sens, czy odczuje znaczącą różnice w prędkości na asfalcie i ubitych drogach?

Napisano

Nie wiem jak z NN, ale miałem Rocket Rony i po założeniu Saguaro 2.0 tylko na tył odczułem kolosalną róznice. Opory toczenia znacznie mniejsze. Polecam jako opone napędową.

Napisano

Saguaro i npbby nic mają podobne opory z tym że NN ściera się zauważalnie szybciej od Saguaro , widac to szczególnie na asfalcie .

Saguaro ma także mocniejsze ścianki boczne

Napisano

Witam,

Posiadam w swoim rowerze opony nobby nic 2.25" wersja evo, które mają raczej bardziej terenowy bieżnik. Aktualnie jeżdżę po drogach szutrowych i ubitych, więc raczej nie wykorzystuje potencjału tych opon i myślę nad przesiadką na opony GEAX Saguaro. Chciałbym dowiedzieć się czy taka operacja ma sens, czy odczuje znaczącą różnice w prędkości na asfalcie i ubitych drogach?

Nobby nic ma o wiele wyzsze opory od Saguaro , Bierz to jedna z najlepszych gum na rynku do górala . Brac wersje 2.2   jest wyzsza i szersza  . Napedno odczujesz przyrost predkosci i mniejsze opory toczenia

Napisano

Ghost śmiem w to powątpiewać . Wg mnie nobby nic toczy się bardzo podobnie do saguaro , zresztą potwierdzają to też testy 

Schwalbe Nobby Nic 2.4 triple
Rollwiderstand: 28,0 watt

Geax Saguaro 2.2

Rollwiderstand : 27.4 watt

Napisano

Zamiana NN na Saguaro to trochę kasa wyrzucona w błoto ponieważ dużej różnicy nie ma :/ Jeśli chcesz coś z delikatniejszym bieżnikiem to może Rocket Ron itp. Chociaż nie oczekuj jakiś dużych przyrostów prędkości ;) 

Napisano

Zależy na czym Ci zależy. Jak dla mnie Smart Sam to śmiech, a nie opona terenowa... Kupiłem ją kiedyś, bo chciałem tanio i uniwersalnie, ale tak się nie da i zakładam ją tylko jak chce więcej pojeździć po asfalcie albo ubitych ścieżkach. Po błocie albo w cięższym terenie Smart Sam kompletnie sobie nie radzi, ale jeśli chcesz niskie opory, to jak najbardziej bo to taka "udawana terenówka", że niby MTB, a na asfalt świetnie się nadaje :-)

Mam też Nobby Nici i Geax Saguaro. NN to na pewno bardzo agresywna opona, ściera się w moim odczuciu wolno i ma duże opory toczenia, ale stworzona jest właśnie do ciężkiego terenu i tam sprawdza się bardzo dobrze. Co do Saguaro nie wyrobiłem sobie żadnej opinii, bo tak samo miała być uniwersalna, ale niezbyt lubię na niej jeździć, bo opory ma dosyć spore, jest ciężka, a co do terenu to ciężko mi w tej chwili powiedzieć czy radzi sobie lepiej czy gorzej od NN.

Jak dla mnie najlepszy jest Rocket Ron, bo to świetny kompromis pomiędzy wagą, a radzeniem sobie w terenie. Najbardziej lubię tę oponę, no i to, że warto ją używać potwierdza fakt, jak wielu zawodników ma ją na swoich rowerach :)

Napisano

Mam nobby nica z przodu i saguaro z tylu, i powiem że jest to bardzo fajny zestaw na teren. Kiedyś zmienilem opony miejscami i wedlug mnie masakra(w mokrym terenie) saguaro czsami jedzie jak chce a nn jako napedowa to dla mnie masakra. saguaro z przodu na twardym jest ok. Jesli jezdzisz tylko po szutrach i trwardych drogach to na przod wez saguaro a na tył mezcala chyba ze wjezdzasz od czasu do czasu na jakies bloto to 2x saguaro.

Napisano

Jeżdżę w suchych warunkach, glownie po drogach leśnych ale czasami tez wskocze na asfalt i pewnie w calym przebiegu uzbiera sie go z 35 proc, a czytalem ze RoRo szosa szybko zje, a tego bym nie chcial. Więc chyba te SS beda dla mnie ok, a awaryjnie jezzcze NN bede mogl zalozyc bo troche bieznika zostalo.

Napisano

Tylko strasznie ciężki z tego co widzę, a chciałbym na tej operacji trochę zrzucić dorzucając do tego jeszcze jakieś lekkie dętki.

Napisano

Moim zdaniem race Kingi będą ok.

Dużo osób pisze ze ścianki boczne porozcinali, ale ja mam 2 komplety i ścianki są ok.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...