Skocz do zawartości

[rower] Zakup używanego Herculesa Joker pod wyprawy

KapitanZubik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, mam zamiar kupić/złożyć rower wyprawowy i w oko wpadł mi ten rower: http://allegro.pl/rower-meski-28-hercules-cr-mo-joker-i3997005781.html. Zauważyłem go, ponieważ szukałem rowerów z okolic Szczecina, żeby zawsze mieć możliwość zobaczenia ich przed zakupem. Może wytłumaczę o co mi chodzi. Planuję kupić rower wyprawowy i ostatnio zacząłem szukać czegoś ze stalową ramą. Zawsze jeździłem na stalowej ramie i  jadąc gdzieś dalej wolę mieć pod sobą kawałek porządnej stali zamiast aluminium. Znalazłem ten rower i pomyślałem, że kupię go i zmodyfikuje tak, aby służył mi dobrze i długo podczas planowanych wypraw. Chciałbym zawieźć go do zaprzyjaźnionych serwisantów, żeby ci sprawdzili stan ramy, a potem trochę go zmodyfikowali. Czy ktoś może mi coś o tym rowerze i jego stanie powiedzieć z samych zdjęć? Czy opłaca się w ogóle coś takiego robić? 

Napisano

Napisałem inny temat, ale tam jakoś nikt nie chciał mi odpowiedzieć. Szukałem roweru na wyprawy do kwoty tak około 1500 złotych. Czy nie opłaca kupić się tego roweru w celu wymiany osprzętu na np. Deore XT? Zakładając, że mam tylko samą ramę, to ile taki sprzęt kosztuje? 

Napisano

1 jeśli rower ma być wyprawowy to musi mieć bagażnik , a w tej ramie nie widzę mocowań do bagażnika , no chyba że są takie archaiczne do blaszki

2 hamulce cantiliver czy jak one się zwą , przeżytek , słabsze od V-ek

3 sprzedający nie podał rozmiaru ramy , a mnie wygląda ona na duuuużą 

4 napęd słaby , 21 biegów to może ( choć nie musi ) oznaczać że tam jest nakręcany wolnobieg

5 mostek mocowany na ,,duszę :

Moim zdaniem nie warto , to rower miejsko-rekreacyjny

A swoją drogą dlaczego boisz się ram alu ? To mocne i wytrzymałe ramy . Polowanie na stalową ramę i rower bez amora  miało by sens gdybyś planował podróż do ....Mongolii .

Do roweru wyprawowego nie zakłada się osprzętu XT - to grupa sportowa . Deore będzie ok , a może nawet alivio . Hmmm chyba LX jest /był dedykowany do dobrej klasy rowerów turystycznych .

Napisano

Hej, nie upieram się przy ramach stalowych, ale wycieczek do Mongolii też nie wykluczam. :) Szukam po prostu dobrego roweru, najlepiej o solidności czołgu, dlatego podobają mi się ramy stalowe. A mógłbyś mi podać jakieś sensowne propozycję rowerów w granicach 1500 złotych. W tak zwanym międzyczasie trochę poczytałem i wydaje mi się, że sprzęt klasy Deore LX byłby dla mnie odpowiedni. A tak w ogóle, czy szukanie starego roweru z ramą Cr-Mo, myśląc o doinwestowaniu, to dobry pomysł? Bo, zakładając, że uda mi się znaleźć taki rower w granicach 500 złotych z osprzętem LX, to zostaje mi jeszcze 1000 złotych na wspomniane "doinwestowanie".

Napisano

Propozycja Checker Pig to dobry kierunek w temacie zakupu nowego roweru.

Ale żeby był ona naprawdę wyprawowy (a dla Ciebie o solidności czołgu), to trzeba mu wymienić oba koła na lepsze. Przykład:

http://rower242628.pl/p/347/976/rigida-zac-19-shimano-deore-fh-m590-kolo-28-quot-tyl-28-turystyczne-kola.html

Wystarczy o szczególach takiej wymiany (w formie dopłaty) porozmawiać z tym sklepem (mają taką opcję).

Uważam, że dość dobrą alternatywą jest też poszukanie sobie roweru używanego, ale wyłacznie od markowych producentów - są/trafiają się na giełdach, targach i Allegro.

Napisano

Do roweru wyprawowego nie zakłada się osprzętu XT - to grupa sportowa . Deore będzie ok , a może nawet alivio . Hmmm chyba LX jest /był dedykowany do dobrej klasy rowerów turystycznych .

Mylisz się kolego. Kilkanaście lat temu zerknąłem na tę stronkę

http://wrower.pl/sprzet/przeznaczenie-grup-shimano,3344.html

i ...zbudowałem trekinga na bazie osprzętu XT. Nigdy tej decyzji nie żałowałem. Teraz rower żony, córki oraz syna także modyfikuję w kierunku tej grupy lub co najmniej LX.

Napisano

Wolno Ci :) Ale jakie ma to znaczenie dla kogoś kto chce wydać na cały rower 1500 zł ?

Ta strona do której podałeś linka jest trochę niekonsekwentna - XT jest opsana jako grupa sportowa i dalej razem z LX i Deore jako turystyczna .

To co napisałem opieram na info ze strony shimano . Xt jest wg nich grupa dla niesponsorowanych zawodników . Ale wolnoć Tomku ...

Wracając do tematu .

Kapitanie ! Moim zdaniem jeśli pytasz czy taki rower ( z allegro ) da się naprawić  to znaczy że się nie znasz na tym , a w takiej sytuacji naprawa i modernizacja roweru będzie dla ciebie kłopotliwa .

Ten Checker Pig wygląda sensownie . Zauważ tylko ,że ma ,,górskie " korby 22/32/42 . Nie ma zatem b.szybkich przełożeń . Czy będzie Ci to przeszkadzać sam musisz ocenić . Mz kombinacja 11-42 pozwala na osiąganie przyzwoitych prędkości ale do wyścigów się nie nadaje .

Żeby zrobić z niego rower wyprawowy trzeba będzie jeszcze trochę kasy wydać - bagażnik , błotniki , oświetlenie .

No i generalnie to jest rower crossowy czyli nieco bardziej sportowy niż klasyczny trekking . Mz to zaleta ale to zależy od upodobań .

Może powinieneś szukać gotowego trekkinga ?

Np. http://www.dobrerowery.pl/trekkingowe/kross-trans-alp-meski-2012

Generalnie mz przy ograniczonych funduszach nie napalaj się na dobry osprzęt . Ważne żeby z tyłu była kaseta , a nie wolnobieg . 24 biegi będą lepsze niż 21 . Jeśli to ma być naprawdę rower turystyczny to ważny jest solidny bagażnik i nóżka , fajna jest piasta z prądnicą . Pamiętaj też o doborze rozmiaru !

Poszukaj w necie rowerów crossowych i trekkingowych Unibike , Krossa , Rometa . Myslę że znajdziesz coś w granicach 1500 - 1700 .

Kupna używek bym odradzał .Tzn trzeba się znać żeby nie wydać bez sensu kasy .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...