greg606 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Witam, Przymierzam się do nowego roweru. Opcje mam na razie takie: Giant Anthem 1 Giant Trance 3 Trek Remedy 7 Rower ma być głównie w góry (Ślęża k. wrocławia, karkonosze itd.) Ale też miasto i parki na codzień. Ale żadnych skoków itd. Spokojna szybka jazda. Szybkie zjazdy itd. Najlepiej osprzętowo wychodzi Anthem ale skłaniałbym się ku czemuś bardziej zdolnego w kwestiach wygody w starciach z kamieniami, nierównościami itd. Co doradzacie z tych propozycji? Czy anthem to nie za spokojny rower i te jego skoki 100m to nie za mało? Przy Trance 3 martwi mnie słabiutki osprzęt ale cena też mniejsza a osprzęt można zawsze zmienić i tak sie żużywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Mowa o tegorocznych rowerach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Raczej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 To nie rozumiem. Porównujesz w tych rowerach które wkleiłeś ogromną przepaść cenową, bo Trance kosztuje 5k, a Remedy 8 13 więc może sprecyzuj swoje propozycje i cenę, wtedy coś doradzić będę mógł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Sorry Remedy 7. No jest różnica w cenie ale takie są opcje dostępne teraz. A podoba mi się ten trance też. Może jak znajde to Trance 2 ale w okolicach wrocławia raczej nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 No dla mnie Remedy 7 jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o wybór pomiędzy modelami które wkleiłeś. Warto również zainteresować się Ghostem, w cenie Remedy 7 dostaniesz coś takiego ---> http://secesja.pl/do/item/ASX-7800-Ei-2014/ASX7800Ei Tylko tak jak napisałem, sprecyzuj cene bo dalej są rozbieżności, Remedy 7 to dalej 2xwiększa cena od tych Giantów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Cena ok 10tyś ale może być mniej jeśli będzie bardziej odpowiedni rower ale słabszy osprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 https://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3255 niestety niemcy są tu najlepsi...bo wolałbym widzieć naszego rodzimego krossa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Za duże zróżnicowanie, nie wiem nadal czego oczekujesz. Jest tyle rowerów, że ciężko wybrać coś dla osoby z takimi rozbieżnościami Na pewno musisz wziąć rower z dużym skokiem amortyzatora z przodu, 12cm minimum, pytanie czy chcesz dać za amortyzator dużo czy mało więc wybór pomiędzy foxem a sramem. Ja Ci proponuje niemieckiego Ghosta z monarchem damperem 120mm i foxem 130mm z przodu, na częściowo osprzęcie XT. Canyon ma regulowaną sztycę, co również się przy enduro przydaje i jest tańszy. Co do Krossa, osobiście nie polecam, poczytaj na forum o ramach ich, moim zdaniem nie warto ryzykować, a "rodzimy" ma się tak do tego Krossa jak niedługo polskie Lasy Państwowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 kross nie ma w ofercie takie roweru, dlatego napisałem, że szkoda, moon to już jednak enduro... To jakiego Ty Lezza krossa nie polecasz? chyba, że o jakimś modelu 130mm skoku nie wiem. pękających 29er z serii level b coś tam nie ma co porównywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Ja w ogóle Krossa nie polecam żadnego, nawet jakby był 27,5'' Enduro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Ale wybór jest pomiędzy tymi rowerami co napisałem Tak jak pisałem nie do ścigania, nie do skoków. Rekreacyjna jazda po górach, i wszystkich okolicznych wertepach Rower na lata, dobrze by było żeby sie nie rozleciał na 1 zjeździe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Może przemyśl, czy naprawdę potrzebujesz Enduro? to są rowery to dość szybkiej, agresywnej jazdy. Może po prostu kup sobie fajnego Hardtaila na 27,5 z foxem z przodu 100mm, porządnymi kołami i osprzętem SLX/XT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Tak właśnie jeszcze myślałem jeszcze nad Trek Elite 8.9 (XT! ) Ale to 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Jeśli rower ma być wybitnie w Góry (dajmy na to 80% jazdy) to nawet się nie zastanawiaj nad sztywniakiem (chyba, że pełny stalowy 29erowiec). A tak po za tym to bierz Tranca. Remedy i Trance to dwa rózne światy jeśli chodzi o amortyzację. A Maestro jest.. no maestro i tyle. Za dwa lata dokupisz sobie coś lekkiego "na miasto" i nie będzie to koniecznie "góral". A może jakiś szybko MCX.100mm skoku z przodu to niewiele. Ja w Stumpie fsr startowałem od 120 a potem wsadziłem RVLa 150 i w końcu czuję margines bezpieczeństwa.Ale jeżeli przypadkiem Gór będzie 50% a pagórków reszta to proponowałbym athema a w drugim etapie wymienić wideł na 120 z przodu (no chyba, że sklep będzie wybitnie elastyczny).Ewentualnie canyon z podobnym założeniem co do skoku - ten rzeczywiście wypada bezkonkurencyjnie.ps: i nie patrz na osprzęt, rama, wideł i sprawdzona marka to podstawa, reszta i tak się rozsypie lub sam wymienisz po 2 latach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Najwięcej to będzię niestety parków. Ale rower ma być "zdolny" do trudnych tras w górach. No zgadzam się, że osprzęt to drugorzędna sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo111 Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Właśnie jestem posiadaczem Giant- a Trance -a 4 ''27,5'' z tego roku, kupiłem go tydz temu, byłem nim na dwóch małych wypadach i jestem mile zaskoczony jak to chodzi, fajna maszynka, polecam !!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Pablo jak jeździsz, w jakim terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo111 Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Przeważnie w lesie, w terenie, w górach jeszcze z nim nie byłem ale wydaje mi się po próbach w lesie (las wolski) ze będzie miód malina, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Najwięcej to będzię niestety parków. Ale rower ma być "zdolny" do trudnych tras w górach. No zgadzam się, że osprzęt to drugorzędna sprawa. Jak to się ma do pierwszego postu : Rower ma być głównie w góry (Ślęża k. wrocławia, karkonosze itd.) No to może do parku kup sobie takiego Treka : http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc A za to co zostanie, coś zdolnego w góry ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lezza Napisano 3 Marca 2014 Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Ogólnie to nie widzę w tym temacie żadnego konkretnego posta co autor tematu chce. Co post jest jakaś zmiana, ja się odłączam od tego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg606 Napisano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak to się ma do pierwszego postu : No to może do parku kup sobie takiego Treka : http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc A za to co zostanie, coś zdolnego w góry ... Super ten Trek, dzięki. Do parku i do miasta, tylko jak to pomięścić w mieszkaniu. Ja kupiłem już Trance 2 Dziękuję za wszystkie rady. P.S. Już zaliczyłem pierwszy starcie z drogą. A myśłałem że umiem jeździć po płaskim na rowerze Teraz jak już kupiłem to też myśle co straciłem że nie jest to hardtail. Na maratonach widzę wszyscy hardtaile. A może kiedyś fajnie by było wystartować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.