Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mi się średnio podoba,progres oczywiście ogromny, ale do mojej najulubieńszej wizualnie rd 972 się nie umywa :P
Srebrnych komponentów nie lubię, chyba że polerka, przerzutka przód śmiesznie pogięta, długi wózek kojarzy mi się tylko z metalicznym dźwiękiem spadającego z korby łańcucha, a manetki wyglądają jak obite blachą.
Gusta i guściki  :whistling:

Napisano

Czy nowe alivio będzie kontynuatorem jakości (jej spadku) obecnego alivio? :)

Powinni dopracować zakres luzów przerzutki, dać jeszcze "lepszą" gumę do tłoczków zacisków hydraulicznych i koniecznie popracować nad wyborem materiału, z którego robią te komponenty :)

Wszystko fajnie, gdyby tylko nie ten zacisk. Szkoda, że wzięli BR-M395 zamiast BR-M446 jako bazę. Poza tym, ciekawi mnie, czemu Shimano lansując tak mocno 10-rzędowe napędy postawiło jednak na 9 rzędów.

Ale co mnie bardziej dziwi, wypuścić koszmarne XTR i takie Alivio...

Oba zaciski = jeden szit w praktyce :)

Heblomanetki hydrauliczne to chyba średni pomysł ogólnie...

Napisano

Dobra Panowie robicie spinę, ale i tak jak co to z tej grupy to i tak zainteresowanie głównie korbą będzie, ewentualnie manetkami.

Napisano

Wychodzi na to, że design rządzi tym co ludzie kupują  :thumbsup:

Ładne zdjęcie korby. Sztywna oś...ani to zaleta, ani wada. Nie ma wersji z dwoma blatami, czyli nie ma sensu kupować dla mnie. 40 - 30 - 22 ? Strasznie miękko...ciekawe czy dobrali kasety, czy po prostu założyli że za tą kasę szybciej nie pojedziesz :D Nie sądzicie, że to ciekawy pomysł na strategię biznesową ?

Poczekajcie na ceny, obstawiam dwie stówki.

Napisano

Korba,tylna zmieniarka i kaseta do nabycia w najbliższym czasie jak tylko się ukaże  :thumbsup:  ja częściowo śmigam na Alivio,Deore i Sramie wszystko pięknie ze sobą współgra i trybi jak trzeba a wasz wstręt jaki zauważam przeniesie się na grunt typu aaaachhh i oooch jak wpadnie wam w dłonie i okaże się bardzo dobre 

Napisano

Nasz opis Shimano Alivio 2015

Nowości jest nieco więcej. Poza shadow'em w tylnej przerzutce i piękną korbą:

- nowe oznaczenie grupy

- podzial Alivio na dwie części (podobnie jak XT i Deore): MTB i Trekking

- pierwsze w historii klamkomanetki hydrauliczne

Chwilę testowaliśmy Alivio 2015 MTB i wrażenia są ok, aczkolwiek bez rewelacji.

Ładne zdjęcie korby. Sztywna oś...ani to zaleta, ani wada. Nie ma wersji z dwoma blatami, czyli nie ma sensu kupować dla mnie. 40 - 30 - 22 ? Strasznie miękko...ciekawe czy dobrali kasety, czy po prostu założyli że za tą kasę szybciej nie pojedziesz :D Nie sądzicie, że to ciekawy pomysł na strategię biznesową ?

ale kto powiedział że tylko 40-30-22 będzie?

W Alivio 2015 będą dostępne dwa mechanizmy korbowe na sztywnej osi:

• FC-M4050 - 40-30-22T, z logo Alivio, łożyska suportowe: SM-BB51
  • FC-M4060 - 48-38-26T, z logo Alivio, łożyska suportowe: SM-BB51

+ FC-M4000 - 40-30-22T, z logo Shimano, suport:  BB-ES25 na Octalinku

• Mod Team
Napisano

Panowie, może założyć Wam oddzielny temat , np. Nowe Alivio- mój Fetysz? 

Już się boję ,co to się wydarzy ,jak pokażą nowe XT...łooooomaaaatkooooo, jakieeeeee cuuuuudneeee......

Napisano

W Alivio 2015 będą dostępne dwa mechanizmy korbowe na sztywnej osi:

FC-M4050 - 40-30-22T, z logo Alivio, łożyska suportowe: SM-BB51

FC-M4060 - 48-38-26T, z logo Alivio, łożyska suportowe: SM-BB51

Dla mnie to trochę tutaj zepsuli... Brakuje mi tutaj przynajmniej 42-32-22 bo już blatu 44z nie oczekuje choć byłbym zadowolony z jego obecności w tej korbie. Wygląda na to że trzeba będzie zaopatrzyć się w same ramiona, a blaty już można kupować ;)

Napisano

Wygląda na to że trzeba będzie zaopatrzyć się w same ramiona, a blaty już można kupować

No niekoniecznie. Pewnie rozstaw śrub jest jak w deorce 2014 - 96mm a nie 104 i sobie ze starszymi blatami nie poszalejesz.

Napisano

40/30/22 Shimano wyszło naprzeciw posiadaczom 29" w słabszych konfiguracjach bo takich jest zdecydowanie więcej a i producenci rowerków wreszcie dadzą coś lepszego do ram niż Acerę :sick:  

a druga korba jest do trochę innych zastosowań....
śmigam na takich blatach z powodzeniem i nie narzekam na nie  :thumbsup:  
Napisano

to masz przelozenia  bardziej jak w rowerze szosowym niz gorskim, ja sie oduczylem jezdzic z niska kadencja i w trekingu mam 32-42 przy kasecie 11-30

Napisano

venom2000, to albo pykasz po asfaltach albo jestes terenowy terminator, bo taka korba zdecydowanie nie nadaje sie do uzytku w rowerze mtb uzywanym w terenie w gorach dla przecietnego rowerzysty.

Napisano

śmigam na takich blatach

Jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować.

Odnośnie tych korb to faktycznie postarali się przy projektowaniu.

Napisano

Jakoś nie mogę sobie tego zwizualizować.
Kondziu a w Świeradowie to co miałem?? gdyby nie piękna gleba i późniejsze kłopoty z oddychaniem to bym pognał za wami że heeeej 
  • Mod Team
Napisano

@cichy o tym NSie huczy na FR (w odpowiednim dziale) od roku? :)
Co do korb - kwestia nogi i potrzeby, owszem możemy narzekać, że mało współcześnie, że na to 48 to trzeba mieć udo lub górę itd itd ale..
...jakoś kiedyś (nie tak dawno) jeździło się na 46/34/24 z kasetą 12-32 (A nie jakieś tam wynalazki 36z) i też się wjeżdżało (zresztą nadal się wjeżdża)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...