MokryxD Napisano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 @vitasse Jeżeli pytasz o mój rower, to jest to Romet Huragan 2.0. @pablo102425 Faktycznie z tą przerzutką trochę dziwnie wyszło. Nie zwróciłem nawet na to uwagi ustawiając rower, bo jak zatrzymywałem się to strasznie wiało. A tak łatwiej ruszyć Osobiście ten mostek bym widział z niebieską sterówką Manitou albo właśnie carbo, ale jest jak jest i póki co nie zanosi się na zmiany. Swoją drogą dziwi mnie trochę to wycięcie w mostku, bo rower raczej niska średnia półka, wagowi raczej szukałbym na czym innym jak na wycięciu dziury w mostku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegasus Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 @MokryxD przyklej w to miejsce gdzie sterówka jest srebrna kawałek foli carbonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Mój Triban 500 kupiony w zeszłym roku Zmiany: Siodełko Selle Italia Max Slr Gel Flow Mostek odwrócony na + Pedały Shimano M540 Koszyk Elite Custom Race 2 szt. Licznik Sigma ROX 6.0 Torba Topeak MondoPack Mostek odwróciłem na plus bo mnie szyja bolała i było mi niewygodnie. Jestem torbiarzem, mam tam pompkę, jakieś bandaże, dętkę, mooltitoola, łyżki do opon, 2 batony, baterie zapasowe, bufa itp. Zastanawiam się czy nie wrzucić kasety o rozpiętości 11-30, brakuje mi miękkiego przełożenia na niektórych górkach u mnie. Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez KartofeL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Zastanawiam się czy nie wrzucić kasety o rozpiętości 11-30 Ja bym tam się nie zastanawiał, tylko wrzucił. Sam mam w swoim wszędo-łazie 42 z przodu i 11/30 z tyłu. 1x10 w takim zestawieniu daje spokojnie radę w wyboistym Derbyshire i Yorkshire i w kilka sporych podjazdów w Northumberland udało się tak złoić. Sprawdź tylko czy tylna zmieniarka obsłyży Ci 30T. Ja miałem 105-tkę serii 5600 i czasami się zacinała. Po zmienleniu za przyczyna urwanego haka tylnej przerzutki zmieniłem w końcu na Tiagrę 4600 i chodzi bez przysłowiowej dóópy... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Nowsze egzemplarze tiagry 4600 i 105tki 5700 są oznaczone jako kompatybilne z kasetą do 30 zębów (wytłoczenie na wózku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KartofeL Napisano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Napęd mam 3x9. Kobra Shimano Sora 50/39/30 (blatu prawie nie używam, no chyba, że jest mocno z górki ) Kaseta SUNRACE 9-rzędowa 12x25 12/13/14/15/17/19/21/23/25 Przerzutka tylna Shimano Sora z długim wózkiem: http://www.shimano.com.au/publish/content/global_cycle/en/sg/index/products/road/sora/product.-code-RD-3500-GS.-type-..html Chciałbym taką kasetę wrzucić: http://ctbike.pl/shimano-cs-hg50-sora-kaseta-szosowa-9rz-11-30t.html Chyba nie powinno być problemu z tego co rozumiem ze strony Shimano Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez KartofeL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 7 Kwietnia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Shimano Sora 3500 9sp Rear DerailleurMaximum Sprocket: 32T / 14T Z paluchem Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Zastanawiam się czy nie wrzucić kasety o rozpiętości 11-30, brakuje mi miękkiego przełożenia na niektórych górkach u mnie. Ja też zmagałem się z twardymi przełożeniami w moich okolicach (sporo ostrych podjazdów). Szosę kupiłem niedawno, korba 53/39 i kaseta 11/25. Stanowczo za twardo, noga nie podawała (przynajmniej na razie ). Wrzuciłem kasetę 11/32 i nową przerzutkę. Różnica kolosalna. Wrzucaj nową kasetę i ciesz się z pokonywanych km. Pozdrover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Susi w tymczasowej konfiguracji zimowo-trenażerowej. Za miesiąc będzie nowy napęd 11s, mostek i czarna rama w wersji hi-mod Zdjęcie z instagrama więc niestety ma mocno nadszarpniętą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Venec Napisano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Zdjęcie dla mrówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkwojtek Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Fajny sprzęcik masz uraz Czekam na zdjęcie w nowym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lauda86 Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Susi w tymczasowej konfiguracji zimowo-trenażerowej. Za miesiąc będzie nowy napęd 11s, mostek i czarna rama w wersji hi-mod Zdjęcie z instagrama więc niestety ma mocno nadszarpniętą jakość. Piękny rower no i bardzo ładne zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uraz Napisano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Dzięki. Zdjęcie z dzisiaj. Widać trochę więcej niż na poprzednim ale z kolei od złej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maad11 Napisano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Cześć, Też się pochwalę swoją pierwszą szosą. Skromna, ale elegancka w swojej prostocie (IMHO) Emonda S5. Dzisiaj stuknął jej pierwszy tysiąc. PS. Tak wiem, ten plastik w tylnym kole jest passe... :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kentgg Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Ja też się pochwalę. Prezent na 45 urodziny od żony. Merida 880 ale od czegoś trzeba zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias666 Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Jeeeest moja Merida.......ale Ci powiem że jak na początek to taki średnio dobry wybór ale skoro to był prezent to nie ma co gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Proszę o argumenty dlaczego to średnio dobry wybór Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez qrczakzul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stryjek Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Po zmianie kół przyszła kolej na połamane klamki i przy okazji rower dostał nowe linki i pancerze Jagwire Do tego super owijka fizik performance classic i uchwyt na bidon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias666 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Proszę o argumenty dlaczego to średnio dobry wybór Pomijając to że korba jest słabej jakości to blaty 52-39 oraz kaseta 12-25 to za twarda opcja dla początkującego.....no chyba że masz łydki ze stali albo górki będziesz omijał szerokim łukiem Ja pierwsze co zrobiłem to wymieniłem korbe na kompakt 50-34 i kasete na 11-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deli116 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Pomijając to że korba jest słabej jakości to blaty 52-39 oraz kaseta 12-25 to za twarda opcja dla początkującego.....no chyba że masz łydki ze stali albo górki będziesz omijał szerokim łukiem Ja pierwsze co zrobiłem to wymieniłem korbe na kompakt 50-34 i kasete na 11-28 Ośmiele się nie zgodzić. W mojej pierwszej szosie miałem 53-39 i z tyłu 13-26 i nie czułem żeby jakikolwiek podjazd mnie potrafił "dobić". Oczywiście nie byłem w Alpach ani konkretnych górach na kilkunastokilometrowych podjazdach, ale myślę, że w większości miejsc w Polsce to nic nadzwyczajnego nawet dla początkujących. No chyba, że ktoś w życiu się nie ruszał i cały czas siedzi na tyłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 co z tego ze da sie jechac jak kadencja nie przekroczy pewnie 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias666 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Dać się da, ale męczarnie będą spore (dla początkującego) i co najważniejsze....może zniechęcić do kolejnych treningów Kwestia jeszcze gabarytów kolarza....przy 65kg podjazd to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deli116 Napisano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Sam waże 85kg przy 187cm, znajomy 182cm waży 105kg i też mu się bardzo dobrze jechało na takiej korbie. Wiadome, że to kwestia indywidualna, ale nie przesadzajcie też, że to jakieś ciężkie przełożenia są zwłaszcza na prostej drodze. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez deli116 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Ostatnio Michał Kwiatkowski opowiadał, że na góry (nie on jeden wśród zawodowych kolarzy) zakłada kasetę 11-32 więc musisz być bardzo mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
puchaty Napisano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 39 x 26 w zasadzie pozwoli wjechać większość górek w Polsce ale te 4 W/kg trzeba trzymać jak nachylenie będzie większe niż 8-10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi