Skocz do zawartości

[organizacja czasu] czyli kiedy na rower?

Rekomendowane odpowiedzi

Szosa/przelaj to mniej grzebania=czyszczenia wiec więcej czasu dla rodziny. Z tego powodu dochodzę do wniosku, ze w moim przypadku prawdziwe mtb nie da rady.

Szosę polecam wszystkim mającym mało czasu. Na szosie jeździ się intensywniej. Wypad na godzinkę pozwala poczuć, że się jeździło. W 3-4 godziny można solidnie się ujechać i nawet zdążyć zajrzeć w jakieś fajne miejsce (robi się solidne dystanse w krótszym czasie). Czynności serwisowe przy rowerze są minimalne.

MTB najlepiej smakuje robione niespiesznie w licznym gronie. Odkąd mam szosę MTB praktykuję raczej w łikendy, gdy czasu jest więcej.

Ale i tak najlepszą radą jest ban na internet ;)

ehlo,

Praca 8h, głównie poniedziałek-piątek 7-15.

Do pracy 3.5 km - codziennie rowerem

1 dziecko - w pn, śr, pt ma od 16:30 do 18:00 trening taekwondo - ja na rower i po treningu odbieram "żółty pas" i razem wracamy do domu i odrabiamy lekcje.

Wtorek, czwartek - różnie to bywa, ale staram się godzinkę pojeździć.

Sobota, niedziela - różnie: minimum 1h, max 8h jazdy. ;-) Wstaję ok. 08:00 i w zależności od pogody/temperatury wyjeżdżam ok. 09:00-10:00.

Później wspólny, rodzinny obiad.

Żona się przyzwyczaiła, czasami wskakuje na swoje Wigry3 i razem gdzieś jeździmy.

@1415chris - absolutnie nie narzekam. Jestem porostu ciekawy jak inni sobie z tym radzą. Podobno przy drugim dziecku człowiek odkrywa ile miał czasu przy jednym a przy trójce ile było wolnego czasu przy dwójce ;)

Przy 19h pracy i dojazdów dzień w dzień, kiedy znajdujesz czas na kręcenie?

Żona, 2 malce (jeszcze 4-kółkowe), praca na ogół 8h, popołudnia w charakterze przedszkolanko-ogrodniko-złotej rączki (żona pracuje popołudniami)...

...na szczęście do pracy 25 km w jedną stronę = 2-3 godziny jazdy dziennie. Dojazd samochodem zajmuje mi 30-50 minut w jedną stronę więc różnica czasowa pomijalna, zaś zysk z rowerowania... sami wiecie. Tylko wstać trzeba ciut wcześniej i to najbardziej boli.

Muszę przyznać że z tym nie mam za wielkich problemów. Dzieciak 1,5 roku, drugie w drodze. Żona jeszcze pracuje 8:00-16:00 Praca na 3 zmiany oraz opieka babci jednej jak i drugiej ratuje moją sytuację. Do pracy mam 8 kilometrów wiosna lato jesień dojeżdżam rowerem. Jeśli mam na 14:00 to wychodzę 2h wcześniej i robię sobie wycieczkę. Jeśli mam na 22:00 lub na 6:00 to robię to po pracy, też około 2h.

Tak na rozerwanie. Pamiętacie kawał o profesorze?

Jeden profesor do drugiego: Najlepiej to jest mieć i żonę i kochankę. I to tak by jedna o drugiej wiedziała. Żona myśli że jestem z kochanką, kochanka że z żoną a ja myk, myk, myk... do biblioteki!

Tylko w naszym przypadku na rower ;)

Praca plus żona plus dwie córki.

Poza sezonem wystarcza a raczej musi wystarczyć droga do i z pracy czyli 2x23km.

W sezonie z kumplem wymyslilismy pojęcie Ojcing. Polega to na tym że wstaje o 5 rano albo jeszcze wcześniej, lekkie śniadanie i z pierwszym brzaskiem ruszamy na rower. W drodze powrotnej zakupy i w domu prysznic, potem robimy śniadanie i budzimy wszystkich domowników. Tylko kot wie o naszej wyprawie ;)

jak masz 5min do pracy to zrób rano i po robocie traskę " w koło komina" . w 30min zrobi ci się +15km rano i +15km po południu. w łikend wcześniej wstać i nabić kmów i po sprawie. można tez w nocy pojeździć :) kilka razy w miesiącu tak robię. o - zeszłej zimy traskę 40km w nocy po lesie pyknąłem przy -20stc. da się? da się. ale ja głupi jestem :P

Kolego przeczytałeś tą książkę? Ja jestem w trakcie lektury i książka traktuje o treningu w cyklach 11 tygodniowych w trakcie których trenuje się 6h tygodniowo. Do tego oczywiście że z pomiarem mocy może być efektywniej, ale jest w niej również dokładnie wyjaśnione że trening z pulsometrem jest również OK, i nikt nie zmusza w niej do zakupu pomiaru mocy i wszystko jest równie przydatne tylko przy użyciu pulsometra.

Kolego, przeczytałem.  Więcej, miałem przyjemność robić programy na jej podstawie.

Jeżeli natomiast ty faktycznie masz ją przed sobą, poczytaj programy New Century/Experienced Century i zobacz jaki jest maksymalny tygodniowy target.  Doczytaj też fragment o HR, zwłaszcza o lagu przy treningach interwałowych.

Widzę tylko, że rąbnąłem się przy 4h group ride. Chodziło oczywiście o 3h - co nie zmienia faktu, że książka nie zwalnia z pedałowania po godzinach lub przed godzinami.  Czyli nie rozwiązuje problemu człowieka zajętego, którym jest brak możliwości jazdy kiedy chce. 

Człowiek zajęty jeździ wtedy kiedy może i tym można podsumować cały temat.

Off top: odnosnie pulsometru, nie nadaje sie do interwalow, tu miernik mocy.

Puenta tematu jak najbardziej prawdziwa.

Przy tak napietych czasowo stylach zycia, dobrze jest byc zorganizowanym i konsekwentnym lub pomyslec jak poprawic te cechy.

Mozna wygospodarowac odrobine ekstra czasu, kosztem nieproduktywnych zajec.

Ale to sie tak dobrze mowi, gorzej z praktyka.

"1. Praca w korporacji 5x w tyg, min 10 godzin dziennie" - nie masz czasu na normalne życie, bo korpo Zrobiła z Ciebie niewolnika. I pewnie jeszcze taka sytuacja wydaje Ci się OK.

Ty musisz wybierać pomiędzy swoimi marzeniami, a rodziną, żeby znaleźć czas. I chyba tak samo myśli większość z wypowiadających się w tym wątku.

Powiedz Twojemu pracodawcy, że nie będziesz pracować conajmniej 50 godzin w tygodniu. I żeby szukał innego frajera.

Kolego, przeczytałem.  Więcej, miałem przyjemność robić programy na jej podstawie.

Jeżeli natomiast ty faktycznie masz ją przed sobą, poczytaj programy New Century/Experienced Century i zobacz jaki jest maksymalny tygodniowy target.  Doczytaj też fragment o HR, zwłaszcza o lagu przy treningach interwałowych.

Widzę tylko, że rąbnąłem się przy 4h group ride. Chodziło oczywiście o 3h - co nie zmienia faktu, że książka nie zwalnia z pedałowania po godzinach lub przed godzinami.  Czyli nie rozwiązuje problemu człowieka zajętego, którym jest brak możliwości jazdy kiedy chce. 

Człowiek zajęty jeździ wtedy kiedy może i tym można podsumować cały temat.

Jestem w trakcie lektury i w wielu miejscach jest wymieniona ilość 6h tygodniowo i podstawowe plany mówią o tych 6h. Fragment o dryfcie tętna już przeczytałem (u Friela też) i autorzy nie twierdzą że to jest coś co wyklucza trening jedynie z pulsometrem, nie wiem czemu skreślasz taki trening całkowicie ("nie nadaje się") skoro autorzy piszą coś zupełnie innego?

Oczywiście że człowiek zajęty jeździ kiedy może, właśnie dlatego poleciłem tę książkę - w kółko tam wałkują temat "time crunched" więc dokładnie o tym, nieprawdaż?

A jesli mogę spytać to rozumiem że skreślasz te metody? Ja na razie zgłębiam o co chodzi i nie do końca jarzę określenia "New century" ;-)

Prosze o zakonczenie treningowego off topu. 1415chris

Absolutnie nie skreślam, wręcz uważam że trudno o lepszą dla ludzi zajętych albo tych co lubią interwały.

Programy są świetne np. na trenażer (robiłem na nim), gdzie łatwiej o pomiar mocy i utrzymanie zadanych parametrów, jeżeli ktoś jest w stanie zdzierżyć 2-3h pedałowania pod dachem w weekendy ;)

Tyle, że skrupulatne zrobienie programu Carmichaela to wysiłek, momentami poważny. I o ile miałem sporo chęci rok-dwa lata temu, o tyle teraz na samą myśl, że po ciężkim dniu mam jeszcze pedałować w trupa, mówiłem dziękuję i szedłem na basen.

Poza tym aura nie sprzyja pedałowaniu pod dachem.  Już zacząłem sezon, a na podwórku imo lepiej sprawdza się Friel czy inni "nieinterwałowi".  No chyba, że masz pomiar mocy w rowerze.

Offtop end.

• Mod Team

nie masz czasu na normalne życie, bo korpo Zrobiła z Ciebie niewolnika

Powiedz Twojemu pracodawcy, że nie będziesz pracować conajmniej 50 godzin w tygodniu. I żeby szukał innego frajera.

Dużo wniosłeś do tematu... naprawdę dużo... Czytam takie wpisy , to mi się odechciewa.... Filozof się znalazł.

Też pracuję w korpo , nie czuję się niewolnikiem,mam czas dla rodziny, mam czas na rower, książki i "normalne życie". 

No fakt faktem. Jak ktoś pisze że nie ma czasu na treningi bo pracuje 10+ godzin to stwierdza fakt. Nie ma czasu na treningi. I nie ma co rozdzierać szat, dopóki nie zmieni pracy to nie potrenuje, bo doba się nie rozciągnie. Zostaje mu 6-8h wolnego czasu na dojazdy, posiłki, zakupy, bycie z rodziną, obowiązki domowe - to niewiele, a przecież trzeba jeszcze trochę odpocząć. Tylko weekendy zostają.

Ale można coś zrobić tak żeby i dzieciom czas poświęcić, i żona była zadowolona - wózek biegowy albo przyczepka do roweru, dzieciaki do środka i heja na długi trening w weekend. Dzieci to uwielbiają, a żona będzie wniebowzięta mając dwie godziny spokoju :).

I rozumiem wchodzisz do szefa, walisz ręką w biurko i mówisz: DOŚĆ, nie będę więcej robił po 10 godzin dziennie :)

Zanim coś takiego zaproponujesz sugerowałbym zadać pytanie o warunki pracy zainteresowanego - bo czasami nawet w bardziej cywilizowanych krajach niż Polska bywa to mniej lub bardziej trudne :)

No i? Czy to upoważnia Cię do określania innego człowieka mianem niewolnika? Problem został jasno określony,a Twój wpis jakoś nie rozwiązuje problemu.

Kotek to tylko dla znajomych....chłopczyku.

W takich chwilach staje mi przed oczyma sygnatura jednego z adminów ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...