rambolbambol Napisano 6 Października 2020 Autor Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Rower 26 cali – historia prawdziwa Chciałbym wam przedstawić historię pełną pasji, emocji i zaschniętego smaru do łańcucha. Jest to też pierwsza udokumentowana histora szmuglu roweru z PL do UK. Historia zaczyna się od telefonu od naczelnego szmuglera stali z wysp – Lorda Kazafazy. Lord przedstawił mi łamiącą serce historię nagłej miłości prawdopodobnie najwyższego polaka na wyspach do prawdopodobnie najbrzydszego roweru w kraju raju. Jego ziomek o imieniu Lech zapragnął wyjątkowo dziwnego roweru z ogłoszenia OLX. Tytuł ogłoszenia mówił skromnie „Rower 26cali”, a jego treść: „Sprzedam rower,rower duży koła 26 cali. Dostawa do 25km od Bydgoszczy GRATIS” I w sumie nic w tym ogłoszeniu nie ma dziwnego, tylko że 26 cali to nie wielkość kół, ale długość rury podsiodłowej. No i problem jest taki, że Wielka Brytania nie mieści się w obszarze o promieniu 25km od Bydgoszczy. Lord jak tylko skończył mówić, to wiedziałem, że trzeba działać. Wsiadłem w auto i w najciemniejszą noc pogoniłem w najbardziej pogańskie rejony Bydgoszczy, aby z odmętów najgłębszej z piwnic, w najbardziej obskurnej kamienicy wyciągnąć to: Po zapłaceniu kwoty umownej stałem się chwilowym właścicielem 26 calowego roweru z 26 calowymi kołami. Z uwagi na to, że przekrok w tym rowerze sięgał mi mniej więcej do brody, to postanowiłem się na nim przejechać tylko raz. Pewne rzeczy w życiu powinno się robić tylko raz i to była jedna z tych rzeczy. Wrażenia i emocje podobne do skoku na spadochronie ze stratosfery z widelcem wbitym w gałkę oczną ... tak przynajmniej mi się wydaje, bo nie skakałem nigdy ze spadochronem. Ramę ewidentnie można by przeciąć na pół i zrobić dwa rowery. Długości samej rury sterowej jest dłuższa niż niejeden widelec pod 29era w całości. Napęd składał się z kilograma smaru wymieszanego z piachem ze śladowymi ilościami łańcucha pomiędzy. Kosz zakoszony z Biedronki dodaje charakteru temu i tak ociekającemu z charakteru stworzeniu. Żeby nie było, to jest stal CR-MO, na mufkach i w środku o dziwo bardzo zdrowa. Podsiodłowa ma 66 cm, czyli tak jak w ogłoszeniu pisało 26 cali. Rozebrałem to czym prędzej na części pierwsze i spakowałem do kartonu, bo zacząłem nocą słyszeć dziwne dźwięki dobiegające z garażu a rankiem znajdowałem wszystkie inne rowery pozamykane w pralni. Nie jestem w stanie tego wyjaśnić, ale to opętany rower. Zgodnie z prawidłami ludowymi, strzygę, wampira czy inne opętane licho, należy przed zamknięciem wieka w trumnie, osikowym kołkiem zamocować. Ja też przygotowałem takie kołki i wkręciłem tej przeklętej ramie w widelec i w tylne widełki. Po tygodniu, czarną wołgą przyjechał kurier, który nic nie mówiąc zabrał 26 calowego 26era z garażu. Do UK dotarł po kolejnym tygodniu. Lechu po odprawieniu egzorcyzmów w postaci założenia 28 calowych kół i czaderskiej kierownicy z BMX stworzył to: Morał z tej historii: Nie wierzcie w same opisy z ogłoszeń, patrzcie na zdjęcia, bo możecie trafić na rower 29 cali z 73 centymetrową rurą podsiodłową. Edytowane 6 Października 2020 przez rambolbambol 7 Cytuj
Sobek82 Napisano 6 Października 2020 Napisano 6 Października 2020 Piękna szosa ubrana w urbana. Cytuj
kazafaza Napisano 6 Października 2020 Napisano 6 Października 2020 Moja wytłaczanka nie ogarnia tej ramy, właściciel ma lekki dyskomfort! Cytuj
Sobek82 Napisano 6 Października 2020 Napisano 6 Października 2020 Rama stworzona dla niewidomych by było można ją łatwiej namierzyć. Cytuj
Sobek82 Napisano 10 Października 2020 Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Z okazji plandemii robimy z Brazzim zapasy na zbliżające się trudne czasy. Pozdrow'er Edytowane 10 Października 2020 przez Sobek82 4 Cytuj
100lar3k Napisano 14 Października 2020 Napisano 14 Października 2020 Bo jakaś żółta strefa jest czy cuś. 5 Cytuj
kazafaza Napisano 19 Października 2020 Napisano 19 Października 2020 ...no i sie tak porobilo ze Huffy-Puffy zostal moim komuterem. Spesz czeka na adaptery do hebli i zostanie obuty w 700c a jutro zmierzam po nastepna retrorame - Diamond Back Ascent EX z 1990. Jaram sie jak waha w komorze spalania. 1 Cytuj
Sobek82 Napisano 19 Października 2020 Napisano 19 Października 2020 Brawo, bagażnik dla teściowej, obłęd. 1 Cytuj
woojj Napisano 20 Października 2020 Napisano 20 Października 2020 ....mój pierwszy. Powrót po latach- wyhaczony gdzieś w mojej okolicy. Muszę wydumać co z niego zrobić ???? 3 Cytuj
Sobek82 Napisano 21 Października 2020 Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Zawieszone proejekty Na dole od lewej 24x2,35 26x2,5 29x3,0 Pozdrow'er Edytowane 21 Października 2020 przez Sobek82 2 Cytuj
homzal Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Jak jesteśmy w temacie retro-gruzo-komuterów to zapodam i ja. 3 Cytuj
Sobek82 Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 Jaki planning na gruzow'er? Up & last. Cytuj
homzal Napisano 22 Października 2020 Napisano 22 Października 2020 41 minut temu, Sobek82 napisał: Jaki planning na gruzow'er? Up & last. Na początek jakiś śmieciowy napęd SS z demobilu. Haki ukośne są, więc naturalny wybór . Baran, opony 40c od Kendy i zobaczymy jak to się turla. Rama naprawdę fajna się przytrafiła. Wymiary 57x57, lakier bez zarzutu, rudej połowe tego co miałem w Inbredzie po roku Do tego spore prześwity na gumę. Jak sie spwadzi to może coś doinwestuje. 1 Cytuj
Sobek82 Napisano 23 Października 2020 Napisano 23 Października 2020 Pierwszy raz w życiu będę odkręcał wolnobieg. Pozdrow'er 2 Cytuj
100lar3k Napisano 23 Października 2020 Napisano 23 Października 2020 Serwis Rowerowy w akcji. 4 Cytuj
100lar3k Napisano 27 Października 2020 Napisano 27 Października 2020 (edytowane) Wreszcie udało się skończyć rower. Nie było to proste z takim serwisem, ale się udało. Ledwie rower skończony a tu cyk... Edytowane 27 Października 2020 przez 100lar3k 2 Cytuj
Mod Team bogus Napisano 27 Października 2020 Mod Team Napisano 27 Października 2020 Napęd na końcówkę sezonu 2020 i cały 2021. 1 Cytuj
kazafaza Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Widać o co chodzi, jeszcze kilka szczegółów trzeba dopieścić i będzie cud-miód. Diamond Back Ascent EX roboczo ochrzczony Gem Bum: 6 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi