Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W dniu 11.07.2014 o 19:10, 'mklos1' napisał:

Pytanie czy ten styl mocowania cokolwiek wnosi poza ciekawym wyglądem.

Na dzień dzisiejszy tylko Shimano ma działający system hydraulicznych hamulców szosowych, może więc sobie pozwolić na wprowadzenie własnego standardu - nawet takiego który nie wnosi wiele. W momencie kiedy SRAM i Campa wypuszczą swój produkt znajdą się na rynku na którym:

1. Jest już obecny producent mający dany produkt wcześniej.

2. Współpracujący czyli sprzedający swój produkt wiodącym producentom rowerów szosowych.

3. Mający swój własny rozpowszechniony już standard, prawdopodobnie zastrzeżony, za korzystanie z którego trzeba będzie sypnąć grosiwem ;)

Napisano (edytowane)

Na chwilę obecną rowery szosowe dość skutecznie opierają się hamulcom tarczowym, szczególnie na niskiej i średniej półce. Póki co to tylko zajawka, bez konkretnych danych. Może się okazać, że potencjalnie niższa masa nowego systemu będzie okupiona wysoką ceną, być może na tyle wysoką, że przegra z obecnym PM lub pozostanie tylko w rowerach najwyższej próby, które przeciętny użytkownik ogląda jedynie na zdjęciach. Może dlatego inni producenci nie mają takich systemów, gdyż oceniają, że gra nie jest warta świeczki.

Edytowane przez mklos1
Napisano
  W dniu 14.07.2014 o 14:41, wojtas7 napisał:

poniżej 5, hahaha dobry żarcik przy poniedziałku ;-)

sama grupa shimano 105 to jest 2500zł

http://www.bikestacja.pl/pl/grupa-osprzetu-shimano-105-model-5700-czarna.html

może i dobry lecz jakby tak poszukać to całkiem realny:

http://www.planetx.co.uk/i/q/CBPXSLP105/planet-x-pro-carbon-shimano-105-tour-de-yorkshire-ltd-edition-road-bike

http://www.merlincycles.com/sensa-giulia-5700-road-bike-64522.html

primo, premiera huragana to 2015 więc ceny osprzętu jeszcze spadną

secundo, szosówki rometa to nie jest jakaś elita, więc może zaproponują dobrą cenę w stosunku do jakości i osprzętu, żeby się wbić na rynek (podobnie jak w mtb)

pożyjemy zobaczymy :)

Napisano
  W dniu 14.07.2014 o 14:41, wojtas7 napisał:

poniżej 5, hahaha dobry żarcik przy poniedziałku ;-)

sama grupa shimano 105 to jest 2500zł

http://www.bikestacja.pl/pl/grupa-osprzetu-shimano-105-model-5700-czarna.html

To poprzednia 105tka, więc inna półka i kategoria.

Za 2600 można nabyć kompletną ultegrę, w takim przypadku cena starej 105tki to już zupełny absurd.

W dniu 14.07.2014 o 11:54, thomasz napisał:

Nie wiem czy już było - Romet Huragan 2015 w carbonie:

http://magazynbike.pl/?section=12&aid=382

Mnie się szalenie podoba. Rama wygląda obłędnie, napęd (szczególnie korba) również. Jeżeli cena będzie konkurencyjna, tzn poniżej piątaka to ja zaczynam już odkładać w skarbonkę :)

Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale co jest obłędnego w tej ramie? :)

Napisano (edytowane)
  W dniu 14.07.2014 o 18:34, tobo napisał:
Ja wiem że o gustach się nie dyskutuje ale co jest obłędnego w tej ramie?

Smukłość, górna rura, ogólne wrażenie lekkości. W porównaniu do obecnych huraganów, to przynajmniej wizualnie niebo a ziemia. Ja osobiście, jak zobaczyłem te zdjęcia dziś po raz pierwszy, to nie mogłem uwierzyć że to nasz romet.

Edyta:

Jakoś super opykany w nowinkach nie jestem, ale czy ten osprzęt w nowym romecie to to:

http://www.chainreactioncycles.com/ch/en/shimano-105-5800-11-speed-groupset/rp-prod116477

jeżeli tak, to to wychodzi jakieś 1700 zeta w CRC, więc taki producent ma od tego jeszcze mega rabat.

Edytowane przez thomasz
Napisano

To już było, to już było, a ja nawet wiem gdzie - Mbike :)

Oni jeszcze żyją ? Wedle ich strony nic się nie da już kupić. Ładnie popłynęli.

Ludzie po prostu nie łykają tych farbowanych lisów. Kross dochodzi do wszystkiego powoli i jest autentyczny - sam projektuje ramy itp. Kupując Krossa jesteś pewien, że to Kross. Kupując sprzęt Rometa na chwilę obecną miałbym wątpliwości, czy ten rower ma coś wspólnego z Rometem. Nie chwalą się bynajmniej swoimi zasługami.

Może po prostu brakuje odpowiedniego marketingu ? Ja lubię wiedzieć jak coś powstało, kto to zrobił i po co...

Napisano

Bo całkiem możliwe, że to jakieś chińczyki w malowaniu Rometa ;) 

Co do Mbike, to zbankrutował. Szkoda, bo to były fajne rowery, firma z Polski, ale ramy też były sprowadzane...

Napisano

W dniu 14.07.2014 o 20:14, adhed napisał:
Co do Mbike, to zbankrutował. Szkoda, bo to były fajne rowery, firma z Polski, ale ramy też były sprowadzane...

(przynajmniej część) ram było projektowanych w Polsce

Zresztą w tym temacie Romet ma sporo wspólnego z MBike... :-)

Napisano

W dniu 14.07.2014 o 18:47, thomasz napisał:
Smukłość, górna rura, ogólne wrażenie lekkości.

To wszystko widziałem wielokrotnie na Alibabie.

W niemieckim Bike jest artykuł o Romecie i prezentowana tam "nowość" rama karbonowa mtb, wygląda jak żywcem wzięta z chińskiego katalogu.

Uważam że dziś, gdy tylu ludzi ma styczność z chińskimi wynalazkami rowerowymi silenie się na własny wkład w dany projekt wypada śmiesznie. Chyba prościej i wiarygodniej napisać że korzysta się z azjatyckiego wyrobu ale z dobrze przeprowadzoną kontrolą jakości. Bo akurat polskie marki nie przyciągają ludzi innowacyjnością tyko konkurencyjnością produktu w stosunku cena - jakość. 

Napisano

zapytałem Rometa o cenę.. spadłem z krzesła - 8 kafli :)

ja podziękuję i pójdę do konkurencji, chociażby planetX 

Napisano

W dniu 15.07.2014 o 13:52, wojtas7 napisał:
i kto miał rację, wyśmiewając kwoty poniżej piątaka? :-)   czyli cwaniak stawia piątaka!

niech będzie.... na kolejnym zlocie jak się spotkamy to stawiam browara za piątaka.. no ew. izotonika :] 

Napisano

Najgorzej gdy od pradziejów, Polska marka, chce eksplorować zachodnie rynki, tym samym regulując ceny w stronę konkurencji by w oczach potencjalnego klienta (zachodniego) nie być postrzeganą jako produkt trzeciej kategorii z kraju znanego z bigosu, pierogów i sandałów ze skarpetą. Może to być rownież podyktowane innymi czynnikami, ale w wysoką barierę wejścia wsród dostawców podzespołów akurat nie jestem w stanie uwierzyć.

Napisano

Szkoda, bo liczyłem że pójdą kierunkiem MTB, gdzie w Jolene stosunek jakości i wyposażenia do ceny jest bdb.

Jeżeli taka jest polityka firmy to płakać nam nie ma co i pozostaje kupić coś od konkurencji.

Napisano (edytowane)
  W dniu 15.07.2014 o 18:10, thomasz napisał:
Szkoda, bo liczyłem że pójdą kierunkiem MTB, gdzie w Jolene stosunek jakości i wyposażenia do ceny jest bdb.

Był dobry... Jolene od 2014 stała się linią damską z mocno zdegradowanym osprzętem. Romet niestety podąża za Kross'em. Ceny wzrosły. Unibike się nie rozwija i ze swoją wąską ofertą mu nie zagrozi, a Transrower to nie ta grupa docelowa klientów.

Edytowane przez mklos1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.