Franiuu Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Witam! Trafiły mi się Elixiry 1 z klockami do wymiany. Wydawało by się prosta rzecz... Jednak jeden z tłoczków wystaje na ok 2mm i nie mogę ich rozepchać. Da się je włożyć ale przerwa między nimi jest za mała, żeby zmieściła się tarcza. Dałoby radę zrobić tak, że otworzę odpowietrznik w zacisku, rozepchnę tłoczki i zakręcę z powrotem bez ich zapowietrzania? Cytuj
Mongol96 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Można, sam tak zrobiłem. Jednak uważam, że przydałoby się w najbliższym czasie odpowietrzyć, bo prawdopodobnie już teraz jest zapowietrzony Aaa, ja otworzyłem odpowietrznik w klamce. Cytuj
Franiuu Napisano 1 Marca 2014 Autor Napisano 1 Marca 2014 Dzięki . tak, są nieco zapowietrzone, ale to nie mój hamulec, a ja nie mam sprzętu do tego. Musiałbym się popytać znajomego, który swego czasu miał avidy i pamiętam, że musiał z nimi cuda wyprawiać, żeby działały. Cytuj
Scarper Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Tłoczek od strony szprych zawsze w elixirach 1 i 3 będzie bardziej wysunięty, ponieważ on wychodzi prędzej, też tak mam od nowości w elixirach 3 i nie ma problemu. Cytuj
Synergy Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Potwierdzam, ten typ tak ma, ustaw zacisk przy prawym tłoczku bardziej wypchniętym i szafa gra, ale jak jesteś fetyszystą to już gorzej. Cytuj
tobo Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Tłoczki w elixirach powinny ruszać się jednakowo. Tak miały wszystkie z którymi się zetknąłem a jest ich sporo. Jeśli jeden tłoczek nie da się cofnąć to jest szansa że wynika to z zabrudzenia gniazda. Ciężko jest to zrobić przez rozpychanie klocków czy przy próbie wepchnięcia np śrubokrętem. W takim przypadku używam szczypiec nastawnych zabezpieczając powierzchnię zewnętrzną zacisku np taśmą czy złożoną kartką papieru. Niejednokrotnie zabieg ten wymaga siły. Można też wyjąć klocki i nacisnąć klamkę trzymając mniej wysunięty tłoczek - po wysunięciu tego drugiego przetrzeć powierzchnię roboczą tłoka, prysnąć np olejem silikonowym, który nie jest agresywny dla uszczelek, próbować cofnąć. Cytuj
Scarper Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 A ja słyszałem że to jest normalne, od specjalisty. Cytuj
jasinski21444 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Nie wiem jak w elixir 3 i 1 ale w moich dziewiątkach trail wysunięte są równo z oby dwóch stron ;-) Cytuj
Scarper Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Porównywanie najniższych modeli z 9... W slx 675 tego problemu nie mam. Cytuj
Mongol96 Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 W moich Elixirach 5 po roku użytkowania wszystko jest cacy, tłoczki chodzą idealnie równo Cytuj
tobo Napisano 2 Marca 2014 Napisano 2 Marca 2014 A ja słyszałem że to jest normalne, od specjalisty. W takim przypadku te kilkaset elixirów 1 których dotykałem, są nienormalne Porównywanie najniższych modeli z 9... W slx 675 tego problemu nie mam. Nie można porównywać bo? Tanie więc muszą działać niepoprawnie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi