qb41 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Witam Jako, że moje RK są w stanie wskazującym szukam opon: Zastanawiam się nad Rocket Ronami nad Ikon'ami wiem, że są to różne opony ale poszukuje czegoś w miarę lekkiego i w miarę dobrego. Teren w jakim jeżdżę jest maksymalnie różny ale jest to teren, począwszy od szutrów poprzez błoto, kamienie itp. Poważnie myślałem nad Saguaro ale waga mnie trochę odstrasza nawet w wersji zwijanej jest wysoka. Budżet jaki mam to powiedzmy 100zł za szt. Nie chcę raczej wracać do Continentala. Proszę o jakieś podpowiedzi
Scarper Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Ja mam na przód aspena, na tył crossmarka, obie oponki zwijane i 2.1, w błocie jakoś średnio, ale fajne oponki.
Hanzo Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Mam Ikon w rozmiarze 26x2,2 zwijaną (zwykłą wersje). Mi bardzo pasuje ta opona. Jest kiepska w głębokim piachu i dużym błocie. Ale na twardym jest świetna.
Scarper Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 Aspen w piachu jest słany, crossmark jako napędowa daje rade, jak jeździłem po piasku. 24 STYCZNIA w terespotockim widziałem kolesia na białym cannondale z leftym, jak wyjeżdżał z drogi na urbanowo, jechał na w stronę daków mokrych.
qb41 Napisano 2 Marca 2014 Autor Napisano 2 Marca 2014 Jak na razie jestem bardziej skłonny kupić Ikona chociaż trochę podobny chyba do RK? a RK ścianki boczne to straszna padaka
GhOsTwrc Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 ikon ma doskonala trakcje na suchym i jest w miare trwaly ok 5000km na komlecie mozna zrobic. Saguaro pomimo wyzszej wagi toczy sie odczuwalnie lzej od ikona. Trakcje ikon ma troszke lepsza. Schwalbe Rocket Ron bym odrazu wykluczyl poniewaz bieznik znika w oczachca octego jest delikata jak papier. Saguaro ma najwiekszy balon i najlepszy komfort.
qb41 Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 No to mi namieszałeś kolego @GhOsTwrc. Cały czas myślałem nad saguaro ale chciałem trochę zmniejszyć wagę. Co do RR to faktycznie bałem się właśnie tego, że znikną w oka mgnieniu. Czyly gdybym miał wybierać między Ikon a Saguaro to ?
Mod Team michuuu Napisano 3 Marca 2014 Mod Team Napisano 3 Marca 2014 Ikon - duży balon, bardziej komfortowa.
GhOsTwrc Napisano 3 Marca 2014 Napisano 3 Marca 2014 Nie prawda Saguaro jest wyższe i szersze i ma wiecej miesa na sciankach bocznych , dzieki temu lepiej tłumi drgania i pochlania dziury przy tym samym Cisnieniu ,obrecz 19 mm Przy 29 er niestety odbija sie to mocno na wadze Ikon 2.2 29er EXC 560g Saguaro 2.2 er Kevlar 710g / TNT 780g Opory toczenia nizsze sa dla Saguaro powiedzmy 1-2,5 km szybciej na Saguaro mi sie leci w tych samych warunkach testowane obie gumy na tej samej trasie w ten sam dzien . Skoro mieszkasz w Myślenicach i odgroma dlugich i stromych podjazdow na Ikonie wjedziesz szybciej i lzej , ale na szybkich zjazdach wiecej bezpieczenstwa przed rozdarciem gumy zapewni Saguaro TNT. Jak chcesz nizsza mase to Ikon bedzie najlepszym wyborem , niezawodnosc Saguaro . Ja mam dwa komplety i dylemat umarł smiercia naturalna.
qb41 Napisano 3 Marca 2014 Autor Napisano 3 Marca 2014 Wybiorę jednak Ikon ze względu prawie 400g różnicy. Zjeżdżanie nie jest moją mocną stroną (psychika) za to na podjazdach idzie mi "dobrze". W tym tygodniu powinna być dostawa w sklepie na miejscu więc zobaczę czy będzie ikon. Dzięki wielkie @GhOsTwrc
Swider23 Napisano 4 Marca 2014 Napisano 4 Marca 2014 Ikona weź w wersji EXO, nie będziesz miał problemu w górach i na kamieniach. Łatwiej będzie też uszczelnić. Realna waga 29x2.2 EXO to ca. 600g. Możesz też pomyśleć o Ritchey Shield 29x2.1 w wersji WCS TR około 560g
Lesny93 Napisano 14 Marca 2014 Napisano 14 Marca 2014 Dobry wątek, bo właśnie miałem podobny dylemat co autor tematu. Jakoś doszedłem do tego, że Ikony powinny mi odpowiadać, aczkolwiek wolałem się upewnić i powinny spełnić moje oczekiwania po lekturze powyższych postów. Jescze tylko dla uzupełnienia kwestii wyboru Ikonów (myślę, że warto doprecyzować to jeszcze w tym temacie) - warto dopłacać do 120TPI (120-130PLN/szt) zamiast 60TPI (100zł/szt)?
Mod Team adamos Napisano 14 Marca 2014 Mod Team Napisano 14 Marca 2014 Mój głos na Ikona. Nawet przy 60TPI, to mocna i wytrzymała opona.
GhOsTwrc Napisano 15 Marca 2014 Napisano 15 Marca 2014 pojezdzilem ostatnie dni na ikonie ok 300 km. Wczoraj zapodalem saguaro. Dzis predkosc wzrosla o jakies 3-4 km/h. Do tego komfort jazdy tez sie podwyzszyl. Bardziej uniwersalna jednak jest saguaro moim zdaniem . Ikon wygrywa od saguaro tylko lepsza trakcja ( jezeli latamy na granicy przyczepnosci). Przy normalnych manewrach to samo. No i waga ikon 560g 120 tpi 29er saguaro 780g 2.2 tnt 29er
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.