pajomcek001 Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 Chciałem prosić o pomoc w zrozumieniu (bez ściągania opony) jaką mam obręcz i jakie opony jest ona w stanie obsłużyć. Na obręczy jest naklejka 26x1.75 6061 ALLOY-T6 26 jest dla mnie jasne. 1.75 już mniej. Czy to oznacza, że na tę obręcz mogę zapakować tylko opony 1.75"? A co, gdybym chciał np 1.25"? Albo 2.25"? I wreszcie co oznacza 6061 ALLOY-T6? Jak rozumiem jest to oznaczenie materiału z jakiego jest obręcz? Czy jest to stop przyzwoity (o ile obręcz jest rzeczywiście z tego materiału )?
beardman Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 witam 6061 ALLOY-T6 to materiał z którego wykonana jest obręcz, a konkretnie jest to stop aluminium. Aktualnie stopy aluminium są najpopularniejszym materiałem na komponenty rowerowe. Pewno z powodu najlepszej zależności: wytrzymałość/cena/waga. Wydaje mi się, że ten konkretny stop był stosowany parę lat temu (miałem z tego materiału starszą ramę Marina bodajże). Co do wytrzymałości to powinna być przyzwoita aczkolwiek dużo większy wpływ na wytrzymałość będą miały inne parametry: - wiek i przebieg obręczy jeśli jest używana (a konkretnie zużycie rantów jeśli jest na V-brake'i), czy była centrowana czy nie - budowa obręczy (pojedyncza czy komorowa, kapslowana czy nie, ilość szprych w naciągu). Co do kompatybilności z oponami to musisz znać wewnętrzną szerokość obręczy. jeśli nie jest napisana nigdzie to musisz ściągnąć oponę. Potem zerkasz do tabelki i sprawdzasz, jaka oponę możesz wrzucić: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ P.S. Szerokość balonu opony podana jest w tabelce w mm. Jak podzielisz przez 2,54 (1cal ma tyle) to będziesz znał rozmiar opony w calach. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.