Skocz do zawartości

[rama] czym malowac rame

dominik83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lepiej zanieść ramę do fachowca bo nie dość że zrobi to jak należy to jeszcze ma odpowiednie farby (podkład epoksydowy, bazę oraz lakier). Lepiej się jednak spytać czy miał juz styczność z malowaniem ram rowerowych bo z aluminiowymi to różne cuda mogą być. Nie wiem jakie dokładnie są fakty ale rama aluminiowa żeby dobrze schła a lakier się jej trzymał, musi być ciepła

IMHO taką to najlepiej zawieźć do malowania proszkowego.

Napisano

Nie wiem czy to takie nieopłacalnie skoro jest to trwałe malowanie (lakier proszkowy zawiera epoksyd) a płacisz za realna ilość farby jaką lakiernik zużyje na malowanie.

Napisano

Heh... podkład epoksydowy, baza, lakier (przezroczysty) - tak to się maluje. Ostatecznie można sprajem ale jak mówiłem ramę (aluminiową) trzeba ogrzać bo farba nie złapie i odpadnie po miesiącu.

No ale mi chodzi o to ze mam za daleko:P

O słyszałeś że "tanio kupione/zrobione drogo wychodzi'? Pojedziesz do lakiernika 80km zabulisz ~100zł i masz problem z głowy na lata a tak to co roku nowa puszka spreju bo ci się nie chciało zrobić czegoś porządnie bo masz za daleko.

Napisano

No ale mi chodzi o to ze mam za daleko:P

A tak to czym lepiej sprayem czy emalią?

Sprayem.

Jak nie zedrzesz do końca starego lakieru tylko go zmatujesz i na to dasz nowy to bedzie się trzymał całkiem dobrze bez zadnych podkładów.

Najważniejsze jest dobre zmatowanie starego lakieru i odtłuszczenie.

Heh... podkład epoksydowy, baza, lakier (przezroczysty) - tak to się maluje. Ostatecznie można sprajem ale jak mówiłem ramę (aluminiową) trzeba ogrzać bo farba nie złapie i odpadnie po miesiącu.

O słyszałeś że "tanio kupione/zrobione drogo wychodzi'? Pojedziesz do lakiernika 80km zabulisz ~100zł i masz problem z głowy na lata a tak to co roku nowa puszka spreju bo ci się nie chciało zrobić czegoś porządnie bo masz za daleko.

Nie koniecznie.

Jak zdarł do gołego alu to można zawsze dać podkład wytrawiający i nic nie będzie odpadać.

Jak tylko zmatował stary lakier to jak wyżej pisałem jeszcze lepiej.

Od lat maluje ramy sprayami i jakoś jeszcze nic mi nigdy nie odpadło. Grunt to wiedzieć co i jak i nie śpieszyć się.

Powiedz temu laiernikowi ze chcesz ramę w 2 lub 3 kolorach (cieniowaną), zobaczysz ile będzie marudzenia i jaka będzie cena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...