Skocz do zawartości

[Dział]Forum grawitacyjne

Marc1n

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam drobne spostrzeżenia na temat otworzenia nowego działu...

Jako że jestem bikerem można to nazwać grawitacyjnym, od razu zainteresowałem sie tym podforum na naszym forum(powtórzenie wyszło :P). Wchodzę tam i....nie wiem sam czy się śmiać, czy płakać. Autentycznie i bez urazy, ale tematy mógłbym nazwać (przepraszam za wyrażenie) tematami z dupy :glare:

np. "Wasze Opinie na Temat CzęŚci

Tu mozna gadac o nowych i wyśmiganych częściach na rynku :)" :)

super zoogólnikowany temat, w którym nie wiadomo o czym pisać, a może jego celem, jest zrobienia w jednym topicu całej sprzętowni? Jak tak, to może w ten sposób powstanie najdłuższy temat w historii Polskiego internetu.

W związku z tym, mam kilka propozycji:

- Zrobienie conajmniej kilki działów. Nie musza być tak gęstę i sprecyzowane jak: Hamulce oddzialnie, Amortyzacja odddzielnie...wystarczy aby na początku były z 3: Warsztat(sprzęt, problemy z nim związane i dylematy kupna tego i owego), Jazda/Ubiór(o tym jak co robić na rowerze, porady dotyczące techniki, oraz kupna ochraniaczy, butów, jersayów itd.), oraz ostatni, czyli Pogaduchy(w nim gadanie na temat filmów, wyczynów znanych ludzi, oraz innego Offtopici z kategori EXTREMA). Taki podział nadał by więcej przejrzystości.

- Nad topicami przydało by sie przykleić temat o podziale dyscyplin rowerowych i najważniejszych pojęć, ponieważ nieznajomość i nieumiejętność rozróżnienia Dualu od Dirtu, lub też chęć kupna przez kogoś Streetowego roweru, co na końcu okazało się chęcią kupna roweru miejskiego, powoduje duże zamieszanie i stratę czasami nerwów.

- Z powodu, że obecnie 2/5 tematów zakładanych na forum jest o właśnie extremalnych odmianach kolarstwa i sprzęcie do tego, sądzę, że przydało by się przydzielenie do nowego działu osobnego moderatora, rób nawet moderatorów. Lepiej jest obeznanemu w temacie stróżowi kontrolować dział, a jeżeli komuś kto mało o tym wie(nie podważam umiejętności naszych modów/adminów - i tak panowie i panie(a raczej pani jedna, bo Ecia :D ) odwalacie kupę dobrej roboty i dlatego to forum ma jeszcze względny porządek). A tematy zaraz zaczną powstawać, bo wg. mnie, było by przejrzyściej, ażeby temat o nowej ramie do np. streetu był zakładany w "Forum Grawitacyjnym", aniżeli na ogólnym - będzie ciężko to skontrolować :glare:

Napisano

Lepiej jest obeznanemu w temacie stróżowi kontrolować dział

Moderatorzy głównie poprawiają nazwy tematów, przenoszą je do właściwych działów itp, nie wydaje mi się, aby znajomość "tematu" miała w tym wypadku znaczenie - tzn. uważam, że dodatkowi moderatorzy przydzieleni specjalnie do danego działu są poprostu niepotrzebni. Podobne zdanie mam o kolejnych, osobnych forach - IMO jedno " forum grawitacyjne" spokojnie wystarczy. Działów jest już tak dużo, że forum powoli robi się nieczytelne, dodatkowe spowodują tylko zamęt...

• Mod Team
Napisano

- Z powodu, że obecnie 2/5 tematów zakładanych na forum jest o właśnie extremalnych odmianach kolarstwa i sprzęcie do tego, sądzę, że przydało by się przydzielenie do nowego działu osobnego moderatora, rób nawet moderatorów. Lepiej jest obeznanemu w temacie stróżowi kontrolować dział, a jeżeli komuś kto mało o tym wie(nie podważam umiejętności naszych modów/adminów - i tak panowie i panie(a raczej pani jedna, bo Ecia :( ) odwalacie kupę dobrej roboty i dlatego to forum ma jeszcze względny porządek). A tematy zaraz zaczną powstawać, bo wg. mnie, było by przejrzyściej, ażeby temat o nowej ramie do np. streetu był zakładany w "Forum Grawitacyjnym", aniżeli na ogólnym - będzie ciężko to skontrolować :glare:

Cóż za wyliczenie :P nie bój żaby -żaba w wodzie nie ubodzie, gwarantuje ci że każdy z obsługi forum potrafi rozpoznać rame od DJ/FR/DH, a i napinacza nie wrzuci do forum szosowego :wink: Z biegiem czasu będziemy transportować odpowiednie tematy do nowo powstałych działów - co zresztą robimy cały czas :]

Napisano

Mi nie chodizło o modów i adminów, ale userów...mieszanie pojęć jest nagminne, szczególnie w sferze "grawitacji". A te 2/5, to tak na oko, ale naprawdę jest tego trochę ;)

Chodź akurat, te 3 poddziały w grawitacyjnym można byłoby zrobić, ale to jest też IMHO i nic więcej. Było by wtedy przejrzyściej.(Od wczoraj 23 tematy i już mamy powoli niezły zamęt, bo każdy z innej beczki)

Tak wogóle...Te podfora, to mają być do tylko pogaduch, czy działać jak normalne forum, czyli pytanie o sprzęt itd? Bo wczoraj swego czasu były same teamty "pogaduchowe"...

Jeszcze jedno...jako, że każdego z nas forumowiczów, pasjonuje w rowerach co innego, dlatego każdy przejmuję się swoim. Dlatego np. Was skrzynia i Lookas 46 kręcą leciutkie rowerki i ważny jest dział "Mania lekkości", a np. mnie to o czym mówi "Forum grawitacyjne", więc nie dziwcie się, że się tym przejmuje ;)

• Root Admin
Napisano

trzeba bylo wczesniej się wypowiedzieć. ludzie krytykowali, ze nie ma takich for. zrobilem.. to teraz znalazl sie taki, co krytykuje. Przekonaj ludzi, zeby pisali madrze.

Napisano

No ja bym do końca tego krytyką nie nazwał...ja poprostu proponuje poprawki(ulepszenia) i tyle.

Przekonaj ludzi, zeby pisali madrze.
- a co to niby ma znaczyć? :) Indywidualne pouczenia mam stosować, czy zbiorowe opieprzanie(za przeproszeniem)? Zresztą, przekonać sie praktycznie nie da, sami muszą nabrać rozumu. A ja chciałem tylko podać przykłady, co jeszcze można zmienić, a tutaj "to teraz znalazl sie taki, co krytykuje" :)
Napisano

jak cos jest do wszystkiego to jest do ......

masz specjalne forum dla odchudzajacych rowery i jesli cos cie naprawde interesuje to pojdziesz tam

tak samo jest z forum o bardziej hardcore'owej odmiane rowerowania

co prawda na tamtym forum roznie bywa ale i tak jest sporo lepiej niz bylo kiedys

nie marudz tylko szukaj tego co potrzebujesz a znajdziesz :)

[uzyszkodnik obytrzech forum :)]

Napisano
Moderatorzy głównie poprawiają nazwy tematów, przenoszą je do właściwych działów itp, nie wydaje mi się, aby znajomość "tematu" miała w tym wypadku znaczenie - tzn. uważam, że dodatkowi moderatorzy przydzieleni specjalnie do danego działu są poprostu niepotrzebni. Podobne zdanie mam o kolejnych, osobnych forach - IMO jedno " forum grawitacyjne" spokojnie wystarczy. Działów jest już tak dużo, że forum powoli robi się nieczytelne, dodatkowe spowodują tylko zamęt...

Wedlug mnie zamęt jest teraz i też długo się zastanawiłem co tam pisać i widze, że to jest takie "rowerowe forum na max." dla grawitacji. Ja proponuje taki podział (to tylko mała uwaga, sugestia i niczego nie wymagam) :

1. Wyścigi, maratony, zawody...

a) Imprezy rowerowe

2. Forum XC:

a) Rowerowe forum na max! (pogadanki związane z rowerami, ale niczego szczególnego nie wnoszące, np. "na czym jeździcie, nowe hopki, filmiki etc.")

:) Rowery/ramy

c) Amortyzacja przód/tył

d) Napęd

e) Koła

f) Hamulce

g) Pozostały sprzęt

h) Akcesoria

i) Odzież rowerowa

j) Forum rowerowe dla niezarejestrowanych

3. Forum grawitacyjne:

a) Rowerowe forum na max! (pogadanki związane z rowerami, ale niczego szczególnego nie wnoszące, np. "na czym jeździcie, nowe hopki, filmiki etc.")

:D Rowery/ramy

c) Amortyzacja przód/tył

d) Napęd

e) Koła

f) Hamulce

g) Pozostały sprzęt

h) Akcesoria

i) Odzież rowerowa

4. Forum szosowe:

:P Rowery/ramy

c) Amortyzacja przód/tył

d) Napęd

e) Koła

f) Hamulce

g) Pozostały sprzęt

h) Akcesoria

i) Odzież rowerowa

k) Mania lekkości

5. Half- offtopic:

a) Dzwony, wypadki, hardcore!

:P Trening i zdrowie

c) Wycieczki rowerowe

d) Kluby rowerowe

e) Galeria

6. Giełda:

a) Sprzedam...

B) Kupię

c) Inne

d) Sklepy rowerowe

7. Testy sprzętu:

a) Napęd

B) Amortyzacja przód/tył

c) Rowery/ramy

d) Koła

e) Hamulce

f) Sprzęt

g) Akcesoria

h) Odzież rowerowa

8. Z innej beki:

a) NIERowerowe forum na max!

B) Koncert życzeń/ Słowa kreatywnej krytyki

c) Technical suport

9. Regulamin/Kontakt/Reklama:

a) Regulamin/Kontakt/Linki

Dodatkowo nowi użytkownicy powinni dostawać PW z adresami do obeznania (słownik rowerowy) i dodatkowo zasady pisania, bo serio trudno na nie trafić. Według mnie byłby wtedy porządek ale gorzej z uporządkownaiem starych tematów. Jakby co to mógłbym pomóc. Pzdr!

Napisano

kordzio przebrnąć przez to to nie lada atrakcje...

Z jednej strony nie głupie - jeździsz XC - siedzisz na forum XC, a nie przedzierasz się przez dziesiątki tematów o dragstarach.

Z drugiej - kolejne zamieszanie na forum...

Napisano

Wiesz, głównie chodzi o to, że by było dużo roboty z posprzątaniem starych tematów, jednak z drugiej strony byłby to powód do lekkich porządków- usunąć to co zbędne i niepotrzebne.

Ja nie nawidze tematów typu: "[rower] potrzebuje pomocy" albo "[rower] jaki to model", bo niby jest zgodnie z zasadami, ale nie do końca, bo nic to nie daje. Przecież do określania czego ma dotyczyć ogólnikowo (rama etc.) służy odpowiedni dział. Poprostu mi się nie chce przeszukiwac milionów topiców nie wiadomo o czym, a co najważniejsze niech się ludzie do zasad stosują i to dokładnie. Wysyłać im na początku, nawet na maila w potwierdzenieu (na początku) link do zasad i napisac ze jak się nie stosują to odrazu ostrzeżenie. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...