pajomcek001 Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Witam W moim mieście, aby dojechać do centrum muszę przebić się przez dzielnicę obszczymurków, którym za ciężko jest odnieść butelkę do sklepu, więc ulica jest jednym wysypiskiem potłuczonego szkła. Nie zawsze uda mi się wszystko ominąć. Pomyślałem więc o zastosowaniu opaski antyprzebiciowej Zefala, widziałem filmik, wygląda toto skutecznie. Jednocześnie przeczytałem, że zdarza się, że opaska przecina dętki na swojej krawędzi. Dlatego chciałem zapytać w jaki sposób dobrać szerokość tej opaski, żeby nie mieć przykrych niespodzianek? Opona to 1,5" lub 1,25", jeszcze nie zdecydowałem jaką kupię.
seraph Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Skoro nadal nie kupiłeś opon to nie lepiej kupić takie od razu z wkładką? Może wyjść nawet taniej, a Twój dylemat zniknie.
Szklankakoli Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Masz 28" obręcze ? Do 28" były dwie szerokości, ja do swoich opon 1.40 wybrałem szerszą i nie żałuję. Do 26" z tego co pamiętam był tylko jeden rodzaj. Co do cięcia dętek - do tej pory nie udało mi się tego dokonać. Opaska jest na bokach fazowana. Może ktoś odwrotnie założył ?
Szklankakoli Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Co do cięcia dętek - do tej pory nie udało mi się tego dokonać. Jak się czegoś bardzo chce, to można ! Udało się przeciąć dętkę : Zrobiłem za dużą przerwę (w instrukcji jest zalecane 2cm) Może warto by było zakleić taśmą izolacyjną brzegi taśmy, ale na razie stanęło na tym, że wyjąłem ją z opony. Przecięcie jest w jedneym miejscu, ale widać że za moment puściła by i druga strona. Możliwe że źle założyłem, ale na razie nie polecam tego rozwiązania.
fw66 Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Czemu na służyć ten odstęp między końcami? Ja bym spasował na styk i nakleił taśmę na łączeniu. Z moim szczęściem, opona przebijałaby się właśnie w tym pustym miejscu
Szklankakoli Napisano 16 Marca 2014 Napisano 16 Marca 2014 Podejrzewam, że może chodzić o rozciągnięcie się taśmy z czasem. Myślałem, żeby ją zabezpieczyć taśmą izolacyjną ... ale chrzanić to, może kiedyś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.