Gizmo21 Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Nie wiem czy dobrze zatytułowałem wątek. Chodzi mi o to, że nie trzyma się w piaście gumowa uszczelka, jest luźna, przez co widać łożysko, wiadomo, że podczas jazdy to wszystko szybko będzie się brudzić, ale w sumie to nic, bo przecież mogą wylecieć kulki. W rowerze przez rok ta uszczelka była przyklejona taśmą klejącą i jakoś to się trzymało, teraz rozebrałem rower, wyczyściłem i myslę co z tym zrobić. Są jakieś możliwości? W serwisie dowiedziałem się, że takiej uszczelki już nie dostanę nigdzie, a nie ma też żanej innej opcji, jak można by ją zastąpić. To jest dość stary rower, w przedniej piaście uszczelki są dokręcone, więc się trzymają, w tylnej, niestety jest problem. Czy jedyne wyjscie to wymiana, tylko czego? Całej piasty?
Mod Team Puklus Napisano 26 Lutego 2014 Mod Team Napisano 26 Lutego 2014 A nie wpadło ci do głowy dać zdjęcie, napisać co to za piasta i guma ?
Gizmo21 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Ok, no nie pomyślałem Nie wiem dokładnie co to za piasta, jest na niej napisane X-large Hub. Odnośnie uszczelki, to chodzi mi o to czarne na zdjęciu, wchodzące w piastę. Nie mam jednej takiej uszczelki w tylnym kole (na zdjęciu jest akurat przednie), dotychczas kombinowałem z taśmą klejącą i tak przejeździł ten rok. Odnośnie jeszcze piast, bo nie chcę zakładać nowego tematu. W tylnym wyciągnąłem ośkę, wyczyściłem tam wszystko, kulki, łożysko itd., tylko teraz mam problem ze złożeniem tego do kupy. Chyba błędem było, że ściągnałem śruby z ośki od strony napędowej (z drugiej zostawiłem nie ruszone), a nie przeciwnej, tak prawdę mówiąc to teraz nie wiem sam jak to zrobiłem, że je ściągnąłem w ogóle W każdym razie mam teraz problem, by je wkręcić, dochodzą do pewnego momentu i dalej kluczem nie da się już dokręcić, a jest jeszcze trochę luzu. Co można w takim przypadku zrobić?
Mod Team Puklus Napisano 26 Lutego 2014 Mod Team Napisano 26 Lutego 2014 http://allegro.pl/oslona-gumowa-centerlock-shimano-nowa-i4011440633.html nie wiem jakiej to tam masz średnicy ale może to by dopasował, http://allegro.pl/uszczelka-przeciwkurzowa-piasty-shimano-m600-m580-i4011097026.html napisz do sprzedawców, może dopasuje. Najpierw porządnie zmierz swoją gumę.
Gizmo21 Napisano 26 Lutego 2014 Autor Napisano 26 Lutego 2014 Jak zmierzyłem, to dolna średnica to 3cm, natomiast góry otwór ma 1,7cm, tylko, że nie jest okrągły a sześcienny.
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2014 Mod Team Napisano 27 Lutego 2014 No to szukaj aż znajdziesz, bo to nietypowa piasta.
redbull1 Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 może silikon ? ja dałbym tam duża ilość smaru i tak jeździł jak nic nie poradzisz ,
tobo Napisano 27 Lutego 2014 Napisano 27 Lutego 2014 Jak zmierzyłem, to dolna średnica to 3cm, natomiast góry otwór ma 1,7cm, tylko, że nie jest okrągły a sześcienny. Jest sześcienny ponieważ musi pasować pod nakrętkę którą masz, nakrętkę można wymienić na taką która ma podejście tylko do klucza płaskiego, wtedy jest ona spłaszczona jedynie w dwóch miejscach. Gdybam że takie nakrętki ma każdy serwis rowerowy, zostają one z rozbiórek piast, ich serwisu czy z gotowych zestawów "reanimacyjnych", na które składa sie cały zestaw osi z jej osprzętem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.