Skocz do zawartości

[obręcz] czy prostować , ew. gdzie Wawa - okolice

RafalxM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

podpowiedzcie proszę czy jest szansa prostować takie wgniecenie na obręczy jak na fotce ,

jeśli tak to gdzie najlepiej w Warszawie / okolicach Otwocka ? - chodzi mi o punkty gdzie mieliście pozytywne doświadczenia,

ewentualny namiar w tych okolicach na kogoś kto dobrze zaplecie koło też mile widziany , bo jeśli się nie da to chciałbym przełożyć na inną obręcz całą resztę

foto:

res_P1070321.JPG

• Mod Team
Napisano

Możesz spróbować samemu w imadło wkręcić i powoli ściskać, wkładając w środek coś na styk psującego do kształtu obręczy, bo wydaje sie to być wypukłe. Ogólnie przy prostowaniu może pęknąć jak to aluminium.

Napisano

bardziej chodzi mi o rzemieślnika który będzie mógł się podjąć tego i potem wycentruje koło, bo ostatecznie i tak 'trzebaby' 

nie wiem jakie techniki stosuje się przy obręczach i takich wgnieceniach, może się podgrzewa fachowo czy cuś ...;)

samemu to mam świadomość, że mogę zepsuć, ale to zawsze zdążę zrobić :D

Napisano

ja się nie upieram , po prostu szukam/pytam , mam drugą obręcz  stąd też dodatkowo pytanie o zaplatanie ;)

dodatkowo - czy praktykuje się w takich przypadkach zmianę samej obręczy pozostawiając na piaście stare szprychy?

wolę spytać niż robić sobie fizyczne wycieczki po okolicznych miejscówkach i tracić czas na wywody filozoficzne ;)

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja obrecz swego czasu wyprostowalem, ale przy pomopwaniu pekla w tym miejscu wszytko dobrze tylko pasuje to podgrzac palnikiem

Mogę Ci to zrobić powiedzmy za 10 zł. Używam dedykowanego klucza do prostowania obręczy: http://morningstartools.com/Pages/RimRench.aspx

To, co na zdjęciu tylko w nowszej, lepszej wersji. Co ciekawe autor tego klucza, z którym miałem okazję rozmawiać, wysadził się w powietrze. Podobno oprócz zamiłowania do MTB, był również fanem pirotechniki.

jest jakis klucz ktorego nie masz ? :)

Napisano

bardzo fajny klucz! zawsze robiłem to kluczem nastawnym.

PUNKXTR nie wiesz czy gdzieś jeszcze mozna taki nabyć? ewentualnie masz moze mozliwość dorobić taki klucz? ;)

Napisano

vitesse, niestety kilku kluczy jeszcze mi brakuje do pełni szczęścia ;-)

dawid, ja swój klucz kupowałem w USA. Niestety jego autor wysadził się w powietrze i z dalszych zakupów nici. Niestety nie mam go jak dorobić. Być może warto poszukać na ebay. Z klucza korzystałem 3 czy 4 razy i finalny efekt był zawsze świetny. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...