qusiu Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Zauważyłem ostatnio, że jest ze mną coś nie tak, mianowicie kiedy próbuję dotknąć dłońmi palców u stóp przy wyprostowanych nogach dostaje strasznych bólów w tylnej części uda, bodajże mięsień dwugłowy uda, ból uniemożliwia mi wykonanie tego prostego ćwiczenia, które umie wykonać prawie każdy, czyżby po dość intensywnej jeździe powstały jakieś przykurcze mięśni, które uniemożliwiają mi wykonanie tej czynności, chociaż wydaję mi się to absurdalne bo mięśnie i ścięgna podczas jazdy przecież pracują, skąd więc taki niedowład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Mogło tak być. Chyba każdy, kto normalnie trenując kolarstwo zimą próbował biegać zauważył jakieś dolegliwości ze strony mięśni dwugłówego i półścięgnistego. Na rowerze te mięśnie pracują w permanentnym skróceniu i jeśli się tylko jeździ i nic nie rozciąga to mogą jak najbardziej powstać przykurcze. Najbardziej się to czuje przy szybszym bieganiu, gdy te mięśnie się mocno rozciągają przy wyrzuceniu nogi do przodu. Ale jak masz kłopot nawet przy skłonie to już jest chyba dość poważna sytuacja. Wprowadź porządne rozciąganie nóg raz na parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Wprowadź porządne rozciąganie nóg raz na parę dni. Ja bym jednak wpierw, na jakiś tydzień całkowicie zrezygnował z aktywności fizycznej i zobaczył czy problem zniknie. Jeżeli mięsień jest naciągnięty, naderwany, to rozciąganie tylko pogorszy sprawę. Jeżeli jest to ostry, kłujący ból, to bardzo możliwe że tak właśnie jest. Możliwe też że to jakiś stan zapalny. Proponuję jakiś czas przerwy od aktywności fizycznej i wcieranie maści arcalen. A jeżeli ból nie minie, to wiadomo, badania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Dzięki za zainteresowanie tematem, gdyby się jednak okazało, że to "tylko" przykurcze myślicie, że bieganie i rozciąganie po każdym treningu na rowerze powinny załatwić sprawę czy lepiej skupić się na intensywniejszych ćwiczeniach rozciągających niezależnie od treningu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 trening podstawowy a po nim rozciaganie, tak z 10 min. wystarcza. pohwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CMIK Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Systematyczne ćwiczenia rozciągające o małej intensywności załatwią sprawę w kilka tygodni. Byle po rozgrzewce. Tak jak Klosiu pisze- na rowerze dwugłowe pracują w małym zakresie długości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 7 Marca 2014 Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Jeśli tylko jeździsz na rowerze, to dwugłowe uda zwykle się przykurczają. Napisano już, że trzeba rozciągać, dodam tylko, że lepsze efekty i mniej urazowy sposób - rozciąganie statyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qusiu Napisano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Zacząłem dodatkowo biegać i sytuacja trochę się poprawiła ale niestety przesadziłem na paru treningach i nabawiłem się zapalenia okostnej łydki, także z deszczu pod rynnę, na szczęście ta kontuzja nie przeszkadza w jeździe na rowerze a wręcz taka aktywność fizyczna jest zalecana w tym przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lunatic Napisano 10 Marca 2014 Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Problemem moze byc tez niedobor magnezu i potasu, stad takie dolegliwosci. Wprowadz do diety wiecej tych mineralow lub ew. kup sobie jakies suple, ktore je zawieraja i pokrywaja dzienne zapotrzebowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 13 Marca 2014 Udostępnij Napisano 13 Marca 2014 Zacząłem dodatkowo biegać i sytuacja trochę się poprawiła ale niestety przesadziłem na paru treningach i nabawiłem się zapalenia okostnej łydki, także z deszczu pod rynnę, na szczęście ta kontuzja nie przeszkadza w jeździe na rowerze a wręcz taka aktywność fizyczna jest zalecana w tym przypadku Co to jest "zapalenie okostnej łydki" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RemarSportPL Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 To juz pytanie raczej do lekarza sportowego:) Generalnie rozciaganie nie zaszkodzi,a już z całą pewnością rozciąganie statyczne które w opinii wielu osób jest zalecane przed jak i po treningu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Winiu Napisano 14 Marca 2014 Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Okostna to błona zewn. kości. Biegający dużo, zwłaszcza na twardej nawierzchni to miewają. Trza wtedy odpuścić bieganie do ustąpienia bólu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.