Skocz do zawartości

[Osłona] Bicie łańcucha o remę.

Grabek114

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jeżdżąc po górkach i po lasach bardzo często łańcuch bije o dolne widełki ramy z tyłu. Nie wiem czy jestem wyjątkiem, ale ten dźwięk doprowadza mnie do szału :P Dlatego postanowiłem coś z tym zrobić. Wychodząc naprzeciw dostępnym w sklepach osłonom neoprenowym na ramę, zamiast wydawać około 40zł na pożądną osłonkę, postarałem się zrobić coś domowym sposobem. Robiąc porządki znalazłem całkiem spory kawałek pianki (takiej jak się kładnie pod panele :P ). Dociąłem na odpowiednią szerokość i długość, okleiłem dokładnie izolacją i gotowe. Przetestowałem i od razu lepiej. Nie ma tego wnerwiającego brzęczenia.
Postaram się jeszcze wstawić zdjęcie żeby pokazać jak to wygląda ;)

Napisano

Długość łańcucha aż tak na to nie wpływa na ten sezon mam dużo krótszy łańcuch i jest tylko troszkę lepiej.

Jeszcze dwa sposoby mam:

- pianka termoizolacyjna na rury (są takie szare np. w castoramie) dość szybko się zużywa

- zwykła dętka może być stara (chyba najlepsze rozwiązanie)

Napisano

Na górskiej rąbance po kamieniach czy korzeniach nie ma siły aby się nie tłukło więc sprężyna, długość łańcucha nic nie zmieni.

Napisano

Na górskiej rąbance po kamieniach czy korzeniach nie ma siły aby się nie tłukło więc sprężyna, długość łańcucha nic nie zmieni

Dokładnie :) Można sobie to jedynie lekko złagodzić na różne sposoby.
Napisano

Ten dźwięk stanie się bardzo mało wkurzający jak zobaczysz pierwsze odpryski lakieru na ramie. Więc taka opaska jest wręcz wskazana.

Obawiam się, że opisana przez ciebie pianka może być za mało trwała, bo jednak uderzający łańcuch będzie ją niszczył. Ja osobiście mam opaskę zrobioną ze starej dętki (2 warstwy) spięte opaskami samozaciskowymi jak to wcześniej wspomnieli koledzy. Już ładnych kilka lat jeżdzę i wszystko ładnie się trzyma, choć jest już troche poniszczone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...