marcin290385 Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Witam. Jestem przed wymiana przedniej piasty. Była deore...padła... Mam na oku dwie novatec d811sb i dt swiss 370. Chyba ze jeszcze używaną od listopada DARTMOOR Vee two. Którą wybrać? I jeszcze przy okazji. Obręcz mam mavic x233 disc, orientuje się ktoś czy będę musiał wymienić szprychy...? Pozdrawiam
Centek Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Jeśli nie chcesz zmieniać szprych to musisz kupić piastę z takim samym rozstawem przeciwległych szprych. Mierzysz ten rozstaw na prawym i lewym kołnierzu (jeśli byłyby różne) i szukasz piasty która ten wymiar będzie miała identyczny.
marcin290385 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 Dzięki;) no a orientujesz się jak z tym piastami?
damianEr Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Nowe piasty mogą mieć 2-3 mm różnicy w średnicy. Różnicę tą skorygujesz sobie szprychami / nyplami. Co padło w piaście ,że musisz ją wymieniać ???
marcin290385 Napisano 25 Lutego 2014 Autor Napisano 25 Lutego 2014 Hmm...nie wiem za bardzo...wracałem w niedziele z Łagiewnik, coś zaczęło zgrzytac, a teraz jak się zakręci kołem to robi pół obrotu i staje gdzie tylne robi ich kilka. Wątpię czy opłaca mi się coś z nim robić chyba że masz inne zdanie...jestem ciekawy bo dla mnie byłaby to pewnie spora oszczędność...
Centek Napisano 25 Lutego 2014 Napisano 25 Lutego 2014 Zdemontuj oś - sprawdź stan konusów i bieżni jak będzie ok wymień łożyska (kulki) lub kulki + konusy. To wariant jeśli bieżnie są nienaruszone. Całość na zamiennikach to koszt poniżej 10zł - części w każdym rowerowym dostępne. Nowe piasty mogą mieć 2-3 mm różnicy w średnicy. Z tego co widzę piasty Deore mają symetryczne kołnierze (prawy=lewy) a Novatec i DT Swiss mają jeden kołnierz wyższy drugi niższy - wątpię ze podpasują stare szprychy z deorki (może tylko z jednej strony),
Mod Team Puklus Napisano 25 Lutego 2014 Mod Team Napisano 25 Lutego 2014 Temat został usunięty. Prawdopodobna przyczyna usunięcia: - pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu - podobny temat już istnieje - narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności. Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.