Skocz do zawartości

[rower] Northtec Gravity 27,5 DR – rocznik 2013 czy 2014?

Figiel2003

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Qurwa, te wszystkie tabelki i przeliczniki można sobie w dupę wsadzić, różni producenci robią ramy o różnej długości, sam rozmiar 17", 18" 19" itd., niewiele znaczy .

Dzwoniłem do sklepu i jednak na mój wzrost a przede wszystkim ze względu na długość moich nóg (odległość od podłoża do krocza to u mnie 80 cm) doradzili mi ramę 20" i polecili 18". I taki zamówiłem. Tym bardziej, że w opisie roweru jest podane:

"Wymiary dla rozmiaru 18":

- minimalna odległość od pedału do siodła w najniższym położeniu - 71cm

- wysokość od podłoża do górnej rury ramy - 78cm

Napisano

Wymiary dla rozmiaru 18": wysokość od podłoża do górnej rury ramy - 78cm

Ja mierząc nogi do krocza mam 80 cm. Gdybym kupił większą ramę to bym sobie poobijał klejnoty. Czy dobrze rozumuję?

Napisano

Pewnie byś sobie nie poobijał, w rowerach crossowych czy szosowych nikt nie ma tak nisko przekroku i niczego sobie nie obija.

Napisano

Jak patrzę na specyfikacje innych rowerów np. roweru górskiego Arkus Trend 260 2013 to podają przy ramie 20" :

Wymiary dla rozmiaru 20":
- minimalna odległość od pedału do siodła w najniższym położeniu - 76cm
- wysokość od podłoża do górnej rury ramy - 77cm

A przy moim dla rozmaiaru 18":

- minimalna odległość od pedału do siodła w najniższym położeniu - 71cm
- wysokość od podłoża do górnej rury ramy - 78cm

Jak widać rama ramie nierówna.

Napisano

Szczerze pisząc, to nie jest mój problem, nie wiadomo czy czy ten Romet w którymkolwiek z rozmiarów jest dla ciebie optymalny, ale taką mamy teraz "nową świecką tradycję" kupowanie bez przymiarki :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...