Skocz do zawartości

wymiana piasty

marcin290385

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jestem przed wymiana przedniej piasty. Była deore...padła...

Mam na oku dwie novatec d811sb i dt swiss 370.

Chyba ze jeszcze używaną od listopada DARTMOOR Vee two.

Którą wybrać?

I jeszcze przy okazji.

Obręcz mam mavic x233 disc, orientuje się ktoś czy będę musiał wymienić szprychy...?

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli nie chcesz zmieniać szprych to musisz kupić piastę z takim samym rozstawem przeciwległych szprych.

Mierzysz ten rozstaw na prawym i lewym kołnierzu (jeśli byłyby różne) i szukasz piasty która ten wymiar będzie miała identyczny.

Napisano

Nowe piasty mogą mieć 2-3 mm różnicy w średnicy. Różnicę tą  skorygujesz sobie szprychami / nyplami.

Co padło w piaście ,że musisz ją wymieniać ???

Napisano

Hmm...nie wiem za bardzo...wracałem w niedziele z Łagiewnik, coś zaczęło zgrzytac, a teraz jak się zakręci kołem to robi pół obrotu i staje gdzie tylne robi ich kilka. Wątpię czy opłaca mi się coś z nim robić chyba że masz inne zdanie...jestem ciekawy bo dla mnie byłaby to pewnie spora oszczędność...;)

Napisano

Zdemontuj oś - sprawdź stan konusów i bieżni jak będzie ok wymień łożyska (kulki) lub kulki + konusy. To wariant jeśli bieżnie są nienaruszone. Całość na zamiennikach to koszt poniżej 10zł - części w każdym rowerowym dostępne.

Nowe piasty mogą mieć 2-3 mm różnicy w średnicy.

Z tego co widzę piasty Deore mają symetryczne kołnierze (prawy=lewy) a Novatec i DT Swiss mają jeden kołnierz wyższy drugi niższy - wątpię ze podpasują stare szprychy z deorki (może tylko z jednej strony),

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...