Skocz do zawartości

[łańcuch] Przeskakiwanie nowego łańcucha - czym właściwe jest jego "układanie"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem do tej pory kasetę: HG 50-9 11-34 i współpracujący z nią łańcuch CN-GH53. Po zaledwie 1200km łańcuch rozciągnął się.

Kupiłem nowy łańcuch Campagnolo C9. Po przyrównaniu starego łańcucha do nowego(cała długość), stary był wyciągniety o około tyle co na obrazku:

chain.png

Po założeniu Campagnolo C9, gdy przycisnę go mocno(z premedytacją)(przełożenie 3x6, 3x7) na pewno przeskoczy.

Czy kupić nową kasetę? Czym w sumie jest tzw. "układanie" łańcucha, czy to nie jest tak naprawdę jego przyspieszone wyciąganie/zużywanie.

Napisano

Skróciłem tak aby miał tyle samo ogniw ile poprzedni i tak dobrze przełożyłem. Przeskakuje gdy mocno ruszam z miejsca pod dużym obciążeniem.

Napisano

Czy kupić nową kasetę? Czym w sumie jest tzw. "układanie" łańcucha, czy to nie jest tak naprawdę jego przyspieszone wyciąganie/zużywanie.

Zmień kasetę. Szkoda łańcucha. Kaseta jest już zapewne w takim stanie, ze długo na niej nie pojeździsz, a nawet jeżeli łańcuch się ułoży, to do nowej kasety już go nie założysz. Na czym to polega? Zęby kasety już są zjechane i nowy łańcuch musi się rozciągnąć, wtedy przestanie przeskakiwać. Jednak jeżeli skakanie będzie częste, to zniszczysz to co z kasety zostało i łańcuch razem z kasetą będzie musiał pójść do śmieci, bo rozciągniętych łańcuchów na nowe kasety się nie zakłada.

To tak jak w przypadkach hamulców samochodowych. Dobra praktyka mechanika mówi, że jeżeli wymieniasz tarcze, to także należy wymienić klocki.

Napisano

Roznituj, przyszlifuj zęby i będzie śmigać. 1200 raczej jakoś koszmarnie jej nie zjechało, więc dużo roboty nie powinieneś mieć.

Napisano

Jeżeli chcesz przedłużyć życie na pędu, to dużo lepsze wyniki daje jazda na 2-3 łańcuchach na zmianę niż pójście w lepszą kasetę. To co zabija kasetę, to przede wszystkim rozciągnięty łańcuch, więc

Napisano

Nie chcę się bawić w wymienianie non stop łańcuchów, poza tym chwilowo nie mam kasy na wydanie 240 na kolejne dwa łańcuchy Record.

Wybieram pomiędzy kasetami(11-34):

1. Ponownie hg-50

2 To coś: http://allegro.pl/kaseta-sunrace-9-rzed-mtb-11-34-satynowa-new-2011-i4009562964.html  

Czy używał ktoś tego wynalazku? Lżejsze od HG-50.

Brałem pod uwagę jeszcze PG-950, ale zestopniowanie i masa jest nie do przyjęcia.

Napisano

Mało popularna marka w Polsce. Budżetowa kaseta, która próbuje aspirować do poziomu marek Shimano/Sram. Miałem ochotę kupić, ale zrezygnowałem, w trekingu żywot kasety dobiega końca - może się skuszę.

Mają dość ciekawe rozwiązanie dla napędu 10sp. Kaseta Sunrace Driven jest w cenie np Sram PG-1030 a jest lżejsza o 40gr. Co ciekawe, w serii Driven dostępne są także 9-tki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mógł załatwić kasetę jak mocno ciśnie, HG53 to plastelina.

W moim przypadku kasetę szlak trafił jak zrobiłem 2000tyś na tym łańcuchu.

Nabyłem przymiar i okazało się, że mój styl jazdy wykańcza łańcuch w 700km.

Nic nie daje regularne czyszczenie i smarowanie.

HG53 nadaje się do przejażdżek po parku.

• Mod Team
Napisano

Jeżeli nie skacze mocno, zostawił bym, ułoży się. A jak nie, to nowa kaseta, albo szlif starej :P tam gdzie skacze, a są to luźne zębatki wiec nie tak tragicznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...