Skocz do zawartości

[przerzutka przód] jest za wysoko i łańcuch obciera o dolną krawędź

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Mam problem z przednią przerzutką. Składam rower na nowej ramie i po założeniu napędu, na 1 najmniejszej zębatce z przodu łańcuch obciera o dolną krawędź wózka przedniej przerzutki. Problem w tym, że przerzutka jest już najniżej jak się da i nie mogę jej już zniżyć. 

Poczytałem co nie co w internecie i ponoć są dwie wersje przednich przerzutek - down i top swing. Ja mam wersję top swing (deore) i jeśli zmieniłbym ją na down swing to rozwiązałoby to problem?

• Mod Team

na 1 najmniejszej zębatce z przodu łańcuch obciera o dolną krawędź wózka przedniej przerzutki.

Na jakiej zębatce kasety masz łańcuch? Jeśli sprawdzasz w zestawieniu od 22/11 do 22/16 to może ocierać.

To jest top swing

przerzutka_przednia_top_swing_fd_m770.jp

to jest down swing

przerzutka_przednia_down_swing_fd_m773.j

Głowna różnica to położenie obejmy względem wózka.

Może źle to opisałem, ale po tym obrazku jak najbardziej wydaje mi się, że mogłaby pomóc zmiana przerzutki na down swing.

Wcześniej śmigalo wszystko bez problemu, bo zarówno korbę jak i przerzutkę miałem na wcześniejszej ramie. Korba to Deore M590 (44x32x22), a przerzutka też Deore FD-M530. 

Chodzi o to, że przerzutka normalnie zmienia biegi z przodu, tylko problem jest jedynie na najmniejszej zębatce i łańcuch ociera wtedy o tą dolną krawędź (nie po bokach). Jedynie jak mogę to wyregulować, to ustawienie przerzutki wyżej lub niżej na ramie, ale właśnie chodzi o to, że niżej już się nie da, bo rama rozszerza się w tym miejscu i obejma tam nie złapie. 

Wszędzie piszą, że krawędź przerzutki (ale ta po boku, u mnie obciera ten dolny poziomy kawałek), ma mieć odlegość 1-3mm od dużego blatu, a u mnie jest właśnie sporo więcej, bo przerzutka jest za wysoko. Nigdy nie miałem down swinga, ale wydaje mi się, że jeśli obejmę z tej przerzutki DS ustawię w tym miejscu co mam teraz swoją, to wózek będzie niżej tak? i wtedy nie powinno obcierać

rama to chiński carbon  :teehee:

No to sprawa wydaje się jasna. Ramy karbonowe z reguły mają mocno pogrubione okolice suportu i przerzutka top swing nie będzie pasować.

A tak swoją drogą to pamiętaj, że wózek przerzutki powinien znajdować się 1-3 mm nad największym blatem. A jak masz teraz?

Właśnie o tym napisałem - jest sporo wyżej, na początku nie mogłem zorientować się co jest nie tak, ale potem popatrzyłem z boku i właśnie ta przerzutka jest za wysoko niestety. To nic, poszukam jakiejś z down swing i może zadziała, dzięki :)

• Mod Team

Nie robi różnicy czy 42 czy 48 ale 42/32 a 42/36 i 44/32 wtedy jest różnica. Bo jak korba ma tylko więcej zębów to podnosisz przerzutkę i święto, nawet korby 52 działały. Ale jeżeli zmienisz wielkość środkowej i małej zębatki wtedy musi się zmienić konstrukcja klatki prowadnicy. Jak jest nie odpowiednia są problemy z wyregulowaniem :P

Chyba ze masz gripy z mikroindeksem, wtedy sie niczym nie przejmuj :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...