Skocz do zawartości

[Rower] Nowy rower dla ex zawodnika - Giant Trance vs Trek Remedy

greg606

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do nowego roweru. 

Opcje mam na razie takie:

Giant Anthem 1 

Giant Trance 3

Trek Remedy 7

Rower ma być głównie w góry (Ślęża k. wrocławia, karkonosze itd.) 

Ale też miasto i parki na codzień. 

Ale żadnych skoków itd. Spokojna szybka jazda. Szybkie zjazdy itd. ;)

Najlepiej osprzętowo wychodzi Anthem ale skłaniałbym się ku czemuś bardziej zdolnego w kwestiach wygody w starciach z kamieniami, nierównościami itd.

Co doradzacie z tych propozycji?

Czy anthem to nie za spokojny rower i te jego skoki 100m to nie za mało?

Przy Trance 3 martwi mnie słabiutki osprzęt ale cena też mniejsza a osprzęt można zawsze zmienić i tak sie żużywa.

To nie rozumiem. Porównujesz w tych rowerach które wkleiłeś ogromną przepaść cenową, bo Trance kosztuje 5k, a Remedy 8 13 :) więc może sprecyzuj swoje propozycje i cenę, wtedy coś doradzić będę mógł.

No dla mnie Remedy 7 jest bezkonkurencyjny jeżeli chodzi o wybór pomiędzy modelami które wkleiłeś. 

Warto również zainteresować się Ghostem, w cenie Remedy 7 dostaniesz coś takiego ---> http://secesja.pl/do/item/ASX-7800-Ei-2014/ASX7800Ei

Tylko tak jak napisałem, sprecyzuj cene bo dalej są rozbieżności, Remedy 7 to dalej 2xwiększa cena od tych Giantów. 

Za duże zróżnicowanie, nie wiem nadal czego oczekujesz. Jest tyle rowerów, że ciężko wybrać coś dla osoby z takimi rozbieżnościami :)

Na pewno musisz wziąć rower z dużym skokiem amortyzatora z przodu, 12cm minimum, pytanie czy chcesz dać za amortyzator dużo czy mało :) więc wybór pomiędzy foxem a sramem.

Ja Ci proponuje niemieckiego Ghosta z monarchem damperem 120mm i foxem 130mm z przodu, na częściowo osprzęcie XT.

Canyon ma regulowaną sztycę, co również się przy enduro przydaje i jest tańszy. Co do Krossa, osobiście nie polecam, poczytaj na forum o ramach ich, moim zdaniem nie warto ryzykować, a "rodzimy" ma się tak do tego Krossa jak niedługo polskie Lasy Państwowe. 

kross nie ma w ofercie takie roweru, dlatego napisałem, że szkoda, moon to już jednak enduro...

To jakiego Ty Lezza krossa nie polecasz? chyba, że o jakimś modelu 130mm skoku nie wiem.

pękających 29er z serii level b coś tam nie ma co porównywać.

Ale wybór jest pomiędzy tymi rowerami co napisałem ;)

Tak jak pisałem nie do ścigania, nie do skoków.

Rekreacyjna jazda po górach, i wszystkich okolicznych wertepach ;)

Rower na lata, dobrze by było żeby sie nie rozleciał na 1 zjeździe.

Może przemyśl, czy naprawdę potrzebujesz Enduro? to są rowery to dość szybkiej, agresywnej jazdy. Może po prostu kup sobie fajnego Hardtaila na 27,5 z foxem z przodu 100mm, porządnymi kołami i osprzętem SLX/XT?

• Mod Team

Jeśli rower ma być wybitnie w Góry (dajmy na to 80% jazdy) to nawet się nie zastanawiaj nad sztywniakiem (chyba, że pełny stalowy 29erowiec). A tak po za tym to bierz Tranca. Remedy i Trance to dwa rózne światy jeśli chodzi o amortyzację. A Maestro jest.. no maestro i tyle. Za dwa lata dokupisz sobie coś lekkiego "na miasto" i nie będzie to koniecznie "góral". A może jakiś szybko MCX.
100mm skoku z przodu to niewiele. Ja w Stumpie fsr startowałem od 120 a potem wsadziłem RVLa 150 i w końcu czuję margines bezpieczeństwa.

Ale jeżeli przypadkiem Gór będzie 50% a pagórków reszta to proponowałbym athema a w drugim etapie wymienić wideł na 120 z przodu (no chyba, że sklep będzie wybitnie elastyczny).

Ewentualnie canyon z podobnym założeniem co do skoku - ten rzeczywiście wypada bezkonkurencyjnie.

ps: i nie patrz na osprzęt, rama, wideł i sprawdzona marka to podstawa, reszta i tak się rozsypie lub sam wymienisz po 2 latach ;)

Najwięcej to będzię niestety parków. Ale rower ma być "zdolny" do trudnych tras w  górach. 

No zgadzam się, że osprzęt to drugorzędna sprawa.

Jak to się ma do pierwszego postu :

Rower ma być głównie w góry (Ślęża k. wrocławia, karkonosze itd.)

No to może do parku kup sobie takiego Treka :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc

A za to co zostanie, coś zdolnego w góry ...

• 3 tygodnie później...

Jak to się ma do pierwszego postu :

No to może do parku kup sobie takiego Treka :

http://www.trekbikes.com/pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc/#/pl/pl/model/features?url=pl/pl/bikes/road/fitness/fx/7_2_fx_disc

A za to co zostanie, coś zdolnego w góry ...

Super ten Trek, dzięki. 

Do parku i do miasta, tylko jak to pomięścić w mieszkaniu.

Ja kupiłem już Trance 2 

Dziękuję za wszystkie rady. 

P.S. Już zaliczyłem pierwszy starcie z drogą. A myśłałem że umiem jeździć po płaskim na rowerze ;)

Teraz jak już kupiłem to też myśle co straciłem że nie jest to hardtail.

Na maratonach widzę wszyscy hardtaile. A może kiedyś fajnie by było wystartować. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...