Skocz do zawartości

[Hamulce] Hamulce i tarcze 180mm

albat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje wymienić hamulce w nowo zakupionym rowerze. Aktualnie są Shimano M395 i tarcze SM-RT30-M 180mm (przód i tył). Podejrzewam, że jest to podstawowy model tej firmy, więc nie chce tego - chce coś lepszego. Czytając i przeglądając opinie to chyba pozostaje jedno wyjście Shimano SLX. No chyba, że ktoś ma inną propozycję. Ja na razie jestem przekonany na 75%, że to będą te.

Tylko jakie tarcze do tego? Czy w ogóle jest sens rozważania tarcz innej firmy niż Shimano?

Dodam, że muszą być na Center Lock'a, bo nie mam w najbliższych planach wymiany kół.

Chciałbym zamknąć się w kwocie 800zł za całość, jednak każda niższa jest mile widziana (to jest absolutne maksimum).

Jeżdżę raczej XC, AM, ale czasami zdarzają się ciekawsze zjady - jednak ze względu na prędkość nie można tego zaliczyć do DH :)

Nie za bardzo mogłem znaleźć jakieś konkretne informację. Jedyne co znalazłem na zagranicznych forach to, to że są to dobre hamulce i w swojej cenie/klasie bezkonkurencyjne. Jednak poza tą zbyt ogólną opinia nic więcej. Do tej pory jeżdżę na Hayes Stoker Ryde i jednak wołałbym coś zdecydowanie lepszego. Nie to, żeby mnie zawiodły kiedykolwiek bo tak nie było, ale przy niektórych zjazdach to ręka potrafi zaboleć od dłuższego ściskania. W przyszłości wolałbym tego uniknąć.

A te Shimano jak i te Hayes'y są montowane raczej w rowerach średniej klasy. Więc stąd moje założenie (może błędne).

To może zadam pytanie w inny sposób. Czy jest sens wymieniać hamulce?

Teraz wszystko jasne. Myślę, że będziesz zadowolony Z Shimano BR-M596. Najpopularniejszy model i pochlebne opinie. Jeżeli jednak masz tyle kasy to faktycznie możesz zaszaleć nawet w SLX, ale czy to Ci potrzebne. Wątpię. I faktycznie jest to najtańsze co może być, więc lepiej to zmienić póki nowe. Dołożyć i kupić to co podałem, albo nawet coś lepszego o ile jest sens. Jednak myślę, że to Cię powinno zadowolić w 100%.

Z tego co znalazłem to różnica w cenie wyniosła by mnie 100zł (dla samych hamulców). Więc szczerze nie jest to jakiś dużo większy wydatek.

Więc, żeby zamknąć temat. Jakie tarcze jeśli zdecyduje się na M596, a jakie jeśli wybiorę M675? Zdecyduje, które wybrać jak już zbiorę całościowo ceny (razem z tarczami).

Zależy jakie masz tarcze.Jeśli masz tarcze szlifowane tylko z jednej strony, to jest sens wymieniac. Jeśli szlifowane z obu stron - to nie.

Tarcze szlifowane tylko z jednej strony nadają się wyłącznie pod klocki organiczne.

Nie wszystko musi być nudne i praktyczne. Z praktycznych względów to jest sens wymienić tarcze na szlifowane z obu stron i klocki na metaliczne, pompe i zacisk zostawic :)

Te ktore masz to najtansze hydrauliki z grupy Acera.Tanie, działają.

Dotknij jaka jest faktura tarczy. Nie chodzi mi o ten napis. Takie tarcze produkuje tylko shimano do najniższych grup, np rt-51 ma już inną fakturę.

A co to ma do rzeczy ? Tarcza to tarcza.

A że tarcze z klockami spiekanymi zużywają się szybciej ? No cóż zawsze sie coś zużywa , jeżeli nie klocek to tarcza .

Co nie zmienia faktu że prędzej użytkownik zmieni tarcze przez to że będzie chciał coś innego niż się ona zużyje .

Najtańsze tarcze shimano nie są szlifowane z jednej strony. Nie są idealnie gładkie, z klockami metalicznymi które są twardsze całość będzie piszczeć i gorzej hamować.

Ok, masz rację. Chciałem tylko zwrocić uwage, że kolega chce wymienić układ hamulcowy z poprawnego na lepszy. 

Skoro już wymieniać - to na lepsze i takie jakie shimano z sobie znanych powodów zaleca.

Na druciarstwo i tak znajdzie się czas.

• 4 miesiące temu...

Kupione jakis czas temu:

Shimano SLX BR-M675

2 x Shimano SLX SM-RT67M 180mm

Dzialaja bardzo dobrze.. nie ma porownania do innych posiadanych jak BR-M445 czy Hayes Stroker. Jak najbardziej polecam.

Temat do zamkniecia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...