drstachu Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Hej, ostatnio kiedy jeżdże rowerem przerzutka mi przeskakuje sama z siebie, nie wiem czy sie zmienia, nie przyuważyłem, ale prawdopodobnie tak. Po prostu jadę i w pewnym momencie czuje jak mi przerzutka przeskakuje i zanim się wbije spowrtoem minie pare skund, szczegolnie wyestepuje to przy wyższych przerzutkach. Przy okazji chciałbym spytać czy spowodowane jest skręcenie roweru w jedną stronę (lewo) znosi go, chociaż kierownica jest prosto.
seraph Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Masz zużyty napęd - łańcuch się wyciągnął i wytarł zęby z tyłu tak, że nie ma za co ciągnąć. Do wymiany razem z tylnymi zębatkami Co do znoszenia to może być wina sterów, albo przednie koło jest krzywo osadzone. Jak trzymasz kierownice to też znosi?
drstachu Napisano 27 Lutego 2014 Autor Napisano 27 Lutego 2014 nie, tylko jak nie trzymam kierownicy to znosi. Co do przerzutek.. to mam wymienić cały łancuch? dopiero co kupiłem rower.
Mod Team Maniak Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 Poczytaj: http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/
Kisiel94 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Ja mogę od siebie dorzucić, że też miałem taki problem, a powodem był krzywy hak (nie mam pojęcia jak on się skrzywił). Także pisze to, bo z tym dosyć długo się męczyłem, a może to ułatwić w poszukiwaniu usterki jak to co naprawisz nie zadziała
seraph Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 dopiero co kupiłem rower. A kupiłeś nowy? Jeśli tak to niech się serwis gwarancyjny tym martwi Jeśli nie nowy to ja bym chętnie zobaczył zdjęcie tylnych zębatek i możesz też zmierzyć łańcuch - 10 nowych ogniw od sworznia do sworznia ma 127 mm, a im więcej tym bardziej zużyty napęd.
uwekolarz Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Wyreguluj przerzutkę, na tylnej przerzutce jest takie pokrętło w miejscu gdzie wchodzi linka, pokręć tym w prawo, lewo i powinno być dobrze. Nic nie wymieniaj!
ILC Napisano 28 Lutego 2014 Napisano 28 Lutego 2014 Jeśli dopiero co kupiłeś rower (nowy) to nie ma żadnej możliwości aby przy normalnym użytkowaniu tak szybko zajechał się napęd, wina leży w źle wyregulowanej przerzutce. Co do tego znoszenia na jedną stronę to zapewne koło jest krzywo ustawione względem kierownicy, poluzuj przy mostku dwie śruby (są naprzeciwko siebie), wtedy ustaw idealnie prosto koło do kierownicy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.