Skocz do zawartości

[trening] core stability

adhed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Tak się zastanawiam czy nie zacząć ćwiczyć jakimś zestawem do "core stability", bo coraz częściej się o tym słyszy, że jest to bardzo przydatne. Przez całą zimę ćwiczyłem na siłowni i nadal ćwicze, ale standardowe FBW, bez żadnych ukierunkowanych ćwiczeń na rower czy inne dyscypliny, tylko typowy siłowy trening na wzrost i wzmocnienie mięśni. 

Mimo tej siłowni nadal czuję ból w plecach na dłuższych podjazdach, lekki, ale jak będą to naprawdę długie podjazdy, to myślę, że będzie jak rok temu, a chciałem się właśnie wzmocnić przed tym wyścigiem na Śnieżkę, a tam pierwsze co mi wysiadało to właśnie plecy (ale też pewnie przez złe ustawienie siodła). 

Także macie jakieś gotowe zestawy do ćwiczeń stabilizujących? Dają one jakieś rezultaty i jak wplatacie to w treningi - tzn. ile razy w tygodniu, po rowerze, czy w wolne dni itp?

Napisano

Mam zlecone takie ćwiczenia przez fizjoterapeutę, w związku ze stałymi dolegliwościami w odcinku dolnym kręgosłupa. Sugestia była żebym wykonywał je codziennie.

1. Leżąc na plecach nogi podniesione do góry, uda prostopadle do podłoża, podudzia pod kątem 90 stopni w stosunku do ud/równolegle do podłoża; wyprost nóg pojedyńczo prawie do zetknięcia z podłożem, dłonie na brzuchu by kontrolować napięcie;

2. Podpór na hantlach na wyprostowanych ramionach, stopy w lekkim rozkroku, przeniesienie ciężaru na jedną rękę, zginanie drugiego ramienia ciągnąć hantel do góry; cały czas utrzymywanie napięcia w rejonie brzucha

3. Pozycja jak powyżej, jednak podparcie łokciami na dużej piłce, wypychanie jej do przodu i ściąganie; podobne ćwiczenie można wkonać na rolce z dwoma uchwytami, zależnie od własnej siły

4. Leżąc na brzuchu podnoszenie do góry równocześnie przeciwległej ręki i nogi.

Wykonanie tego zestawu to kilkanaście minut więc znalezienie na to czasu codziennie nie powinno stanowić problemu. 

Na siłowni jestem co drugi dzień, staram się wykonać ten zestaw za każdym razem.

Napisano

Same ćwiczenia siłowe nic nie pomagają na mięśnie głębokie, które są niewidoczne, więc bez sensu dla bywalców siłowni ;). Ale trenujący obciążenia funkcjonalne, kalistenikę czy street workout muszą mieć silne mięśnie głębokie (czyli core), bo inaczej nie zrobią swoich ćwiczeń.

Na rowerze sztywny korpus to lepsze przenoszenie napędu i właśnie brak bólu pleców przy siłowej jeździe.

http://www.bieganie.pl/?cat=2&id=1457&show=1

Tu jest dość dobry zestaw.

Napisano

Jako zamiennik czego? Przecież ćwiczenia core nie wymagają sprzętu.

Piłka tu jest używana jako ułatwienie - dla kalek które nie potrafią zrobić normalnego ćwiczenia. No może nie kalek, ale mało sprawnych ludzi, bo jednak ćwiczenia core stability są zaskakująco trudne na początku. Jak jesteś w stanie zrobić ćwiczenie bez pomocy piłki, to piłka ci nic nie da.

Piłkę możesz sobie podłożyć pod tyłek jak na przykład pracujesz przy kompie - to jest świetny sposób na mięśnie głębokie, bo muszą stabilizować korpus w czasie siedzenia.

Bo jak się siedzi na krześle to one w ogóle nie pracują, i to jest główna przyczyna późniejszych bólów krzyża przy obciążeniu.

Napisano

Pilka szwajcarska jest super i kazdemu ja polecam, jedynie zestaw cwiczen tutaj zaproponowany(kfd z yt) to jednak przypal i pewnie dlatego klosiu zjechal temat ;)

Z taka pilka mozna robic bardziej wymagajace cwiczenia, obczaj youtube i kolarzy

Oprocz tego polecam jeszcze kolko do brzuszkow, polpilke(niestety droga sprawa) oraz porecze i drazek.

Mozna tez temat ogarnac za pomoca tasm typu TRX,

Ogolnie jakiekolwiek cwiczenia, ktore wplyta na stabilizacje sa bezcenne z punktu widzenia kolarstwa, tak jak klosiu wspolmnia, mocny korpus to lepsze przeniesienie mocy, wieksza wytrzymalosc, lepsze panowanie nad rowerem, lepsza technika itp Same korzysci. W zasadzie jest to obecnie bezwgledny wymog, jezeli podchodzi sie powaznie do sprawy. 

Napisano

Masz rację, ja nie potępiam tej piłki, tylko ćwiczenia. Taką piłkę mam - siedzę na niej przed kompem właśnie :). Fajnie to działa na stabilizację korpusu, cały czas trzeba to kontrolować, a nie uwalić się w fotelu i leżeć :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...