freak78 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 (edytowane) Witam, chwaliłem się już wcześniej, ale jeszcze raz się pochwalę i będę się chwalił, bom chwalipięta he he Moja szosa w nieco lepszej focie z lepszymi koszyczkami i lepszym siodłem Gianta Mieszanina carbonu, alu, dziurawego acze, wybielacza nad wybielacze i ultegry, jeździ? Jeździ, i ostatnio 270 km pokonała he he Edytowane 16 Maja 2018 przez freak78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Fajna, ale chyba trochę za duża co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 16 Maja 2018 Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 (edytowane) O jeden rozmiar tak, ale to górna granica rozsądku pod mój wzrost, jeździłem parę lat na takich dużych z wajchami na ramie, przywykłem, więc zaryzykowałem kupno takiej, a była tania jak na swoje podzespoły, i jest w pełni sprawna, na takim ustawieniu geometrii jeździ mi się super, górny chwyt to komfort jak na endurance, chwyt na łapach też wygodny, dolny za to bardzo aero bo kierownica szeroka i głęboka, rower długi, mogę nawet wręcz "leżeć" na ramie i pedałować, bo się zmieszczę i nie garbię się, plecy rozciągnięte, tułów prosto równolegle do rury poziomej kilka cm nad rurą, nie boli, broda na mostku, mogę tak pruć sporo km. Edytowane 16 Maja 2018 przez freak78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maxwel Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Patrząc na ustawienie siodełka to chyba raczej musisz leżeć na ramie. To wygląda nie o jeden rozmiar za duży, tylko o 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 (edytowane) Witam, kurde, wszyscy przyzwyczaili się do tego że szosa musi mieć siodło na ósmym piętrze a kierownicę w suterenie, w sensie wyglądu, bo to aero i w ogóle, jak się położę na ramie, to jadę jakbym miał lemondkę, ale normalnie w dolnym chwycie na prostych rękach sylwetka jest w porządku, kąt tułowia do rury ramy to jakieś 40 stopni, bo widziałem swój cień na ścianach budynków gdy jechałem o zachodzie Słońca, i też nie mam garba, bo rower odpowiednio długi i nie muszę się gnieździć. Prosi jeżdżą na przymałych ramach, gdzieś o tym też czytałem, bo to wygląda pro, no i mniejsza rama to mniej wagi choć i tak nie mogą zejść poniżej limitu UCI... A na jakich ramach jeździli prosi typu Merckx czy też Indurain? Przydużych, a mój rower ma rozmiar poziomo 56 cm, a owszem, przydałby się 54 na jakieś 175 cm wzrostu i długie ręce, bo rozpiętość ramion mam 187 cm... Siodełko też sobie dziś cofnąłem, bo źle trochę mi się siedziało na dłuższej trasie, mam od kilku dni nowe, (jest ono na foto ale dziś była jazda regeneracyjno - serwwisowa), 270 km na tej geomoetrii za dużego roweru bez bóli wynikających z niedobranego rozmiarowo roweru zrobiłem na starym siodełku szereg dni temu, więc teraz znów muszę dojść do optimum, czyli nieco wydłużyłem rower jeszcze, bo rzepka pedałowała troszkę przed osią pedałów... Centymetr w tył i już dużo lepiej się kręciło i siedziało, kulsze i pachwiny znajdowały się na właściwym miejscu Edytowane 19 Maja 2018 przez freak78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wireless Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Absolutnie uważam, że to, jak Ci się jeździ na tej ramie, to Twoja i wyłącznie Twoja sprawa. Jeśli czujesz się dobrze, to OK, ale ... przynajmniej na pierwszy rzut oka wydaje się, że nagły zeskok na ziemię z pedałów grozi utratą zdolności reprodukcyjnych - może być i groźnie i boleśnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 19 Maja 2018 Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 Vento 4. Za kilka dni minie rok jak go mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sthEn Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) W dniu 13.05.2018 o 15:59, 1415chris napisał: Nastepna raza zrob zdjecie ze sloncem i od prawidlowej strony roweu Lepiej? Podregulowałem trochę pod siebie, siodło zmienione na Fizika że starego roweru, i tak już 300km pykło po tygodniu od kupna pierwszej szoski. Kazdy jakoś zaczynał Edytowane 20 Maja 2018 przez sthEn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darekp1 Napisano 20 Maja 2018 Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 (edytowane) Wygląda jak rower Batmana. Ładna sztuka. Edytowane 20 Maja 2018 przez darekp1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 ... "wszyscy przyzwyczaili się do tego że szosa musi mieć siodło na ósmym piętrze" ma to swoje uzasadnienie chociażby w tłumienie drgań przez sztyce Prosi jeżdżą na dopasowanych ramach mimo wszytko. Czasem o rozmiar mniejszych ale jednak dopasowanych. Geometria ramy klasycznej a slopingowej się różni więc może tak to u nich wyglądać. Z ciekawości rzuć okiem na rysunki https://bikehunter.pl/geometria-ramy-rower-szosowy/ poza tym zgadzam się o ile nic nie boli ze zdaniem WIRELESS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 21 Maja 2018 Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 (edytowane) No nie wiem. Jeżdżą często na za małych(o rozmiar), bo waga(choć akurat ma mniejsze znaczenie przy obecnej technologii, bo nawet rowery AERO prosów mają niewiele więcej od limitów UCI), ale głównie dlatego, że kombinują jak tu mieć krótką główkę ramy i długi odpowiednio obniżony mostek, żeby zejść jeszcze niżej ;). Edytowane 21 Maja 2018 przez Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeszaldo Napisano 22 Maja 2018 Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 A to moja pierwsza szosa 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
freak78 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Witam, pozdrawiam, przepraszam za mały offtop bo to inny wątek, już więcej nie będę, ale chcę uciąć łeb spekulacjom Po prostu dorzucę foto z mojego bikefittingu, jak wyglądam na tej "za dużej" szosie: Jak widać, wcale nie jest o 3 numery za duża, wygląda wszystko w porządku i jeździ się w porządku, rama jest wysoka jak i główka ramy, i jak Koledzy zauważyliście, można zadzwonić "cojones" o rurę, to jedyny minus w sumie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Once Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 W dniu 22.05.2018 o 21:40, Grzeszaldo napisał: A to moja pierwsza szosa I jak wrażenia? Mam identyczną i jedyna uwaga to linki dzwoniące na nierównościach ale tak naprawdę to pierdoła poza tym jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzeszaldo Napisano 29 Maja 2018 Udostępnij Napisano 29 Maja 2018 Teraz, Once napisał: I jak wrażenia? Mam identyczną i jedyna uwaga to linki dzwoniące na nierównościach ale tak naprawdę to pierdoła poza tym jestem mega zadowolony. jestem jak najbardziej zadowolony , co prawda mam przejechane lekko ponad 1 tys km wiec sie jeszcze docieramy u mnie nic na nierównościach jak na razie nie dzwoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegasus Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Moja pierwsza szosa - B'Twin Triban 500 rocznik 2016 kupiony za 800 zł (cena na paragonie 1500 zł w sezonie zimowym). Triban zastąpił górskiego Rockridera 520 zakupionego w tym samym czasie. Stan nie jest idealny, ale myślę, że za tę cenę było warto na pierwszą szosę. Co mam w planach: idą już do mnie buty SPD i muszę kupić jeszcze jakieś pedały, a po nauczeniu się wpinania będzie wymiana sztycy na wyższy model z Decathlonu (235g), siodełka (myślę o czymś lekkim typu Vertu Spyder, które ma 180g, lub innym Spyderze z AliExpress ale na tytanowych prętach o wadze 140-150g), nowa owijka. W przyszłym sezonie wymiana opon Michelin Dynamic Sport na jakieś lekkie opony DURO < 200g i dętki 80-100g. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de_Villars Napisano 2 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2018 Owijka i opony sporo poprawiły w wizerunku tego Tribana A to mój Centurion - na razie jeszcze w fabrycznej konfiguracji: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Dobrze wygląda ten centurion. Jakoś ostatnio ciągną mnie jednolite ramy z kolorami ale twój wygląda po prostu fajnie, nie przekombinowane ale zwraca uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzpiceR Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 (edytowane) Edytowane 3 Czerwca 2018 przez SzpiceR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de_Villars Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 18 godzin temu, lederfox34 napisał: Dobrze wygląda ten centurion. Jakoś ostatnio ciągną mnie jednolite ramy z kolorami ale twój wygląda po prostu fajnie, nie przekombinowane ale zwraca uwagę. Dzięki W przyszłości być może coś w jego wizerunku zmienię. Np. opony z czerwonym akcentem, jak Bontrager R3 albo Vittoria Rubino Pro? Na razie mi to raczej odradzają, ale może jednak się na to zdecyduję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Ale czemu odradzają? Te konkretne opony, czy ogólnie czerwony akcent? Bo czerwony pasek na oponce fajny jest (o ile pasuje do reszty ) Się przy okazji pochwalę swoimi Schwalbe Durano i resztą szosy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
de_Villars Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Właśnie o kolor chodzi, że za dużo czerwonego będzie. Ale o tym się ewentualnie przekonam dopiero, jak czerwone opony założę A Twój Cube też bardzo ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Dzięki A czerwony jak wiadomo jest szybszy, więc go nigdy za dużo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Po wymianie siodła i tarcz hamulcowych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nuke Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 6 godzin temu, maczet190399 napisał: Po wymianie siodła i tarcz hamulcowych Stylowo! Ma ktoś może Treka Madone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi