albat Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, Planuje wymienić hamulce w nowo zakupionym rowerze. Aktualnie są Shimano M395 i tarcze SM-RT30-M 180mm (przód i tył). Podejrzewam, że jest to podstawowy model tej firmy, więc nie chce tego - chce coś lepszego. Czytając i przeglądając opinie to chyba pozostaje jedno wyjście Shimano SLX. No chyba, że ktoś ma inną propozycję. Ja na razie jestem przekonany na 75%, że to będą te. Tylko jakie tarcze do tego? Czy w ogóle jest sens rozważania tarcz innej firmy niż Shimano? Dodam, że muszą być na Center Lock'a, bo nie mam w najbliższych planach wymiany kół. Chciałbym zamknąć się w kwocie 800zł za całość, jednak każda niższa jest mile widziana (to jest absolutne maksimum). Jeżdżę raczej XC, AM, ale czasami zdarzają się ciekawsze zjady - jednak ze względu na prędkość nie można tego zaliczyć do DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Jest jakiś inny powód poza tym, że wydaje Ci się, że jest to podstawowy model Shimano? Jeżeli nie to wymiana jest bezsensowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albat Napisano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Nie za bardzo mogłem znaleźć jakieś konkretne informację. Jedyne co znalazłem na zagranicznych forach to, to że są to dobre hamulce i w swojej cenie/klasie bezkonkurencyjne. Jednak poza tą zbyt ogólną opinia nic więcej. Do tej pory jeżdżę na Hayes Stoker Ryde i jednak wołałbym coś zdecydowanie lepszego. Nie to, żeby mnie zawiodły kiedykolwiek bo tak nie było, ale przy niektórych zjazdach to ręka potrafi zaboleć od dłuższego ściskania. W przyszłości wolałbym tego uniknąć. A te Shimano jak i te Hayes'y są montowane raczej w rowerach średniej klasy. Więc stąd moje założenie (może błędne). To może zadam pytanie w inny sposób. Czy jest sens wymieniać hamulce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Jeździsz na Hayes Stoker Ryde, ale ręce Cię bolą od Shimano M395? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albat Napisano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Źle Jeżdze na Hayes'ach, a Shimano są w drugim/nowym rowerze - jeszcze nietestowane. Plan był taki, żeby zdemontować i sprzedać jako nowe. Stąd niejeżdżone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Teraz wszystko jasne. Myślę, że będziesz zadowolony Z Shimano BR-M596. Najpopularniejszy model i pochlebne opinie. Jeżeli jednak masz tyle kasy to faktycznie możesz zaszaleć nawet w SLX, ale czy to Ci potrzebne. Wątpię. I faktycznie jest to najtańsze co może być, więc lepiej to zmienić póki nowe. Dołożyć i kupić to co podałem, albo nawet coś lepszego o ile jest sens. Jednak myślę, że to Cię powinno zadowolić w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albat Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Z tego co znalazłem to różnica w cenie wyniosła by mnie 100zł (dla samych hamulców). Więc szczerze nie jest to jakiś dużo większy wydatek. Więc, żeby zamknąć temat. Jakie tarcze jeśli zdecyduje się na M596, a jakie jeśli wybiorę M675? Zdecyduje, które wybrać jak już zbiorę całościowo ceny (razem z tarczami). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Takie jakie ci sie podobają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albat Napisano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 no przyznam, ze jestem zielony w tym temacie wiec zadaniam pytanie poczatkujacego Czy np. tacze ktore sa tam orginalnie beda gorzej wspolpracowac niz dajmy na to tarcze smrt-64? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Zależy jakie masz tarcze.Jeśli masz tarcze szlifowane tylko z jednej strony, to jest sens wymieniac. Jeśli szlifowane z obu stron - to nie. Tarcze szlifowane tylko z jednej strony nadają się wyłącznie pod klocki organiczne. Nie wszystko musi być nudne i praktyczne. Z praktycznych względów to jest sens wymienić tarcze na szlifowane z obu stron i klocki na metaliczne, pompe i zacisk zostawic Te ktore masz to najtansze hydrauliki z grupy Acera.Tanie, działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 1 Marca 2014 Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Tarcze szlifowane tylko z jednej strony nadają się wyłącznie pod klocki organiczne. nie pisz głupot kolego , nie ma czegoś takiego jak tarcze pod klocki organiczne a napis "resin pad only " na niektorych tarczach shimano to czysty zabieg marketingowy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Dotknij jaka jest faktura tarczy. Nie chodzi mi o ten napis. Takie tarcze produkuje tylko shimano do najniższych grup, np rt-51 ma już inną fakturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 A co to ma do rzeczy ? Tarcza to tarcza. A że tarcze z klockami spiekanymi zużywają się szybciej ? No cóż zawsze sie coś zużywa , jeżeli nie klocek to tarcza . Co nie zmienia faktu że prędzej użytkownik zmieni tarcze przez to że będzie chciał coś innego niż się ona zużyje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Najtańsze tarcze shimano nie są szlifowane z jednej strony. Nie są idealnie gładkie, z klockami metalicznymi które są twardsze całość będzie piszczeć i gorzej hamować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Jakoś wiele osób używa tanich tarcz z metalikami i nikt nie marudzi. Zresztą sam tak używałem b.tanich tarcz shimano z metalami i nie zauważyłem żeby gorzej hamowały a piszczenie to normalne przy niektórych metalikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2014 Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 Ok, masz rację. Chciałem tylko zwrocić uwage, że kolega chce wymienić układ hamulcowy z poprawnego na lepszy. Skoro już wymieniać - to na lepsze i takie jakie shimano z sobie znanych powodów zaleca. Na druciarstwo i tak znajdzie się czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albat Napisano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Kupione jakis czas temu: Shimano SLX BR-M675 2 x Shimano SLX SM-RT67M 180mm Dzialaja bardzo dobrze.. nie ma porownania do innych posiadanych jak BR-M445 czy Hayes Stroker. Jak najbardziej polecam. Temat do zamkniecia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.