adhed Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Witam, Mam problem z przednią przerzutką. Składam rower na nowej ramie i po założeniu napędu, na 1 najmniejszej zębatce z przodu łańcuch obciera o dolną krawędź wózka przedniej przerzutki. Problem w tym, że przerzutka jest już najniżej jak się da i nie mogę jej już zniżyć. Poczytałem co nie co w internecie i ponoć są dwie wersje przednich przerzutek - down i top swing. Ja mam wersję top swing (deore) i jeśli zmieniłbym ją na down swing to rozwiązałoby to problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Na których biegach sie tak dzieje i czy kąt przerzutki zgadza sie z kątem ramy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Nie sądzę. A jakie masz blaty na korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hanzo Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Top ani down swing nic nie pomoże, bo określa jedynie położenie prowadnicy względem obejmy. Może masz przerzutkę dedykowaną do innej rozpiętości zębatek na korbie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Najlepiej podaj model przerzutki, korby i ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 na 1 najmniejszej zębatce z przodu łańcuch obciera o dolną krawędź wózka przedniej przerzutki. Na jakiej zębatce kasety masz łańcuch? Jeśli sprawdzasz w zestawieniu od 22/11 do 22/16 to może ocierać. To jest top swing to jest down swing Głowna różnica to położenie obejmy względem wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Może źle to opisałem, ale po tym obrazku jak najbardziej wydaje mi się, że mogłaby pomóc zmiana przerzutki na down swing. Wcześniej śmigalo wszystko bez problemu, bo zarówno korbę jak i przerzutkę miałem na wcześniejszej ramie. Korba to Deore M590 (44x32x22), a przerzutka też Deore FD-M530. Chodzi o to, że przerzutka normalnie zmienia biegi z przodu, tylko problem jest jedynie na najmniejszej zębatce i łańcuch ociera wtedy o tą dolną krawędź (nie po bokach). Jedynie jak mogę to wyregulować, to ustawienie przerzutki wyżej lub niżej na ramie, ale właśnie chodzi o to, że niżej już się nie da, bo rama rozszerza się w tym miejscu i obejma tam nie złapie. Wszędzie piszą, że krawędź przerzutki (ale ta po boku, u mnie obciera ten dolny poziomy kawałek), ma mieć odlegość 1-3mm od dużego blatu, a u mnie jest właśnie sporo więcej, bo przerzutka jest za wysoko. Nigdy nie miałem down swinga, ale wydaje mi się, że jeśli obejmę z tej przerzutki DS ustawię w tym miejscu co mam teraz swoją, to wózek będzie niżej tak? i wtedy nie powinno obcierać rama to chiński carbon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xanadu Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 No to sprawa wydaje się jasna. Ramy karbonowe z reguły mają mocno pogrubione okolice suportu i przerzutka top swing nie będzie pasować. A tak swoją drogą to pamiętaj, że wózek przerzutki powinien znajdować się 1-3 mm nad największym blatem. A jak masz teraz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Właśnie o tym napisałem - jest sporo wyżej, na początku nie mogłem zorientować się co jest nie tak, ale potem popatrzyłem z boku i właśnie ta przerzutka jest za wysoko niestety. To nic, poszukam jakiejś z down swing i może zadziała, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Tylko szukaj takiego co ma w specyfikacji tak jak twoja zakresy 44/32/22 bo terą te nowe sa pod inne korby i działać by działała ale byłby problem z kolej z jej wyregulowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Widzę że sporo przerzutek jest teraz do 42/32/22 czyli na 2 zęby różnicy na blacie - robiłoby to dużą różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Nie robi różnicy czy 42 czy 48 ale 42/32 a 42/36 i 44/32 wtedy jest różnica. Bo jak korba ma tylko więcej zębów to podnosisz przerzutkę i święto, nawet korby 52 działały. Ale jeżeli zmienisz wielkość środkowej i małej zębatki wtedy musi się zmienić konstrukcja klatki prowadnicy. Jak jest nie odpowiednia są problemy z wyregulowaniem Chyba ze masz gripy z mikroindeksem, wtedy sie niczym nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 6 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Jakby co, to przerzutka z down-singiem załatwiła sprawę i teraz wszystko działa jak trzeba :-) Można zamknąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.