offmarkus Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Witam, to mój pierwszy post na forum - może okazać sie troszke skomplikowany ale prosiłbym o porade. Przechodze więc do sedna sprawy... Jestem posiadaczem Krossa Hexagona V3 po kilku ulepszeniach sprzętowych, jednak rowerek ma już swoje lata więc postanowiłem sie rozejrzeć za czymś "nowszym" - do około 1800zł. W oko wpadł mi Mbike Renegade vbr jednak rama której bym potrzebował to 19'', bo mam 175cm wzrostu (75kg) - a Mbike z taką ramą kosztuje niestety 2200. No i wiadomo - Mbike upadł... Pojeździłem więc po sklepach rowerowych w okolicy, pogadałem ze sprzedawcami i okazało sie, że większość z nich poleca mi rowery 29er. Potrzebuje rower do jeżdżenia ścieżkami rowerowymi i do wypadów na jakieś trasy do lasu itp. Nie potrzebuje, więc nawet hamulców tarczowych. Po dzisiejszej wyprawie do sklepu dwa rowery wydały mi sie ciekawe: http://rower-sport.pl/pl/p/KROSS-LEVEL-B2-29-2013/1451 http://www.synkros.pl/product-pol-3955-Rower-SPECIALIZED-HARDROCK-SPORT-29model-2013.html Oba rowery kosztują około 1700zł i są na v-brake'ach. Prosiłbym o porade, który z nich ewentualnie wybrać i jaką miałbym rame dobrać do mojego wzrostu bo w przypadku 29er rama 19'' będzie już dla mnie raczej za duża. Jeśli ktoś może mi doradzić jakiś inny rower do 1800zł to zapoznam się z jakimiś propozycjami, wcale to nie musi być 29er choć podobno najlepiej, by mi sie takim jeżdziło. Z góry dziękuje za przeczytanie posta i za ewentualne odpowiedzi.
LUTY123 Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Dużo nie powiem ale jednak coś tam powiem a konkretnie to że mam speca tylko z 2011 roku i powiem że naprawdę jeździ się wygodni i bardzo dobrze się prowadzi. Rozmawiałem z serwisantem i stwierdził że właśnie firma specialized ma tak stworzoną geometrię że się nimi naprawdę dobrze jeździ. Wiec w pełni polecam ten rower.
offmarkus Napisano 1 Marca 2014 Autor Napisano 1 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź. Mnie gostek w rowerowym też namawial na specialized bo ponoć od podstaw składają rowery i ich ramy są robione pod koła 29. Porównywał to z unibike'em i powiedział że na unibike'u czułbym sie jakbym jechał autobusem przegubowym... Podjade jeszcze dzisiaj do sklepu popołudniu - w jedym sportowym widziałem jakiś czas temu Krossa Black 3 - ale nie mam pojęcia co to może być takiego bo na stronie Krossa taki rower nie istnieje. Skocze też do gosportu - może tam będzie coś ciekawego...
erzurum Napisano 1 Marca 2014 Napisano 1 Marca 2014 nie spiesz się z zakupem, kwota nie jest zbyt wielka i ciężko coś znaleźć przyzwoitego. w tej cenie i mając 175cm wzrostu skupiłbym się raczej na zakupie jakiegoś mocno przecenionego starszego rocznika na kole 26 cali, może się uda znaleźć przyzwoity rower, bo na tym co zaproponowałeś daleko nie dojedziesz.
offmarkus Napisano 1 Marca 2014 Autor Napisano 1 Marca 2014 Tylko, że co nowy rower to nowy... Nie będe sie nad nim pastwił Ogólnie to dojazd do pracy - około 12km w jedną strone ścieżkami rowerowymi wypuzlowanymi i jakieś wypady czasem za miasto - do lasu, ale bez jeżdżenia po jakichś niestworzonych wertepach. Jak to gadałem to bez zastanowienia w 3ech sklepach polecono mi coś na kołach 29. Tylko że do końca nie jestem do nich przekonany... nie chce wyglądać na rowerze jak żaba
offmarkus Napisano 6 Marca 2014 Autor Napisano 6 Marca 2014 Dzisiaj zostałem szczęśliwym posiadaczem Mbike Renegade vbr Rozmiar ramy 17'' idealnie pasuje do moich 175cm
LUTY123 Napisano 6 Marca 2014 Napisano 6 Marca 2014 Gratuluje wrzuć fotki jak tylko zaczniesz śmigać na nowym nabytku. A w sprawie Unibike tez nasłuchałem się paru niemiłych słów .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.