Skocz do zawartości

[allegro] rower i podejrzana aukcja

Wentyl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Chciałbym się podzielić ciekawym znaleziskiem.

Przeglądając rowery w poszukiwaniu czegoś dla mojej lepszej połowy natknąłem się na takie coś:

http://allegro.pl/za-25-ceny-z-11-900-pln-i4004772669.html

Pierwsze co rzuca się w oczy poza sportowymi, białymi kozaczkami  :yucky: jest brak lokalizacji, marki i modelu.

Marka i model pojawiają się jako grafika jpg na zewnętrznym serwerze a zniknąć z niego mogą w dowolnej chwili na życzenie wystawiającego.

Zrobiłem małe rozeznanie i okazuje się że to nie pierwsza taka aukcja:

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=za+%25+ceny+z+PLN&search_scope=closed

Okazało się, że w przez ostatni miesiąc rower ten był oferowany początkowo za 3999zł a nawet za 2999zł.

W archiwalnych aukcjach znalazłem nawet cały opis jako pliki jpg. Po usunięciu grafik zostanie jeno niewiasta na miniaturce i enigmatyczny tytuł aukcji.

Ja taką aukcję omijam szerokim łukiem i widzę, że skoro tak długo aukcja jest wystawiana to inni także mają na tyle oleju w głowie.

Spotkaliście się z innymi użytkownikami na allegro którzy swoje opisy wykonują "pomysłowo" w pliku graficznym :confused: ? Co myślicie o tej aukcji?

Pozdrower

Wentyl

Ta panna ze zdjęcia przewija się na allegro od paru ładnych lat. I nawet się nie postarzał, ani nie przytyła :). Co do sprzedającego, to zerknąłem w komentarze i kolega handluje ciągle tym samym - kijki i buty narciarskie, a tu nagle rower za 2-3k. Jeżeli w grę wchodziłby osobisty odbiór, to można rozmawiać, ale ja takie aukcje z reguły przestaję oglądać po 10s...

Marka roweru szwajcarska więc pewnie z  kurortów narciarskich sprzęt zimowy mają a raz im się trafił rower.

Oprócz aukcji z opisami jpg jeszcze częściej zdarzają się takie gdzie przekręcona jest nazwa marki/modelu.

Pewnie czasami wynika, to z pośpiechu czy z nieznajomości tematu a czasami po to aby google miało trudniej wyszukać taką przekręconą markę i model.

Ten Trek gdyby kosztował około 4000zł to OK ale 2100zł to nawet porządny używany HT z 2012r będzie droższy.

Z numerami telefonów, to mam takie doświadczenie: Znalazłem aukcję, numer tel. kopiuje go do schowka i wyszukuje w całym allegro.

Co się okazuje? Kilka kont posługuje się tym samym numerem tel. a w każdym koncie fotki w innym plenerze.

Także warto sobie zadać trochę trudu i pogooglować numer, e-mail, nick.

Trzeba być ostrożnym bo paserstwo nieumyślne, to także przestępstwo a nie każdy szukający roweru w sieci zadba o udokumentowanie zakupu.

Tytul aukcji bardzo zacheca do wejscia, Panna tez, marka i model nie jest popularna, wiec malo kto by sie zainteresowal, oczywiscie cena w wrankach wywindowana w kosmos, trzeba zapytac czy sa papiery wystawia fakture itd itp. Wtedy dopiero mozna wysnuc wnioski czy jest kradziony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...