rambolbambol Napisano 6 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Rower 26 cali – historia prawdziwa Chciałbym wam przedstawić historię pełną pasji, emocji i zaschniętego smaru do łańcucha. Jest to też pierwsza udokumentowana histora szmuglu roweru z PL do UK. Historia zaczyna się od telefonu od naczelnego szmuglera stali z wysp – Lorda Kazafazy. Lord przedstawił mi łamiącą serce historię nagłej miłości prawdopodobnie najwyższego polaka na wyspach do prawdopodobnie najbrzydszego roweru w kraju raju. Jego ziomek o imieniu Lech zapragnął wyjątkowo dziwnego roweru z ogłoszenia OLX. Tytuł ogłoszenia mówił skromnie „Rower 26cali”, a jego treść: „Sprzedam rower,rower duży koła 26 cali. Dostawa do 25km od Bydgoszczy GRATIS” I w sumie nic w tym ogłoszeniu nie ma dziwnego, tylko że 26 cali to nie wielkość kół, ale długość rury podsiodłowej. No i problem jest taki, że Wielka Brytania nie mieści się w obszarze o promieniu 25km od Bydgoszczy. Lord jak tylko skończył mówić, to wiedziałem, że trzeba działać. Wsiadłem w auto i w najciemniejszą noc pogoniłem w najbardziej pogańskie rejony Bydgoszczy, aby z odmętów najgłębszej z piwnic, w najbardziej obskurnej kamienicy wyciągnąć to: Po zapłaceniu kwoty umownej stałem się chwilowym właścicielem 26 calowego roweru z 26 calowymi kołami. Z uwagi na to, że przekrok w tym rowerze sięgał mi mniej więcej do brody, to postanowiłem się na nim przejechać tylko raz. Pewne rzeczy w życiu powinno się robić tylko raz i to była jedna z tych rzeczy. Wrażenia i emocje podobne do skoku na spadochronie ze stratosfery z widelcem wbitym w gałkę oczną ... tak przynajmniej mi się wydaje, bo nie skakałem nigdy ze spadochronem. Ramę ewidentnie można by przeciąć na pół i zrobić dwa rowery. Długości samej rury sterowej jest dłuższa niż niejeden widelec pod 29era w całości. Napęd składał się z kilograma smaru wymieszanego z piachem ze śladowymi ilościami łańcucha pomiędzy. Kosz zakoszony z Biedronki dodaje charakteru temu i tak ociekającemu z charakteru stworzeniu. Żeby nie było, to jest stal CR-MO, na mufkach i w środku o dziwo bardzo zdrowa. Podsiodłowa ma 66 cm, czyli tak jak w ogłoszeniu pisało 26 cali. Rozebrałem to czym prędzej na części pierwsze i spakowałem do kartonu, bo zacząłem nocą słyszeć dziwne dźwięki dobiegające z garażu a rankiem znajdowałem wszystkie inne rowery pozamykane w pralni. Nie jestem w stanie tego wyjaśnić, ale to opętany rower. Zgodnie z prawidłami ludowymi, strzygę, wampira czy inne opętane licho, należy przed zamknięciem wieka w trumnie, osikowym kołkiem zamocować. Ja też przygotowałem takie kołki i wkręciłem tej przeklętej ramie w widelec i w tylne widełki. Po tygodniu, czarną wołgą przyjechał kurier, który nic nie mówiąc zabrał 26 calowego 26era z garażu. Do UK dotarł po kolejnym tygodniu. Lechu po odprawieniu egzorcyzmów w postaci założenia 28 calowych kół i czaderskiej kierownicy z BMX stworzył to: Morał z tej historii: Nie wierzcie w same opisy z ogłoszeń, patrzcie na zdjęcia, bo możecie trafić na rower 29 cali z 73 centymetrową rurą podsiodłową. Edytowane 6 Października 2020 przez rambolbambol 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Października 2020 Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Piękna szosa ubrana w urbana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Października 2020 Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Moja wytłaczanka nie ogarnia tej ramy, właściciel ma lekki dyskomfort! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Października 2020 Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Rama stworzona dla niewidomych by było można ją łatwiej namierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 10 Października 2020 Udostępnij Napisano 10 Października 2020 (edytowane) Z okazji plandemii robimy z Brazzim zapasy na zbliżające się trudne czasy. Pozdrow'er Edytowane 10 Października 2020 przez Sobek82 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Bo jakaś żółta strefa jest czy cuś. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 17 Października 2020 Udostępnij Napisano 17 Października 2020 Pozdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 ...no i sie tak porobilo ze Huffy-Puffy zostal moim komuterem. Spesz czeka na adaptery do hebli i zostanie obuty w 700c a jutro zmierzam po nastepna retrorame - Diamond Back Ascent EX z 1990. Jaram sie jak waha w komorze spalania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Brawo, bagażnik dla teściowej, obłęd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 19 Października 2020 Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Chyba by nieco wystawała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 ....mój pierwszy. Powrót po latach- wyhaczony gdzieś w mojej okolicy. Muszę wydumać co z niego zrobić ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 20 Października 2020 Udostępnij Napisano 20 Października 2020 Zdrow'er 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Powoli rośnie... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 21 Października 2020 Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Zawieszone proejekty Na dole od lewej 24x2,35 26x2,5 29x3,0 Pozdrow'er Edytowane 21 Października 2020 przez Sobek82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homzal Napisano 22 Października 2020 Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Jak jesteśmy w temacie retro-gruzo-komuterów to zapodam i ja. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Października 2020 Udostępnij Napisano 22 Października 2020 Jaki planning na gruzow'er? Up & last. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homzal Napisano 22 Października 2020 Udostępnij Napisano 22 Października 2020 41 minut temu, Sobek82 napisał: Jaki planning na gruzow'er? Up & last. Na początek jakiś śmieciowy napęd SS z demobilu. Haki ukośne są, więc naturalny wybór . Baran, opony 40c od Kendy i zobaczymy jak to się turla. Rama naprawdę fajna się przytrafiła. Wymiary 57x57, lakier bez zarzutu, rudej połowe tego co miałem w Inbredzie po roku Do tego spore prześwity na gumę. Jak sie spwadzi to może coś doinwestuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Pierwszy raz w życiu będę odkręcał wolnobieg. Pozdrow'er 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 23 Października 2020 Udostępnij Napisano 23 Października 2020 Serwis Rowerowy w akcji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 27 Października 2020 Udostępnij Napisano 27 Października 2020 (edytowane) Wreszcie udało się skończyć rower. Nie było to proste z takim serwisem, ale się udało. Ledwie rower skończony a tu cyk... Edytowane 27 Października 2020 przez 100lar3k 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Października 2020 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października 2020 Napęd na końcówkę sezonu 2020 i cały 2021. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 1 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 9 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2020 Pięter'ko Pozdrow'er 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2020 Pozdrow'er 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 10 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2020 Widać o co chodzi, jeszcze kilka szczegółów trzeba dopieścić i będzie cud-miód. Diamond Back Ascent EX roboczo ochrzczony Gem Bum: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi