Skocz do zawartości

[rama] bóle rąk podczas jazdy

sqn3k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedawno kupilem sobie rowerek o rozmiarze ramy 19'' :rolleyes: Jezdze juz na nim jakies 2tyg i po jakis 60km jazdy starsznie mnie bola rece, a przede wszystkim lokcie :029: Nie wiem czy tak ma byc? czy mam za duza rame? czy moze zle ustawione siedzenie badz za nisko kierownica... Dodam ze mam 182cm wzrostu

W prawidłowo ustawionym rowerze nic nie ma prawa Ciebie boleć, nawet po 100km.

Masz w tym rowerze zamontowane rogi? Mogą pomóc, zmiana pozycji dłoni na kierze, powoduje równocześnie trochę inne ułożenie stawów łokciowych. Bóle w łokciach mogą być spowodawane przez za nisko ustawioną kierownicę, wtedy większość ciężaru rowerzysty opiera się na rękach. Spróbuj może pomanewrować ustawieniami kierownicy i siodła. Jeśli nie dasz rady podnieść wyżej kiery, to może zamontuj mostek o większym wzniosie? Wtedy kiera będzie wyżej. Jaką masz kierownicę: prostą? Giętą? Byś mógł mieć ją wyżej, lepsza będzie gięta. Poczytaj sobie temat [mostek] jaką długość powinien mieć?, tam było popisane trochę o ustawieniach. Może pomoże?

Tak jak napisano poprzednio - zwróć uwagę czy ręce w łokciach masz "sztywne" czy "luźne".

Ważne jest aby nie być za bardzo spiętym na rowerze - należy amortyzować nierówności.

Czy podobne dolegliwości miałeś po jeździe na innych rowerach ??

Czy masz w rowerze amortyzator ??

• Mod Team

Witam,

niedawno kupilem sobie rowerek o rozmiarze ramy 19'' :rolleyes: Jezdze juz na nim jakies 2tyg i po jakis 60km jazdy starsznie mnie bola rece, a przede wszystkim lokcie :029: Nie wiem czy tak ma byc? czy mam za duza rame? czy moze zle ustawione siedzenie badz za nisko kierownica... Dodam ze mam 182cm wzrostu

Spróbuj ew. odwrócić mostek, albo zmień na mostek o innym kącie. To powinno pomóc.

Wstaw zdj. swojego nowego bike-a z ustawioną wys. siodła i kiery (tak jak jeździsz). Popatrzę i ocenię.

A czy ten problem nadal Cię dręczy?

• 2 tygodnie później...

Podepnę się pod temat. Oprócz bólu nadgarstków, pobolewają mnie plecy (lekko), a podczas jazdy kark.. I to jak cholera. Nie wiem czy macie na to jakiegoś sposoba? Kombinowałem już z wysokością kierownicy.. Myślę jeszcze o zmianie na giętą..

hej

pokombinuj w takim razie jeszcze z wysokością siodła. Co do bólu karku, najpewniej Twoja pozycja na rowerze jest pozycją typowo sportową i podczas jazdy (gdy nie chcesz patrzeć wyłącznie w ziemię), podnosisz głowę do góry. Plecy pochylone, głowa podniesiona. Mięśnie szyjne cały czas napięte pracują, sztywnieją. Stąd bóle.

siłownia itp

stawy są stabilizowane przez mięsnie, wszycy w sportach wytrzymałosciowych tyraja na siłowni :002:

Owszem przez mięsnie ale głównie głębokie, jednostawowe a tych na siłowni raczej zbytnio nie pocwiczysz bo do glosu dochodza tam mięsnie powierzchowne.

Jednak masz racje silownia u kolarzy/rowerzystow (zwał jak zwał) jest jak najbardziej zalecana zeby wzmocnic mięśnie grzbietu, obreczy barkowej, karku.Jesli chodzi o same mięsnie karku to fajnie tez dzialaja cwiczenia izometryczne dosc szybko wzmacniajace ta grupe mięśniowa.

Chcac jednak dbac typowo o stabilizacje to trzeba do tego dolaczyc specjalistyczne cwiczenia, które poczatkowo przynajmiej samemu ciezko zczaic dlatego dobrze jest udac sie do kogos kto zna sie na rzeczy (najlepiej jakis fizjoterapeuta z ukonczonym kursem TerapiMaster lub innym mówiącym duzo o stabilizacji).

Co do samej pozycji na rowerze to tak jak pisano wszystko spowodowane jest typem roweru, ustawieniem siodelka, sposobem jazdy. Dobrze podczas dluzszych przejazdzek co jakis czas wyprostowac sie na rowerze (zrobic nawet przeprost), wykonac zgiecia-wyprosty szyji, poruszac barkami i nadgarstkami.... ot taka gimnastyka na rowerze :002:

niechce się oddzywać że coś wiem , ale takie głupie pytanie czy szerokość kierownicy nie zmienia nic ? przeciesz nie wszyscy mają takie same szerokości i to może to ?

a apropo bólów pleców to miałem to samo i wystarczylo odsunąć siodełko na maxa do tyłu, ponoć jeszcze przechylenie do dołu noska lub podniesienie działa ale niewiem :)

Możesz przysunąć siodełko troche bliżej kierownicy.

Tylko uważaj z tym kombinowaniem przy ustawianiu bo możesz wpaść w inną skrajność tzn ból kręgosupa w dolnych rejonach. Bo jeśli siodełko będzie za blisko twoja postawa będzie nie wyprostowana. Musisz wybrac optymalna pozycje dla siebie i bół powinien ustąpić.

ja to ecia mówi : pozdrowienia zdrowotne :)

(...) a podczas jazdy kark.. I to jak cholera. Nie wiem czy macie na to jakiegoś sposoba? (...)

Mi bardzo pomogło odpięcie daszka od kasku - ból karku jak ręką odjął :blink:.

Wasze rady raczej dotyczą bólu nadgarstków (podniesienie przodu siodła, kierownicy...)

Na ból łokci w sumie nie wiem co poradzić... parę razy mnie bolały, ale to wtedy jak się za lekko ubrałem i widać zaszkodził im chłód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...