Skocz do zawartości

[szprychy] czy nie za krótkie?

Crissu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Otóż zastanawiam się czy długość szprych w moim kole nie jest za krótka...

Na obrazku nie do końca widać o co chodzi ale gwinty szprych nie chowają się pod nyplami. Czy to oznacza, że muszę kupić dłuższe? Pozdro

post-168262-0-98032400-1393762475_thumb.jpg

Napisano

Skąd masz to koło? Takie było w rowerze używanym czy nowym, czy ktoś Ci zaplatał koło?

No gwint nie powinien raczej wystawać, bo wtedy nie jest obciążony równomiernie na całej długości i może się po prostu zerwać. Nawet gdybyś dokupił szprychy to sam ich tam nie włożysz, bo zaplatanie koła to nie takie hop-siup.

Napisano

jesli wystają ci mniej niż 2mm wystarczy, że wymienisz na dłuższe nyple 14 lub 16mm

czy szprychy już są mocno napięte?

Napisano

Powiem tak w moim kole wymieniałem obręcze na starych szprychach (stare obręcze były szersze) a po zapleceniu i wycentrowaniu wyszedł taki bubel (myślałem że podczas napinania to się schowa ale nie pykło). Na niektórych szprychach gwint wystaje ok 6mm

Napisano

Zaplatałem na 3 krzyże. Jeśli chciałbym zmniejszyć ich ilość to szprychy byłyby już za długie

Napisano

Nie patrz ile gwintu wystaje na zew. tylko sprawdz od "drugiej" strony na ile szprycha przechodzi przez nypel. Szprycha powinna zakonczyc sie na wysokosci wciecia nypla. Od tego mozna przyjac odchylenie +/- 2mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...