Skocz do zawartości

[rower] mtb czy moze cross

Ronol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Serwus, 

ostanie lata spędziłem na rowerach sztywnych, z racji typu roweru 29 calowe kola w miare cienkie opony jezdziłem głównie asflat asflat i jeszcze raz asflat

Był jeden mankament sztywny rower...ale bez amora ani rusz.. do prostych drug nam brakuje a moje nadgarstki srednio to wytrzmują.

Pomyślałem o zmianie na mtb/xc ...

podpowiedzcie mi...czy dobrze myślę, jezdze szybko, bynajmniej tak lubie jezdzić czesto za miastem, oczywiscie wyjechać z miasta też muszę a tam dziurawe chodniki, drogi...krawężniki nierówności itd...

mowie sobie dobry amor i rura

ok i teraz pytanie ... średnio jeżdżę 30/60 km 2-4 razy w tygodniu

doskwierał mi fizycznie telepotanie rąk na kieorwnicy, a nie raz trafiały sie mega dziury w asfalcie które mocno dawały mi sie fizycznie we znaki....

Panowie.. Panie do takich przejażdżek, które pozwala mi zahaczyć w końcu coś innego niz asfalt i ubite szutry...w co isc cross czy mtb ? 

piszemy o  29 er... 

Napisano

Ja bym kupił crossa, a na przód założył trochę szerszą oponę - 2 cale, albo i 2,1 jakiegoś semislicka i nie pompował na kamień.

Opona zadziała jako dopełnienie crossowego amorka. Do tego w crossie za cenę 29era dostaniesz dużo lepszy osprzęt. Znajdziesz coś na dobrych V-kach, a nie tarczach i osprzęt nagle się zrobi pełne SLX, albo i lepiej. Amortyzator też nie będzie byle jaki. 

W 29erze do Twojego stylu jazdy też pewnie musiałbyś zmienić ogumienie, a geometria nie sprzyja pędzeniu po asfalcie przed siebie i tak.

Napisano

Może jakiś pułap cenowy byś podał, to by się coś poszukało jak najlepszego za tą cenę w necie. W Pile jakoś nie mam przekonania do sklepów rowerowych, bo sprzedawcy niezbyt lubią się dogadywać poniżej cen katalogowych, nie wiem jak z wyprzedażami, ale jakbyś chciał to mogę się z Tobą przejść coś pooglądać, ew. doradzić, pomarudzić. Jak chcesz to PW.

Napisano

Hej, generalnie pewnie trafi mi sie zakup na raty wiec sprzęt zostawiam Deore, taki na jakim jeździłem, lubie sylweste sportową, cena powiedzmy 4 tysie +/- 10 % ...

Akurat ostanie 3 lata mialem 29 er na hydraulikach, wiec nie narzekałem :) 3x9 też mi sie sprawdzało :) 

Ale jak kolega jest z Piły.. wie, zapewne jak sie po Pile  jeżdzi, wyjazd po za miasto  - czytaj trasa na ujscie przez byszki.... jest  piękna w jednyym miejscu, ale dojazd do drewnianego smoka jest tragiczny a jezdze tam b.często :) 

• Mod Team
Napisano

Teoretycznie roweru mtb nie potrzebujesz ale...

No właśnie na rowerze mtb można uzyskać kilka rzeczy:

-można wstawić o wiele lepiej działający amortyzator, wybór nieporównywalnie szerszy, nadgarstki odetchną

-obecnie standardem w 29er'ach są kierownice szerokości np. 680mm, taka kierownica znacznie ułatwia kierowanie, to mniejsze obciążenie dla dłoni i nadgarstków

-na oponach mtb z niskim ciśnieniem można uzyskać o wiele większy komfort niż na crossie  a jeśli bardzo chcesz zawsze można założyć semi-slicki lub slicki do bezstresowej jazdy

Przemyśl temat bo sprawa nie jest taka oczywista.

Napisano

No też mi sie tak wydaje,ze jakoś oczywiste to to nie jest,

Borykam się a dziurami, schody nawet takie po 3 sztuki to wiadomo..lepiej zejsc :) wysokich krawęzników w cholere, dziur, nierówności ogrom. 

Szybkie przejazdy z tras gdzie sa dziury itd potrafia dac tak w kość, żę się w pale nie miesci  - o tym juz pisałem.

W Pile mam głównie 3 sklepy na krzyż..Merida, Kross, Trek...

Na poczatku rozgladałem sie i poszedłem w strone trek x-caliber 9 lub np merida big nine 900  - podobne rowery.. i nie wiem własnie czy czasem na takie harce nie beda to lpesze rozwiązania niż cross..na których spędziłem ostanie  6-7 lat... 

Napisano

Z crossów:

http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3038 - amorek powietrzny, trochę sprzętu xt

http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_345&products_id=3039 - amorek sprężynowo-olejowy, ciut gorszy osprzęt ale nadal nic poniżej deore.

Obydwa napęd 10s

MTB 26: 

http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_290_292&products_id=3127

http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_290_292&products_id=3129

za tą kwotę to masz wyczynówki, trochę ich szkoda na spokojną jazdę.

MTB 29:

http://rowery-happy.pl/product_info.php?cPath=289_339_343&products_id=3291 całkiem przyzwoity

Wiem, że wszystko tylko z jednej strony, ale wydaje mi się że mają tam naprawdę tanio, całkiem niezłe kawałki sprzętu.

Napisano

okiloki,

dzis wlasnie na necie ogladałem Authora, defkato mialem juz 2 authory :) 

w 26 cali nie wracam, po tylu latach jezdzenia na 29 cali na 26 cieżko sie przekonac

Pomyślałem jeszce o 27,5 , ale czy to czasem nie jest kolo 26 z byczą oponą ?  

myslem, tez o powietrznym z przodu i osprzecie nie mniej niz Deore/Deore XT taki mialem taki oczekuję... 

• Mod Team
Napisano

27,5 to nie jest 26 z bycza oponą, powiedz tylko szczerze czy potrzebujesz większej zwrotności koła 27,5? Jeździsz technicznie? W górach? Oczekujesz niższej wagi? Zrywności?

Szukasz wygody więc wydaje mi się, że komfort jaki daje koło 29 jest tutaj kluczowym argumentem, tym bardziej na twoje tereny... ale tereny a nie koniecznie asfalty. Sory ale rower mtb na asfaltach po prostu marnuje potencjał. Nie licz również na to, że koło 29 i dobry amortyzator z przodu pozwoli najeżdżać na krawężniki na pełnej prędkości.

Bo dochodziło tu już do takich absurdów gdzie niektórzy kupowali fula ze skokiem 140mm aby jeździć po mieście i nie czuć krawężników :D

Owszem komfort na kole 29 będzie wyższy niż na crossie ale bez przesady.

Napisano

już piszę.... w zasadzie cholerenie brakowało mi możliwości wjazdu do lasu.... koła mi sie momentalnie kopały...sztywnym rowerem po lesie to pewnie wiesz jak jest..a raczej nie jest.

Czego szukam raczej ...o rany i tu napiszę głupotę: wygodny/ z dawką adrenaliny... :) 

chce w końcu zjechać szybko ze schodów nawet 2... czy w spokoju przy szybkiej zeskoczyć z wysokiego krawężnika. 

Owszem ostalnie lata to był tylko asfalt ale rower mi na to nie pozwalał aby wjechac gdzie indziej wiec 99 % to był asfalt wiec typ jazdy lub dobór terenu był podyktowany typem roweru... 

A teraz tak moze i asflat tez bo na bank wyjdzie mi...

50 % asflat/ulica/chodnik

50 % szutry, wertepy, w lesie.... 

o ile taki opis coś da...

• Mod Team
Napisano

Częściowo sam sobie odpowiedziałeś, czego Ci brakuje. 

Osobiście bym wybrał 29-er'a. Nie ograniczy możliwości terenowych, zawsze można na nim poszaleć a gumy na szosę zawsze można mu wstawić jeśli jest potrzeba.

Napisano

Dziękuję za podpowiedz,

a czy możemy kontynuować w tym temacie dywagacje nad modelm roweru ? czy musze założyć osobny temat ? 

Napisano

Ok dzięki ;-)

typ roweru został juz utalony/wsakazy/dogadany i też jako by poszło po mojej myśli :) 

Na rower chce przeznaczyć ok 4 tyś pln moze +/- 10 % 

Tak jak pisałem wcześniej mam u siebie głównie Meridę, Krossa, Treka i Gianta

Założenie jest takie - osprzet Deore/Deore XT, kolo big  :) amor stawiam na powietrzny  - chyba,ze to nie jest taka przepaść po miedzy dajmy na to XC 32 solo air a jakiś topowym sprężynowym.

Dlaczego akurat te marki rowerowe ? mam je w mieście i powiedzmy,ze przekonuje mnie serwis i gwarancja jak by coś nie teges... to mm wszystko w miescie i nie musze się pałować  z wysłaniem roweru do jakiego innego sklepu...

z drugiej strony..niby co mailo by paść ???

Napisano

jeszcze raz zaoferuje ze moge sie z Toba przejsc po sklepach, pooglądać co mają na stanie w Pile i pomarudzić, chyba że chcesz zamówić coś z katalogu i tylko odebrać w sklepie. Jak wrócę do domu to coś jeszcze dla Ciebie mogę poszukać w necie.

EDIT: WKLEJAM ROWERY

Ładna obniżka, powietrzny Rock shox: http://bikecenter.pl/p8203,breezer-thunder-29-comp-blue-silver-white-2012 - jakbyś się zreflektował na zakup przez internet.

coś co dostaniesz w Pile: http://velo.pl/rowery/gorskie/cross-country-29/author/instinct-29-2014 -powietrzny amor rst, kaseta 10s, suport HT2

http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon.29er.1/17697/73835/#specifications - ciulowo, że za 4 kafle nie masz suporu HT2, nie wiem co to za amor

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_40,10,485,13747,2014.html - w zasadzie to samo co author, ale taniej

Kross i Trek nie mają nic ciekawego - suporty press fit, unibike szału nie robi. Myślę że któryś z powyższych powinien Cię zaspokoić. Osobiście brałbym rometa.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem co jest w nim nadzwyczajnego, żeby kosztował 5399zł katalogowo, najtaniej jak znalazłem to w skiteamie http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Tonopah-Pro-1845/. Amortyzator suntoura to jakaś porażka w tak drogim rowerze. Do tego suport press fit. Zasadniczo od rometa którego Ci zaproponowałem ma tylko lepszą korbę i może jest 1kg lżejszy (ale tego nie wiem bo nie wiem jakie rozmiary rowerów ważono do katalogu). Dałbym za niego max 4500zł. Ale cóż, Twoje pieniądze, Twój wybór, pozdro :)

Mogę zapytać w którym sklepie w Pile Ci go doradzili?

Napisano

Nie wiem co jest w nim nadzwyczajnego, żeby kosztował 5399zł katalogowo, najtaniej jak znalazłem to w skiteamie http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Tonopah-Pro-1845/. Amortyzator suntoura to jakaś porażka w tak drogim rowerze. Do tego suport press fit. Zasadniczo od rometa którego Ci zaproponowałem ma tylko lepszą korbę i może jest 1kg lżejszy (ale tego nie wiem bo nie wiem jakie rozmiary rowerów ważono do katalogu). Dałbym za niego max 4500zł. Ale cóż, Twoje pieniądze, Twój wybór, pozdro :)

Mogę zapytać w którym sklepie w Pile Ci go doradzili?

Miły kolego - nie rozumiem trochę Twojej wypowiedzi. Serio nie zapytałem czy dobrze wybrałem rowere wg Twojego uznania. Rower wybrałem sobie sam  - bez wskazania "kup ten"  - jest to mój świadomy wybór. 

Kolejna sprawa, liczą sie dla mnie tak samo względy estetyczno-wizualne i moje pierniczone widzimisie :) Co gorsza pewnie teraz to nie zmieści sie juz w głowie, ale z żoną kupiliśmy dwa takie rowery - jeden dla niej drugi oczywiscie dla mnie.

Zauwazam w polskim interenecie i na wielu forach mode na "po co ci taki" lub...typ Twojej wypowiedzi. Personalnie nie mam nic do Ciebie - kompletnie wiec nie uwazaj proszę, że jest to atak w Twoją stronę. 

Rany czy zawsze musi być cos takiego jak najbardziej racjonaly wybór niczym niemiecka wyidealizowana prezycja i uniwersalność oraz opłacalność ? 

Czy krytykowals bys moje auto bo jest subaru ma naped 4x4 i jezdze nim po miescie ? przeciez to marnotrawienie auta :)

Chłopaki wyluzujcie :) jest piatek  popoludnie, można usiasc w spokoju wypic ciepłą kawkę, cherbatkę...łiskacza..co chcecie :)

Pewnei sie gdzies na naszych popularnych trasach rowerów w okolo Piły spotkamy czarny Cube bedzie dość chrakterystyczny :) wiec do miłego spotkania :) :) pis :)

Tk, kupowałem przez Ski Team - wersje na ten rok

Napisano

No ok, też nic do Ciebie nie mam, napisałem tylko co myślę o tym bike'u. Chyba po to jest forum żeby podyskutować :)

Subaru nie krytykuję bo sam bym pojeździł :P

Napisano

@ okiloki    -  no i jest ok  :)  spoko luz, jescze raz dziekuje za oferowanie przez Ciebie pomocy :) 

Napisano

Witam wszystkich.

Właśnie stoję przed wyborem roweru. Dotąd jeździłem 15 letnim mtb Kross marketowym, ale nadszedł czas na coś poważniejszego i tu pojawił się problem. Cross czy MTB? Jeżdżę mniej więcej 50% ścieżki/asfalt i 50% las, ale bez jakiś ekstremalnych warunków. Las to raczej wydeptane i wyjżdżone ścieżki, trochę korzeni, kamieni i jakiś umiarkowany piasek czasami. Zastanawiam się nad Unibike crossfire gts, albo Unibike fusion gts. Skłaniam się bardziej do crossa, bo na asfalcie lubię "depnąć", ale nie wiem czy da radę w lesie. Mam 46 lat, 178 cm wzrostu i 95 kg żywej wagi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...