Skocz do zawartości

[amortyzator] Do kross hexagon V3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Chciałbym zmienić amortyzator przedni w moim Krossie Hexagonie V3(2009) ponieważ tego oryginalnego nie można nazwać amortyzatorem...

I tu nasuwam pytanie jaki amorek byście mi polecili ? Rower mi służy do jazdy głównie szosowej i czasami się zdarzy jeździć drogami polnymi ale to rzadko.

Z góry dzięki za propozycje.

Napisano

Bzdury! Opłaca się. Możesz kupić, albo SR Suntour XCR (około 270 zł), albo Raidon (około 400 zł)  z tych tańszych. Poza tym nie podałeś czego oczekujesz, jaką masz kwotę na to i jaki skok ma być amortyzatora. Nic, opisz czego chcesz, a szczególnie jaką kwotę możesz na to przeznaczyć. Ma być to amortyzator z piwotami, czy nie, albo nie musi być?

Napisano
Bzdury! Opłaca się.

Uzasadnij.

Hexagon v3 (899) + suntour xcr (270) = 1170zł. Za tą kwotę masz 5 letni rower na używanym napędzie z dolnej półki (pewnie już na wykończeniu), precyzja zmiany przełożeń raczej nie jest satysfakcjonująca mimo dobrego ustawienia. Mam w starym rowerze (kupiony chyba 2007) napęd tourney na klamkosyfach dokładnie tych samych co kolega (ef50) i nie jestem zbytnio zadowolony. Aktualnie za tą kwotę masz kandsa 1300 na alivio lub rometa ramblera z rock shoxem.

EDIT: @MokryxD ma już dużo lepszy pomysł. Przynajmniej nie wymaga dużej inwestycji.

Napisano

Tylko, że autor tematu już ma ten rower i wyda tylko 250-270 zł, a nie tysiąc dwieście! Poza tym XCR to jest właśnie poziom tego roweru, a rower sam w sobie nie jest zły, a nawet całkiem solidny. To nie był czasy gdzie za podstawowy rower trzeba było płacić minimum 1400 zł jak teraz. Jeżeli dbał o rower to nic nie powinno się sypać. Nawet gdyby miał wszystko wymieniać w Twojej czarnej wizji to bardziej opłaca się wymienić to w KROSS'ie, którego posiada, bo te rowery co podałeś to jest to samo co posiada z innym logotypem. W dodatku wcale nie koniecznie na lepszym osprzęcie.

precyzja zmiany przełożeń raczej nie jest satysfakcjonująca mimo dobrego ustawienia. Mam w starym rowerze (kupiony chyba 2007) napęd tourney na klamkosyfach dokładnie tych samych co kolega (ef50) i nie jestem zbytnio zadowolony

Po tylu latach się przerzutkę wymienia. To jest rzecz eksploatacyjna i się zużywa. Ja mam klamkomanetki ST-EF50 z 2010 i działają precyzyjnie bez żadnych zastrzeżeń, więc nie wiem co Ty robiłeś ze swoimi, że masz z nimi problem.

Napisano

Właśnie ja nie chce kupować nowego roweru tylko chce wymienić ten przedni amortyzator ponieważ zeszłego lata zmieniałem napęd itd. rower jest jak dla mnie w bdb stanie. I tak cenowo to najlepiej do jakiś 3 stówek.

Napisano

No dobra, może trochę przesadzam, bo nawet w czarnym scenariuszu to w sumie nie trzebaby wymieniać napędu na full alivio (pewnie ponad 4 stówki), tak jak zakładałem (zboczenie na punkcie znaczków), tylko starczyłaby jakaś korba suntoura, kaseta i łańcuch, ewentualnie przerzutka acera, a ef50 może i by sobie poradziły (co dałoby może coś koło 250zł). Co do moich zarzutów do nich to denerwuje mnie luz góra-dół na klamce, a faktycznie przyznaję, że w problemach z biegami może i winą jest przerzutka a nie tak jak mówiłem manetka. Ok, puściłem trochę wodze fantazji z tym nowym rowerem, bo faktycznie robiąc po kosztach, 250 napęd + 270 amorek daje coś ponad 5 stówek a nie jak nowy rower 1200.

EDIT: No ok, czyli jak masz nowy napęd to sam zdecyduj, czy chcesz amorek nowy czy używany, a może sztywny widelec. Pozdro :)

Napisano
Właśnie ja nie chce kupować nowego roweru tylko chce wymienić ten przedni amortyzator ponieważ zeszłego lata zmieniałem napęd itd. rower jest jak dla mnie w bdb stanie. I tak cenowo to najlepiej do jakiś 3 stówek.

To ja już nie widzę żadnej innej opcji jak XCR. Kup pan i będziesz pan zadowolony :D Podejrzewam z resztą, że jesteś lekki, a w takim wypadku to SR Suntour XCR jak najbardziej. Tylko się nie wkop z rocznikiem i musi mieć blokadę przynajmniej LO, żebyś miał tłumienie olejowe. Chyba w jakimś roczniku nie wszystkie to miały. Kupuj tylko rocznik 2011, albo nowszy. Na allegro masz miszmasz z amortyzatorami, więc musisz dzwonić i się dowiadywać konkretnie co sprzedają. Najlepiej proś o prawdziwe zdjęcia produktu i potem na forum, bo niektórzy sprzedawcy nawet nie wiedzą co mają.

luz góra-dół na klamce, a faktycznie przyznaję, że w problemach z biegami może i winą jest przerzutka a nie tak jak mówiłem manetka.

Na pewno przerzutka, luz lekki na klamce ma być i to jest sprawa naturalna normalna i nie ma się czym martwić. Smaruj okresowo sworzeń, który tam jest. Raz na pół roku wystarczy.

Napisano

Jednak lepszym wyborem dla mnie patrząc po jakich trasach jeżdzę to amorek i wolałbym nowy bo z używanym to nie wiadomo co kto przyśle ;p   

znalazłem taki 

http://allegro.pl/suntour-xcr-lo-amortyzator-26-disc-v-brake-blokada-i3933004968.html
Napisano

To jest rocznik 2011, czyli będzie dobry o ile to co na zdjęciach pokrywa się z rzeczywistością i jeżeli pasuje Ci kolor czerwony. Od razu możesz dorobić sobie uszczelki to może podziała dłużej amortyzator i lepiej, oraz można też wyciągnąć z niego elastomer i zalać olejem. To go usprawni.

Napisano

Tak, ale dowiedz się, czy to co na zdjęciach jest dokładnie przedmiotem sprzedawanym. Czarny też by pasował. Może nawet i bardziej. Podejrzewam, że dotychczas miałeś czarny i jeżeli Ci pasował to pozostań przy tym. Chyba, że chcesz świadomie zmienić na czerwony.

Napisano

Napięcie wstępne sprężyny jest nawet w XCT i jest to te pokrętło/pokrętła u góry. Może inaczej, jest z Reboundem ;) Na stronce nie ma, ale na telefon czy GG się dogadujesz i jest ok. Zamawiałem tak Epicona i zero problemów.

Napisano

Teraz raczej się już nie dogada o tej godzinie o ile to oferta dnia. Jednak jeżeli chce ten kolor to faktycznie okazja i warto. Zawsze można napisać dzisiaj to może sprzedadzą po promocji też jutro, bo w końcu napisał w dniu promocji. Zawsze jeżeli by chcieli oszukać i powiedzieć, że sprzedadzą Ci za cenę z ich strony możesz w ciągu 10 dni odstąpić od umowy w zakupach przez internet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...