Skocz do zawartości

[3000 - 4000] Rower MTB full lub hardtail

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuje kupić rower mtb w przedziale cenowym 3 do 4 tys PLN. Na tę chwile mam wybranych 3 faworytów, dwoma z nich było mi już dane się przejechać (merida oraz scott).

Scotta mogę mieć w cenie promocyjnej za 3,7 tys. Meride natomiast za 3,8 tys. Kellys'a niestety nie widziałem na własne oczy także ciężko mi coś o nim powiedzieć. Orientuje się mniej więcej w osprzęcie (deore, slx itp) natomiast jestem zielony w temacie amortyzatorów. Koleś od scotta chwalił bardzo scale 50, mówiąc że ten przedni amortyzator to wysoka półka. Jako jedyny z tych trzech ma amortyzator powietrzny. 

Miałem okazji jeździć kilka razy na full-u pożyczonym od kumpla i rzeczywiście taki rower sprawuje się bardzo dobrze na górskich ścieżkach. Co do opon 27,5 cala nie wiele mogę powiedzieć, bo z tego co się orientuje to jest to nowość na sezon 2014. 

Dajcie znać co sądzicie o tych trzech propozycjach i czy macie pomysły na jakieś alternatywy?

Dzięki,

Wojtek

Napisano

Napisz jeszcze jakie masz wymiary (wzrost i przekrok głównie).

I w jakim terenie/na jakich nawierzchniach jeździsz i w jakich proporcjach to jest (przykładowo 30% szosa, 70& las/góry).

Gość w sklepie rowerowym Cię nie wkręcał.

Z tych trzech modeli rzeczywiście tylko Scott ma powietrzny amortyzator.

W tym budżecie będzie ciężko kupić dobrego fulla, aczkolwiek nie wypowiadam się o nich więcej, bo się na nich nie znam.

Co do producentów to Merida się chyba za bardzo ceni jednak w tym momencie.

Anyway, czekamy na więcej info o Tobie i Twojej jeździe.

Napisano

Mam 176 cm wzrostu, waga 80 kg. Myślę, że proporcje które podałeś są ok - rzeczywiście zdecydowanie częściej będę jeździł po górskich ścieżkach, lesie itp. 

Zdaje sobie sprawę, że z takim budżetem nie kupie dobrego fulla dlatego zastanawiam się czy ta merida nie jest dobrą okazją. Katalogowo, kosztowała ona w zeszłym roku 5,5 tys. 

Napisano

Jak dla mnie to szału ni ma.

Widelec olejowy.

Dampera nie znam, ale tak jak mówiłem, nie znam się.

Reszta komponentów ujdzie, ale jakiejś wielkiej rewelacji nie ma.

No i też kwestia, czy te góry będą jakieś ultra ciężkie.

26" powoli odchodzi, więc jeżeli ten rozmiar koła, to w tej cenie możesz kupić świetny sprzęt używany na allegro, bo wiele osób sprzedaje swoje genialne rowerki żeby przesiąść się na 29ery.

Przekroku jeszcze nie podałeś. Może już jakiegoś 29era można też poszukać jeżeli byłbyś zainteresowany.

Canyon ma dobry stosunek ceny do jakości i ma 27,5" i właśnie 29ery. Za 3-4k kupisz już coś lekkiego i w miarę porządnego, a przynajmniej będzie bardzo dobrą bazą do ewentualnej przyszłej rozbudowy.

Musiałbyś chyba pojeździć na wszystkich trzech rozmiarach kół, żeby stwierdzić, czego potrzebujesz. No i porównać też fulla do hardtaila na przykładowej trasie, którą zamierzasz pokonywać, bo może się okazać, że nie odczujesz jakiejś bardzo kolosalnej różnicy pomiędzy średniej jakości fullem, a lepszej jakości hardtailem (wiadomo, że nic nie wyszło się bardziej ugina na fullu, tego nie przeskoczysz, ale może nie potrzebujesz tego aż tak bardzo).

Napisano

Szczerze mówiąc jakoś nie jestem przekonany do 29erów. Dzisiaj się jednym przejechałem i czułem ograniczona zwrotność tego roweru. Bardziej już skłaniałbym się ku 27,5 calom. 

Z tego co widzę na stronie to Canyon oferuje jedynie 29ery --> https://www.canyon.com/_pl/

Napisano

Najniższe rozmiary (XS) mają koła 27,5".

Pytanie czy 555 mm górnej rury byłoby OK.

Ale tak jak mówię. Musisz obczaić każdy typ najpierw.

Jeżeli stwierdzisz, że bardzo potrzebujesz fulla, to szukaj fulla. A jeśli nie to bym go odrzucił właśnie ze względu na lepszą jakość w tym zakresie cenowym.

Napisano

fulla w tej cenie nie ma sensu szukać, lepiej zainteresować się jakimś ht ze skokiem 120mm i geometrią bardziej allmountain.

Ta merida którą pokazałeś jest baardzo słaba, ale tak to jest z fullami za 3,5 k.

Napisano

Erzurum nie zgadzam się z Tobą tak do końca. Sam kiedyś stałem przed wyborem roweru i za pomocą forumowiczów wybrałem Haro Sonix z średnim osprzętem. Nie było mnie wtedy stać na coś lepszego. Dziś rower jest rozbudowany wiadomo części się z czasem wymienia i jestem cholernie zadowolony z tamtego zakupu. Dlatego denerwuje się jak czytam że za 4 klocki nie ma sensu fulla szukać. Co innego jak by ktoś szukał w cenie 1500-2000 i to nowego. Mój zakup uważam dobry stosunek ceny do jakości i to nie tylko moja opinia. Gdybym miał dziś kupować kolejny raz to zwróciłbym uwagę na ramę system zawieszenia i części które się najmniej wymienia, reszta i tak z czasem zostanie wymieniona. Dodam jeszcze że nawet jak miałem średni osprzęt to nigdy mnie rower nie zawiódł nawet w górach. A często widzę, że tu poleca się rowery na wyrost zapotrzebowania użytkowników.

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

Napisano

można mieć różne podejście, oczywiście. Można kupić tą meridę i zmieniać w niej graty przez lata (pytanie czy autor chce zmieniać i inwestować w rower)

Można tez kupić ht z fajną geometrią, lepiej wyposażony z większym skokiem z wyprzedaży jakiś starszy rocznik na kołach 26 cali (autor tematu jest dość niski)

Ja bym wybrał tą drugą opcję.

Napisano

Jeśli masz zamiar jeździć po górach celowałbym jednak w fulla. Nie jest to konieczność ale dużo większa wygoda i zabawa.

Napisano

Poszperałem trochę po allegro i znalazłem takie rowery:

1. http://archives.lapierre-bikes.co.uk/2013/node/3250#onglets --> za 4,3 tys

2. http://www.rowerymerida.pl/produkt519/matts-tfs-900-d-rower-merida.html --> za 3,2 tys

Nie jestem jednak pewien czy ten lapierre ma odpowiedni osprzęt w stosunku do tej ceny. Przyznam szczerze, ze spodobała mi się te merida 900d. Co sadzicie?

Tą Meridę znalazłeś nową w wyprzedaży rocznika, czy używaną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...