Ninus Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Witam Na wstępie powiem , że chciałabym odchudzić mój rower trekkingowy dlatego szukam jak najlżejszego widelca do niego. W tej chwili mam bardzo ciężki stalowy amortyzator który nie spełnia swojej roli a jedynie dodaje rowerowi ciężar. Po rozejrzeniu się trafiłam na widelce: 1. KTM z tworzywa unicrown niestety niewiem jaka jest jego waga 2. Aluminiowy o wadze 780 [g] Bardzo proszę o radę który widelec będzie lepszy wyborem? Czy unicrown będzie o wiele cięższy od tego aluminiowego ? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat jego wagi. Czy unicrown rdzewieje ? Dziękuję za wszelką pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 "Unicrown" to nie rodzaj materiału, lecz sposób połączenia widełek i rury sterowej. Jeśli widelec "unicrown" będzie wykonany np. ze stali Hi-Ten, będzie ważył ok, 1kg, np: http://velo.pl/czesci/widelce/accent/widelec-treking-1-18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ninus Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Podobno jest to stal cr-mo. Czy do dobra jakość stali ? Czy ona rdzewieje? W porównaniu do aluminium będzie dużo cięższa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Tak, to dobra stal. Każda stal rdzewieje, nierdzewna także. Albo inaczej, może rdzewieć, jeśli wystąpią ku temu odpowiednie warunki. Zależy, ile dla Ciebie to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 25 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Właśnie - "dużo cięższa" to pojęcie względne. Już samo odjęcie z przodu ponad kilograma (amor waży grubo pon. 2kg) jest odczuwalne. Czy różnica wagi 300g między alu a stalą to dużo? Jeśli rower używany jest do typowej rekreacji, to jednak stal. Alu jest sztywne, stal sprężysta, co przekłada się na komfort jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.