Wentyl Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Cześć wszystkim. Chciałbym się podzielić ciekawym znaleziskiem. Przeglądając rowery w poszukiwaniu czegoś dla mojej lepszej połowy natknąłem się na takie coś: http://allegro.pl/za-25-ceny-z-11-900-pln-i4004772669.html Pierwsze co rzuca się w oczy poza sportowymi, białymi kozaczkami jest brak lokalizacji, marki i modelu. Marka i model pojawiają się jako grafika jpg na zewnętrznym serwerze a zniknąć z niego mogą w dowolnej chwili na życzenie wystawiającego. Zrobiłem małe rozeznanie i okazuje się że to nie pierwsza taka aukcja: http://allegro.pl/listing/listing.php?string=za+%25+ceny+z+PLN&search_scope=closed Okazało się, że w przez ostatni miesiąc rower ten był oferowany początkowo za 3999zł a nawet za 2999zł. W archiwalnych aukcjach znalazłem nawet cały opis jako pliki jpg. Po usunięciu grafik zostanie jeno niewiasta na miniaturce i enigmatyczny tytuł aukcji. Ja taką aukcję omijam szerokim łukiem i widzę, że skoro tak długo aukcja jest wystawiana to inni także mają na tyle oleju w głowie. Spotkaliście się z innymi użytkownikami na allegro którzy swoje opisy wykonują "pomysłowo" w pliku graficznym ? Co myślicie o tej aukcji? Pozdrower Wentyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeslaw Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Panna fajna Jeśli ona też wchodzi w skład roweru biorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wentyl Napisano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Raczej chodziło mi o bardziej merytoryczną dysputę Rozczaruję Cię - foty zaczerpnięte z netu: https://www.google.pl/search?num=100&newwindow=1&safe=off&q=podk%C5%82ady&tbm=isch&tbs=simg:CAQSZRpjCxCo1NgEGgIIQwwLELCMpwgaPAo6CAESFLcEsgSzBL8EzAPWA70E4gTABMwEGiCgiW12bXXlZsZqefh4yLbUh9t_1u1t7d7vsC3h4afaGlwwLEI6u_1ggaCgoICAESBKU71kYM&sa=X&ei=bmkMU8PoJs6HyAPT84HwAg&ved=0CCUQ2A4oAQ&biw=1156&bih=662 https://www.google.pl/search?num=100&newwindow=1&safe=off&q=szalona+klasa+pl&tbm=isch&tbs=simg:CAQSaRpnCxCo1NgEGgYIBAg9CEMMCxCwjKcIGjwKOggBEhThBOQE3QTeBOAE4wTZBLUE0ASFBRogs55KRQqkhUb5SmX0iWpWZYb0St54xm1V2AwfW3ypRIgMCxCOrv4IGgoKCAgBEgSWNhKoDA&sa=X&ei=G2kMU66nF-r14QSKwIGgDw&ved=0CCUQ2A4oAQ&biw=1156&bih=694 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Ta panna ze zdjęcia przewija się na allegro od paru ładnych lat. I nawet się nie postarzał, ani nie przytyła . Co do sprzedającego, to zerknąłem w komentarze i kolega handluje ciągle tym samym - kijki i buty narciarskie, a tu nagle rower za 2-3k. Jeżeli w grę wchodziłby osobisty odbiór, to można rozmawiać, ale ja takie aukcje z reguły przestaję oglądać po 10s... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wentyl Napisano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Marka roweru szwajcarska więc pewnie z kurortów narciarskich sprzęt zimowy mają a raz im się trafił rower. Oprócz aukcji z opisami jpg jeszcze częściej zdarzają się takie gdzie przekręcona jest nazwa marki/modelu. Pewnie czasami wynika, to z pośpiechu czy z nieznajomości tematu a czasami po to aby google miało trudniej wyszukać taką przekręconą markę i model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Każda aukcja w której nie ma opcji odbioru osobistego jest automatycznie podejrzana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Rower za 12 tys pln do jazdy rekreacyjnej ? Może kogoś stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 27 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Inna podejrzana aukcja, tym razem z Tablica.pl: http://tablica.pl/oferta/trek-rumblefish-gorski-rower-2012-19-29-CID767-ID50vTz.html Próbowałem się dodzwonić, żeby o papiery spytać, bo cena jest niewiarygodnie niska jak na Trek Rumblefish. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wentyl Napisano 27 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Ten Trek gdyby kosztował około 4000zł to OK ale 2100zł to nawet porządny używany HT z 2012r będzie droższy. Z numerami telefonów, to mam takie doświadczenie: Znalazłem aukcję, numer tel. kopiuje go do schowka i wyszukuje w całym allegro. Co się okazuje? Kilka kont posługuje się tym samym numerem tel. a w każdym koncie fotki w innym plenerze. Także warto sobie zadać trochę trudu i pogooglować numer, e-mail, nick. Trzeba być ostrożnym bo paserstwo nieumyślne, to także przestępstwo a nie każdy szukający roweru w sieci zadba o udokumentowanie zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 28 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Tytul aukcji bardzo zacheca do wejscia, Panna tez, marka i model nie jest popularna, wiec malo kto by sie zainteresowal, oczywiscie cena w wrankach wywindowana w kosmos, trzeba zapytac czy sa papiery wystawia fakture itd itp. Wtedy dopiero mozna wysnuc wnioski czy jest kradziony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.